Κατηγορίες
ελλάδα θάνατος στο στρατό νέα τύπος

Θητεία στα όρια της αντοχής

Η αύξηση των αυτοκτονιών καμπανάκι κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Σήμα κινδύνου ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο όσον αφορά τις βάρδιες, τις σκοπιές και τις κάθε είδους άσκοπες αγγαρείες στα στρατόπεδα θεωρούν έμπειροι αξιωματικοί τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις αυτοκτονίες στρατευμένων στον Στρατό Ξηράς.

Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών έχει σημειωθεί σε στρατόπεδα του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου – όπου βρίσκονται οι μονάδες με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις αλλά και πάρα πολλές με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης – ενισχύεται η εκτίμηση στρατιωτικών γιατρών ότι οι κακές και πιεστικές συνθήκες διαβίωσης λειτουργούν ως το υπόβαθρο πάνω στο οποίο προβάλλονται, με τραγικά ορισμένες φορές αποτελέσματα, άλλες τυχόν προβληματικές πτυχές της προσωπικότητας των στρατευμένων.

Βεβαίως η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή. Από το 1998, για παράδειγμα, σχεδόν δύο διμοιρίες στρατευμένων (58) έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία, ενώ συμπεριλαμβανομένων των εξίσου πιεζόμενων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) καθώς και των μόνιμων στελεχών ο αριθμός των αυτοχείρων φθάνει τους 75…

Το ποσοστό των αυτοκτονιών, συντελούσης και της μείωσης της θητείας, άρχισε να μειώνεται σταδιακά από το 2001, ωστόσο οι 5 αυτοκτονίες κατά το τρέχον τρίμηνο του 2007 (και συνολικά 8 από πέρυσι τον Ιούλιο) σήμαναν συναγερμό στο ΓΕΣ – αν και με καθυστέρηση.

Στον Στρατό Ξηράς το ποσοστό αυτοκτονιών είναι σχεδόν τριπλάσιο του αντίστοιχου του Πολεμικού Ναυτικού και μιάμιση φορά πάνω από αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στελέχη του στρατεύματος με μακρά εμπειρία στη διοίκηση μάχιμων μονάδων και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο ρουσφετολογικός χαρακτήρας που πήρε η αναδιοργάνωση του στρατεύματος από την κυβέρνηση της Ν.Δ. (ίδρυση νέων μονάδων, ακύρωση συγχωνεύσεων και καταργούμενων μονάδων κ.λπ. με εκλογικά κριτήρια) έχει επιδεινώσει την κατάσταση στις παραμεθόριες μονάδες. Το κλίμα έχει επιδεινωθεί υποστηρίζουν αξιωματικοί και από την αυστηρή ή στρεβλή εφαρμογή τόσο του νέου προγράμματος εκπαίδευσης (δεκαήμερα εκτός στρατοπέδου, συνεχής αξιολόγηση κ.λπ.) όσο και της διαταγής του περασμένου Μαρτίου για τη φύλαξη των στρατοπέδων.

Διπλοσκοπιά

Σύμφωνα με αυτή τη διαταγή και μεταξύ άλλων έχει οριστεί ότι «η υπηρεσία σκοπού θα εκτελείται πάντοτε με διπλοσκοπιά, χωρίς να αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας (…). Ο ένας σκοπός να βρίσκεται πλησίον της σκοπιάς και ο άλλος σκοπός να κινείται ελέγχοντας διαρκώς τον χώρο ευθύνης τους ή να κινούνται με άλματα ή ακτινωδώς» – το σχήμα αποσκοπούσε και στο να υπάρχει αλληλοεπίβλεψη των σκοπών για αποφυγή αυτοκτονιών…

Χθες, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους», πηγές του ΓΕΣ διευκρίνιζαν ότι οι σκοπιές υπάρχουν κανονικά στις πύλες, αποθήκες πυρομαχικών, οπλισμού, δεξαμενές, όρχους τεθωρακισμένων κ.λπ. και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού μερικοί σκοποί δεν θα είναι σταθεροί αλλά κινούμενοι, εν είδει περιπολίας. Πηγές του ΥΕΘΑ δεν απέκλειαν, ύστερα από 1 – 1½ έτος να αρχίσουν τοποθετούνται και κάμερες.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν καταθέσει ερωτήσεις και για την ασφάλεια των στρατοπέδων και για τις αυτοκτονίες τονίζουν ότι πρέπει «να υλοποιηθεί επιτέλους η αναδιοργάνωση που είχε αρχίσει» και τονίζουν ότι οι μελέτες του ΓΕΣ για τις αυτοκτονίες κουκουλώνουν το πρόβλημα με τον τρόπο που έγιναν και παρουσιάστηκαν.

Οι ερωτικές απογοητεύσεις

Στις μελέτες που παρουσιάστηκαν το 2006 ως αίτια για τις αυτοκτονίες αναφέρονται τα προφανή (ψυχικές διαταραχές, εξάρτηση από ουσίες, προηγούμενες απόπειρες, ερωτικές απογοητεύσεις κ.λπ.). Νεώτερη μελέτη πάντως καταγράφει ως πρώτο λόγο τις ερωτικές απογοητεύσεις – σ’ αυτό, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, συντελούν και τα κινητά, αφού οι νέοι διατηρούν συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες μεταπτώσεις…

Στρατιωτικοί γιατροί εκτιμούν ότι τυχόν στράτευση στα 18 θα πολλαπλασιάσει τέτοια φαινόμενα «αν δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία από την οικογένεια και το σχολείο».

Σελ.: N12