Κατηγορίες
άρθρο ελλάδα φίλοι/ες

Σφαίρες από την Ελλάδα, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στα χέρια ανταρτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Δελτίο Τύπου Διεθνούς Αμνηστίας

16 Οκτωβρίου 2006

Η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους κυριότερους αμφισβητίες της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων

Η έρευνα είναι ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου που το ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων τροφοδοτεί σοβαρές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Νέα έρευνα της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα»: Διεθνής Αμνηστία, Oxfam International και Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικτού Διαμετρήματος (IANSA)
Σφαίρες, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ βρέθηκαν στα χέρια ομάδων ανταρτών στην Επαρχία Ιτούρι της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), που υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ. Η έρευνα της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα» υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, για να ανακοπεί η ροή των όπλων προς τις περιοχές συγκρούσεων και δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, μία εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη πάνω στο σχέδιο απόφασης για να ξεκινήσει η σύνταξη της Συνθήκης.
Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν σε ομάδες ανταρτών στην ανατολική ΛΔΚ σφαίρες από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, γεγονός που αναδεικνύει τις παγκόσμιες πηγές των όπλων που τροφοδοτούν τις μάχες στην περιοχή. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, αποκαλύπτει τις πηγές ενός δείγματος όπλων και πυρομαχικών, που βρέθηκαν στα χέρια ομάδων ανταρτών μετά την επιβολή εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ το 2003. Βρέθηκαν επίσης όπλα μικρού διαμετρήματος κατασκευασμένα στη Ρωσία, την Κίνα, τη Σερβία και τη Νότια Αφρική.
Η εκστρατεία πιστεύει ότι είναι πολύ απίθανο αυτά τα όπλα και οι σφαίρες να πωλήθηκαν κατ’ ευθείαν στους αντάρτες στη ΛΔΚ, πράξη που θα αποτελούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Πιθανότερο είναι να εισήχθησαν στην Επαρχία Ιτούρι από τις γειτονικές χώρες, κάτι που δείχνει ανάγλυφα την ανάγκη μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, ώστε να καθιερωθούν παγκόσμια πρότυπα για τις πωλήσεις όπλων, βασισμένα στο διεθνές δίκαιο.
«Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα για το πώς οι χαλαροί έλεγχοι των όπλων τροφοδοτούν συγκρούσεις και βία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι σαν αναχώματα απέναντι σε παλιρροϊκά κύματα: δεν μπορούν από μόνα τους να σταματήσουν την πλημμυρίδα των όπλων. Μόνο μια αυστηρή παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα μπορούσε να ανακόψει τη ροή των όπλων προς τις εμπόλεμες ζώνες της υφηλίου», δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, Διευθυντής της Oxfam International.
Σχέδιο απόφασης για να ξεκινήσει η σύνταξη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ από επτά κράτη. Το σχέδιο συνυπογράφουν άλλες 77 κυβερνήσεις, ενώ αναμένεται να τις ακολουθήσουν και άλλες αυτήν την εβδομάδα. Το σχέδιο απόφασης πιθανότατα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις αρχές της επόμενη εβδομάδας. Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα», την οποία υποστηρίζουν 20 κάτοχοι του βραβείου
Νόμπελ Ειρήνης, ζητά τη σύναψη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, η οποία να απαγορεύει τη διεθνή μεταβίβαση όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι θα χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να τροφοδοτηθούν συγκρούσεις ή να υπονομευθεί η ανάπτυξη.
«Οι ομάδες των ανταρτών στην ανατολική ΛΔΚ έχουν φρικτό ιστορικό βιασμών, βασανισμών και φόνων αμάχων, καθώς και ιστορικό χρήσης παιδιών ως στρατιωτών. Το γεγονός, ότι αυτές τις καταπατήσεις έχουν τροφοδοτήσει σφαίρες από τόσο πολλές χώρες, αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι πρέπει να γίνει πραγματικότητα μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Υπολογίζεται ότι 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξ αιτίας της σύγκρουσης στη ΛΔΚ από το 1998 μέχρι σήμερα. Οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική ΛΔΚ, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 2002, τροφοδοτούμενες από όπλα και πυρομαχικά από κάθε γωνιά της γης. Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς έφτασαν στα χέρια των ανταρτών τα όπλα που εντόπισαν οι ερευνητές, όμως σε αυτά συγκαταλέγονται:

-Σφαίρες τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών, που κατασκευάστηκαν από τη Federal Cartridge Company στις ΗΠΑ.
-Σφαίρες τυφεκίων, που κατασκευάστηκαν από Ελληνική Πυριτιδοποιία & Καλυκοποιία ΠΥΡΚΑΛ στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
-Ένα τυφέκιο εφόδου R4, που κατασκευάστηκε στη Νότια Αφρική.
-Κινεζικά τυφέκια εφόδου και ένα σερβικό πιστόλι, που όλα έφεραν φθορές, οι οποίες δείχνουν ότι είχαν μείνει θαμμένα ή αποθηκευμένα σε υγρές συνθήκες. Πιστεύεται ότι το 50% έως 60% των όπλων, που χρησιμοποιούνται στη ΛΔΚ, είναι ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ).
«Τη στιγμή που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 1.000 άνθρωποι από ένοπλη βία, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να αγνοούν αυτήν την ιστορία τρόμου, που επαναλαμβάνεται από το Κονγκό, μέχρι την Κολομβία, μέχρι το Ιράκ. Είναι καιρός για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, που να εμποδίσει αυτά τα όπλα να πέφτουν σε λάθος χέρια», δήλωσε ο Τσαρλς Νασίμπου, Κονγκολέζος ερευνητής για τα όπλα μικρού διαμετρήματος, ακτιβιστής και μέλος του IANSA.

Πληροφορίες προς τους συντάκτες:
Τον Σεπτέμβριο του 2006, ερευνητές της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα» επισκέφθηκαν κτιριακά συγκροτήματα στην πόλη Μπουνία (στην Επαρχία Ιτούρι της ανατολικής ΛΔΚ) για να συγκεντρώσουν φωτογραφικά στοιχεία πυρομαχικών και όπλων, που ανακτήθηκαν από δυνάμεις ανταρτών μετά την επιβολή του εμπάργκο όπλων τον Ιούλιο του 2003. Είχε προηγηθεί άλλη επιτόπια αποστολή στο Ιτούρι τον Νοέμβριο του 2005, για να συμβάλει στον εντοπισμό των πηγών του οπλισμού. Οι ένοπλες ομάδες στην Επαρχία Ιτούρι και στις γειτονικές Επαρχίες Κίβου υπόκεινται σε διάφορα εμπάργκο όπλων, μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. (επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 1993) και από τον ΟΗΕ (επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2003).
Οι αριθμοί σειράς και οι σχετικές εγχαράξεις, μεταξύ των οποίων τα διακριτικά αποτυπώματα στους κάλυκες πυρομαχικών και οι αναγνωριστικές εγχαράξεις στα τυφέκια, αναγνωρίστηκαν από διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα οπλισμού και αποκαλύπτουν όπλα μικρού διαμετρήματος και πυρομαχικά κατασκευασμένα στην Κίνα, την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Σερβία και τις ΗΠΑ.

Δημοσιογραφικό ενημερωτικό έγγραφο στη διεύθυνση: link

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους:
-Oxfam International: Clare Rudebeck στο τηλ. 001 646 3882886
-Amnesty International: Nicola East στα τηλ. 0044 207 413 5729 ή 0044 7904 398 103.
-IANSA: Kate Noble στο τηλ. 0044 7900 242 869. Ο Charles Nasibu είναι διαθέσιμος για συνεντεύξεις μέσω του IANSA.

Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» με την Oxfam International και το IANSA (Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος). Αγωνίζεται για να μειωθεί η εξάπλωση και η κατάχρηση των όπλων σε περισσότερες από 100 χώρες. Βλ. amnesty.org.gr/controlarms και controlarms.org