Κατηγορίες
ελλάδα μες στο στρατό τύπος

Ροζ… κανονιά στα τεθωρακισμένα

Ο τίτλος είναι ο πρωτότυπος. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο για να φανεί η εξουσιαστίκή πλευρά της υπόθεσης. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε μια συναινούσα ομοφυλοφιλική σχέση (όπως και κάθε ερωτική σχέση) σαν παράπτωμα ή σαν αρνητικό. Το προβλημά μας είναι η παράλλογη, κάθετη εξουσιαστική δομή του στρατού, φαινόμενο καθημερινό που όμως δεν δημοσιεύεται καθημερινά…

ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Εβγαλαν τα χακί και φόρεσαν τα… ροζ! Μια ακόμα ροζ ιστορία που φέρνει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» στο φως της δημοσιότητας θα συνταράξει το στράτευμα. Αξιωματικός τεθωρακισμένων βίασε κατ’ επανάληψη νεαρό υπαξιωματικό, απειλώντας τον ότι αν δεν ανταποκριθεί στις ορέξεις του θα τον σκοτώσει.

Ο βιασμός καταγγέλθηκε από τον υπαξιωματικό και ο ανώτερός του αξιωματικός θα οδηγηθεί στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για βιασμό (ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα) κατά συρροήν, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας κατά συρροήν, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, βιαιοπραγία κατά κατωτέρου κατ εξακολούθηση και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με πρόσφατο παραπεμπτικό βούλευμα του Στρατοδικείου Αθηνών, οι δυο στρατιωτικοί γνωρίστηκαν πριν από λίγα χρόνια στη Μονάδα όπου συνυπηρετούσαν σε νησί του Αιγαίου, όταν ο 40χρονος σήμερα αξιωματικός ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στη μονάδα.

Μεταξύ των δύο ανδρών άρχισε να δημιουργείται φιλική σχέση. Ο υπαξιωματικός εκδήλωνε τεράστιο θαυμασμό για τον ανώτερό του. Τον αποκαλούσε μάλιστα «κορυφαίο». Μέσα σε τέσσερις μήνες, τον Δεκέμβριο του 1998, ο κατηγορούμενος αξιωματικός επικαλούμενος προβλήματα που αντιμετώπιζε, ζήτησε από τον υπαξιωματικό «να ξαπλώσουν μαζί στο κρεβάτι και να του επιτρέπει να τον αγκαλιάζει και να τον φιλά, επειδή μόνο έτσι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά». Ο υπαξιωματικός δέχθηκε και η σχέση αυτή συνεχίστηκε για δύο περίπου χρόνια.

Εκανε… μπέιμπι σίτινγκ
Λόγω της εδραιωμένης εμπιστοσύνης και φιλίας των δύο ανδρών, ο υπαξιωματικός δέχθηκε τέσσερις φορές να αναλάβει τη φύλαξη της κόρης του κατηγορουμένου, προκειμένου αυτός να εξέλθει με τη σύζυγό του για διασκέδαση. Ο αξιωματικός στη συνέχεια έφυγε από τη Μονάδα για να παρακολουθήσει σχολεία του όπλου του και το Σχολείο Επιτελών του Στρατού Ξηράς.

Οταν ο αξιωματικός ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του το 2001 και επέστρεψε στη Μονάδα, σύμφωνα με τα περιστατικά τα οποία το βούλευμα του Στρατοδικείου χαρακτηρίζει «κρίσιμα, ουσιώδη και πραγματικά», ζήτησε από τον υπαξιωματικό να συνεχίσουν αυτή την ιδιόρρυθμη σχέση. Ο υπαξιωματικός το αρνήθηκε και η άρνησή του αυτή είχε ως συνέπεια συνεχείς και βίαιους διαπληκτισμούς μεταξύ τους.

