Κατηγορίες
ελλάδα νέα τύπος

Από το αυτί και στο… χακί

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια και εθελοντική θητεία των γυναικών σχεδιάζει η Ν.Δ.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συντάσσεται ήδη οργανόγραμμα για την πλήρη αναδιάρθρωση των ένοπλων δυνάμεων και στα χέρια του Β. Μεϊμαράκη βρίσκεται σχετική εισήγηση, την οποία ο ίδιος φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά και ήδη τη συζήτησε με το μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξεταστεί στο ΚΥΣΕΑ μέσα στην άνοιξη.

1. Με κεντρικό στόχο την αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων και μάλιστα υπό συνθήκες που θα τους κάνουν αποδοτικότερους, προτείνεται η υποχρεωτική στράτευση των Ελλήνων στα 18 ή στα 19 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει πλέον το σύστημα των αναβολών λόγω σπουδών και ότι όσοι θα έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο, θα εξασφαλίζουν αναστολή της φοιτητικής ιδιότητάς τους για όσο χρόνο διαρκεί η στρατιωτική θητεία τους.

*Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι θα αυξηθούν οι στρατεύσιμοι κατά 30.000.

Μεθόδευση με γκάλοπ

*Το μέτρο είχε έρθει στην επικαιρότητα και παλιότερα. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος είχε προχωρήσει μάλιστα σε διάλογο με τις πολιτικές νεολαίες, οι οποίες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, με εξαίρεση την ΟΝΝΕΔ, η οποία συμφωνεί.

*Τώρα, όμως, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο υπουργείο υπάρχουν έτοιμα ερωτηματολόγια για δημοσκόπηση με θέμα τη στράτευση μετά το λύκειο και με αποδέκτες μαθητές και γονείς. Προφανής στόχος, η «επένδυση» της κυβερνητική πρωτοβουλίες με δείγματα «λαϊκής αποδοχής».

*Οσο, όμως, κι αν οι υπέρμαχοι της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική λύση στο πρόβλημα των ανυπότακτων, αρκετοί υπολογίζουν ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Το επιχείρημά τους είναι απλό: Οι εξ αναβολής προσερχόμενοι στον στρατό (περίπου ένας στους δύο σήμερα), είναι σε ποσοστό 40% απόφοιτοι τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και καλύπτουν -ως φαντάροι- θέσεις ψυχολόγων, μηχανικών, χημικών, γιατρών κ.λπ. στο στρατό.

Πριμ στις ένστολες

Ιδιαίτερα στους τελευταίους στηρίζεται ουσιαστικά η ιατρική επάνδρωση των περισσότερων μονάδων. Οι θέσεις αυτές, λοιπόν, θα λείψουν. Από την άλλη, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος που επιλέγει την ανυποταξία στα 25 του δεν θα κάνει το ίδιο και στα 19 του χρόνια;

2. Ενα δεύτερο μέτρο με το οποίο φλερτάρει η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση του αριθμού των στρατευμένων, αφορά την εθελοντική στράτευση των γυναικών:

«Οι γυναίκες συμμετέχουν πλέον στη στρατιωτική ζωή ως μόνιμοι. Γιατί να μην στρατεύονται κιόλας;» είναι το ερώτημα που θέτουν παράγοντες του ΥΠΕΘΑ. Μάλιστα, για να έχει επιτυχία το μέτρο, θα προβλέπονται κίνητρα στις ενδιαφερόμενες -με πρώτη σκέψη να πριμοδοτούνται με μόρια όσες συμμετέχουν αργότερα σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο.

*Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, σχεδιάζεται η πρόσληψη επιπλέον επαγγελματιών οπλιτών και η αναδιάταξη των ένοπλων δυνάμεων.

3. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Αμυνας αναμένει τις τελικές εισηγήσεις των επιτελείων. Οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν «εν λευκώ» εξουσιοδότηση από τον υπουργό, με μοναδική υπόδειξη να ρίξουν το κύριο βάρος στην ανύψωση του επιχειρησιακού επιπέδου.

Εκτός και οι στρατολόγοι

Στο τέλος, όμως, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αφού θεωρείται σίγουρο ότι για τις όποιες προτάσεις κατάργησης μονάδων θα συνυπολογιστεί το πολιτικό κόστος λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

4. Ανάμεσα στις παράλληλες εισηγήσεις που συζητούνται είναι και η πλήρης κατάργηση του στρατολογικού σώματος: η όλη διαδικασία να υπαχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και την απαιτούμενη «γραφειοκρατία» να αναλάβουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών: «Δεν υπάρχει λόγος να διατηρούμε στρατολόγους, ούτε να χτίζουμε στρατολογικά γραφεία σε τόσες περιοχές της χώρας», όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί στο Πεντάγωνο.

5. Μια άλλη πρόταση, τέλος, είναι όλοι οι στρατεύσιμοι να κατατάσσονται στον στρατό ξηράς, όπου αρχικά θα έχουν κοινή εκπαίδευση με τη συνδρομή αξιωματικών όλων των κλάδων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας).

*Σε δεύτερο στάδιο -και ανάλογα με τις ανάγκες των όπλων- ένα ποσοστό θα συνεχίζει τη θητεία του στο ναυτικό και στην αεροπορία. Ως αντικίνητρο δε για τις παραπάνω «μετατάξεις» οι ειδικοί του υπουργείου «φλερτάρουν» με την ιδέα αύξησης της θητείας για ναύτες και σμηνίτες, όπως ίσχυε και στο παρελθόν.