Κατηγορίες
ελλάδα θάνατος στο στρατό νέα Σ.Α.Σ.

Δύο αυτοκτονίες το μήνα στη σκοπιά

ΜΕ ΔΙΠΛΟΣΚΟΠΙΕΣ προσπαθεί να απαντήσει το ΓΕΣ στο πρόβλημα

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

«Σύνθημα, παρασύνθημα ρε… άντε να μην ανοίξω το στόμα μου». Ο ορισμός του παραλογισμού παραμένει. «Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός». Δεν υπάρχει ελπίδα.

Η παράνοια. Στο Πεντάγωνο, κάμερες ημέρας, κάμερες νύχτας, ειδικά συστήματα και… ο φαντάρος. Και μετά αναρωτιούνται: «Γιατί αυτοκτονείς, φαντάρε;»
Το ημερολόγιο των στρατιωτικών συμφωνεί μόνο σε ώρα και ημέρα. Στην ημερομηνία παραμένουν εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του περασμένου αιώνα.

Η έννοια της ασφάλειας των στρατοπέδων παραμένει η ίδια. Ενα όπλο, μια τελαμώνα σφαίρες, ένα σύνθημα και ένα παρασύνθημα για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός.

Οποιος και αν είναι αυτός. Το μυαλό των ένστολων δεν μπορεί να καταλάβει ότι στο χακί εχθρός μπορεί να γίνει ακόμα και ο ίδιος σου ο εαυτός.

Τα στοιχεία

Επτά νεκροί σε τρεις μήνες. Εβδομήντα πέντε αυτοκτονίες τα τελευταία δέκα χρόνια, τίναξαν τα στατιστικά του υπουργείου Αμυνας στον αέρα, στοιχεία που παρουσίαζαν την κατάσταση «ικανοποιητική», με «ποσοστά αυτοκτονιών όμοια με εκείνα του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας».

Τα στοιχεία της μελέτης είχαν από τότε αμφισβητηθεί καθώς, όπως αναφέρουν και σε χθεσινή ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν συγκρίνονται όμοιες ηλικίες. Αποκρύπτουν το πρόβλημα θανάτων στο Στρατό Ξηράς. Προσθέτει στους οπλίτες και το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού και έτσι το ποσοστό αυτοκτονιών μειώνεται και δεν προσμετρούνται οι αυτοκτονίες όσων η μελέτη χαρακτηρίζει ως άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, αν και οι αυτοκτονίες είναι λίγες, εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί η πρώτη σφαίρα στο γεμιστήρα να είναι άσφαιρη. Αυτό φαίνεται να είχε αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ναυτών που μετά το σοκ της έκρηξης του αβολίδοτου δεν ξαναπάτησαν τη σκανδάλη.

Τι αλλάζει

Η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών τούς τελευταίους μήνες οδήγησε και την ηγεσία του ΓΕΣ να βγάλει διαταγές για διπλοσκοπιές, ώστε οι στρατεύσιμοι να μην είναι μόνοι τους στις σκοπιές. Αυτό όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές μονάδες, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί στρατεύσιμοι και οι υπηρεσίες γίνονται πλέον εξοντωτικές.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι σχεδόν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί τη σκοπιά ως μέτρο ασφάλειας των στρατοπέδων. Σε όλες τις άλλες χώρες οι φαντάροι έχουν αντικατασταθεί από κάμερες και οι σκοπιές από ένα μικρό κέντρο επιχειρήσεων με στρατιωτικό προσωπικό να παρακολουθεί ό,τι γίνεται γύρω από το στρατόπεδο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και στο ελληνικό Πεντάγωνο, αν και υπάρχουν κάμερες ,οι σκοπιές δεν λείπουν.