Το φθινόπωρο του 2001 ο αξιωματικός αφού ζήτησε συγνώμη από τον υπαξιωματικό, τον παρακάλεσε να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις. Ομως λίγες μέρες αργότερα ο κατηγορούμενος επισκέφθηκε τον υπαξιωματικό στο σπίτι του και αφού κατανάλωσαν μπίρες, ο αξιωματικός προσπάθησε να φιλήσει τον μηνυτή. Διαπληκτίστηκαν και ο κατηγορούμενος έφυγε για λίγο. Επέστρεψε μετά λίγα λεπτά και χτύπησε τον υπαξιωματικό με γροθιές και λακτίσματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Στη συνέχεια τον έπιασε γερά από τον λαιμό ενώ ταυτόχρονα τον έβριζε και τον απειλούσε ότι θα τον σκοτώσει. Υπό το καθεστώς αυτό, «εξανάγκασε τον υπαξιωματικό να αφαιρέσει τα ρούχα του, να επιχειρήσει την ασελγή πράξη του στοματικού έρωτα και στη συνέχεια να ανεχθεί παρά φύσιν συνουσία». «Δεν κάμφθηκε δε από τα κλάματα και τις ικεσίες του παθόντος», αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα.

Την επόμενη μέρα, οι κακώσεις και οι μώλωπες στο πρόσωπο του υπαξιωματικού ήταν εμφανείς σε όλους, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες. Δύο εβδομάδες μετά, ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον παθόντα να τον επισκεφθεί στο σπίτι του, αφού η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη του απουσίαζαν σε άλλη πόλη.

Βίαιη συμπεριφορά
Ο υπαξιωματικός πήγε και «όταν εξέθεσε τα ψυχοσωματικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εξαιτίας της συμπεριφοράς του αξιωματικού, ο κατηγορούμενος τον έσυρε βίαια στο παιδικό δωμάτιο, όπου εξυβρίζοντας και βιαιοπραγώντας σε βάρος του τον εξανάγκασε να ανεχθεί παρά φύσιν συνουσία, απειλώντας τον μάλιστα ότι θα τον σκότωνε αν του ανέφερε πάλι προβλήματά του».

Δυο μέρες μετά, ο αξιωματικός οδήγησε τον υπαξιωματικό εκ νέου στην οικία του, όπου «βιαιοπραγώντας, δηλαδή χτυπώντας τον και απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσει τον εξανάγκασε να ανεχθεί παρά φύσιν συνουσία». Στη συνέχεια αναχώρησε για ένα άλλο μέρος και υποχρέωσε με απειλές τον υπαξιωματικό να του τηλεφωνεί καθημερινά. Υπό το κράτος φόβου ο υπαξιωματικός του τηλεφωνούσε. Τελικά δεν άντεξε την αφόρητη πίεση και ένα χρόνο μετά αποκάλυψε τα γεγονότα σε φίλο του υπαξιωματικό, ο οποίος του είπε να κάνει καταγγελία στη Μονάδα. Ο μηνυτής υπαξιωματικός μάλιστα, προς επιβεβαίωση τηλεφώνησε από το σπίτι του φίλου του στον αξιωματικό. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο κατηγορούμενος του ζήτησε να ξαπλώσει στο κρεβάτι και να κάνει άσεμνες πράξεις.

Οταν ο υπαξιωματικός αρνήθηκε, ο κατηγορούμενος τον απείλησε και πάλι ότι αν δεν κάνει ό,τι του λέει θα τον σκοτώσει.

Ο φίλος του υπαξιωματικού άκουσε τη συνομιλία και ενημέρωσε τον διοικητή της Μονάδας, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Εισαγγελία του Στρατοδικείου και ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.

Αφού διερευνήθηκε η υπόθεση και κλήθηκαν να καταθέσουν μάρτυρες, κρίθηκε ότι «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ο περιοριστικός όρος της καταβολής εγγυοδοσίας 3.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτός θα παραστεί στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην τυχόν επιβληθείσα σε αυτόν ποινή».

Ρίχνει αλάτι στις πληγές των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, αναμένεται να οδηγηθεί στη στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη τραυματισμένο γόητρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας για στράτευση των νέων στα 18 και την εθελοντική στράτευση γυναικών, είναι δικαιολογημένο τέτοια περιστατικά να προκαλούν φόβο στις οικογένειες των νέων για το τι μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα στρατόπεδο, όταν κάποιος αποφασίζει να καταχραστεί την εξουσία του.

Ποιοι άραγε μηχανισμοί ελέγχου υπάρχουν για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών; Είναι εύλογο να τίθενται ερωτήματα για την επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου που υπάρχουν, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση, για αρκετά χρόνια κανένας δεν είχε καταλάβει κάτι για την ψυχοσωματική βία που ασκούσε ο αξιωματικός στον υφιστάμενό του υπαξιωματικό, μέσα και έξω από το στρατόπεδο.