Κατηγορίες
εξωτερικό νέα τύπος

Λιποτάκτες από την κόλαση – Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες το σκάνε

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Όταν ο Εχρέν Γουατάντα, λοχαγός του αμερικανικού Πεζικού, αρνήθηκε να πάει στο Ιράκ επικαλούμενος λόγους ηθικής, οι εφημερίδες στην πολιτεία απ’ όπου κατάγεται ­ τη Χαβάη – πλημμύρισαν από επιστολές που τον κατηγορούσαν για «προδοσία». Εκείνος είπε στους «Σάντεϊ Τάιμς» ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο πόλεμος στο Ιράκ είναι και ηθικά αδικαιολόγητος και αποτελεί φοβερή παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Η συμμετοχή του σε έναν τέτοιο πόλεμο – όπως είπε – θα τον καθιστούσε συνένοχο σε «εγκλήματα πολέμου». Ο Γουατάντα είναι απλώς ένας από τους αντιρρησίες συνείδησης σε έναν πόλεμο που έχει αναστατώσει την Αμερική, ίσως περισσότερο και απ’ ό,τι έκανε ο πόλεμος στο Βιετνάμ».

Αναζητούν άσυλο

Είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν εγκαταλείψει τον στρατό ως αποτέλεσμα της αμερικανικής εμπλοκής στο Ιράκ. Το Πεντάγωνο λέει ότι συνολικά 40.000 στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους – όχι απλώς εκείνοι που υπηρετούν στο Ιράκ – από το 2000. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολλοί που έγιναν «αδικαιολογήτως απόντες επ’ αόριστον» για λόγους οικογενειακούς. Οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου σημειώνουν ότι ο συνολικός αριθμός των λιποτακτών έχει μειωθεί από τότε που άρχισαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μία σταθερή ροή λιποτακτών που αντιτίθενται στον πόλεμο στο Ιράκ, φυγόδικοι από τις ΗΠΑ που τώρα ζουν στον Καναδά. Σε αυτήν τη γειτονική των ΗΠΑ χώρα αναζητούν άσυλο, συχνά με τη βοήθεια καναδικών αντιπολεμικών οργανώσεων.

Καμία εγγύηση

Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι εξόριστοι αυτοί θα βρουν μακροχρόνια ασφαλές καταφύγιο στον Καναδά. Εάν τα ομοσπονδιακά δικαστήρια αποφανθούν εναντίον των στρατιωτών και έπειτα εκείνοι εξαντλήσουν όλα τα περαιτέρω ένδικα μέσα, μπορεί να απελαθούν στις ΗΠΑ και αυτό μπορεί να μην είναι καθόλου αυτό που θέλουν οι Αμερικανοί. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων στις ΗΠΑ θα αποτελεί από μόνη της έναν ακόμα πονοκέφαλο στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης Μπους.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΝΤΑΡΕΛ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Πρώτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων, Πεδινό Πυροβολικό, στο Γκίσεν της Γερμανίας

Ετών: 24

Ο Ντάρελ Άντερσον κατετάγη στον Αμερικανικό Στρατό λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ιράκ. «Χρειαζόμουν ιατρική ασφάλιση, χρήματα για να πάω στο Πανεπιστήμιο και έπρεπε να φροντίσω την κόρη μου. Μόνο στον Στρατό μπορούσα να καλύψω αυτές τις ανάγκες», λέει στους «Σάντεϊ Τάιμς». Αφού πολέμησε για επτά μήνες στο Ιράκ, γύρισε σπίτι του τραυματισμένος και παρασημοφορημένος με μία Πορφυρή Καρδιά. Ωστόσο, ούτε ο κίνδυνος για τη ζωή του ούτε και τα όσα βίωσε στις μάχες δεν ήταν οι παράγοντες που τον έκαναν να λάβει την απόφαση να μην ξαναεπιστρέψει στο μέτωπο. Οι λόγοι που τον έκαναν – λίγο μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του και προτού κληθεί εκ νέου σε ενεργό υπηρεσία – να αναζητήσει και να βρει τελικά καταφύγιο στον Καναδά, ήταν δύo: η αποστροφή που ένιωθε για πολλούς συναδέλφους του «οι οποίοι έχουν γίνει εκπαιδευμένοι φονιάδες τώρα. Μου υπερηφανεύονταν για το πώς είχαν δείρει μέχρι θανάτου, Ιρακινούς», και η ριζική διαφωνία του με τις εντολές που δεχόταν από τους ανώτερούς του. «Αρνούμαι να σκοτώνω αθώους ανθρώπους, όπως με διέταζαν», λέει σήμερα. «Δεν μπορώ να σκοτώνω παιδιά. Δεν μπορώ να σκοτώνω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι τρομοκράτες. Είναι 14χρονα αγόρια, είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι… Εάν τα έκανα αυτά στις ΗΠΑ, θα με έβαζαν φυλακή».

ΤΖΟΣΟΥΑ ΚΙ

43ος Λόχος Μηχανικού, Φορτ Κάρσον, Κολοράντο, ΗΠΑ

Ετών: 28

Στον Καναδά έχει βρει καταφύγιο και αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος, ύστερα από οκτώ μήνες υπηρεσίας στο Ιράκ έλαβε άδεια δύο εβδομάδων για να γυρίσει σπίτι του. Όταν ο Κι επέστρεψε στις ΗΠΑ, αποφάσισε πως δεν μπορούσε να ξαναγυρίσει στο μέτωπο επειδή – όπως ο ίδιος λέει σήμερα – δεν άντεχε άλλο να πολεμά τους απλούς, αθώους Ιρακινούς. «Δεν είμαι μια τέλεια δολοφονική μηχανή. Είχα συνείδηση, αυτό συνιστά παραβίαση των κανόνων», σημειώνει, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους λέγοντας: «Με έκαναν κι εμένα Αμερικανό τρομοκράτη».

Κωδικός άρθρου: A18628N481, Σελ.: N48, Αρ. Φύλλου 18628