Κατηγορίες
εξωτερικό νέα τύπος

Αμερικανικό παιδομάζωμα με ψέματα…

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» κάποιων «ευφάνταστων» στρατολόγων είναι το καύσιμο που κινεί την πολεμική μηχανή της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» κάποιων «ευφάνταστων» στρατολόγων είναι το καύσιμο που κινεί την πολεμική μηχανή της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Ο στρατός της υπερδύναμης αποδεικνύεται «ντοπαρισμένος» με κατάφωρα ψεύδη και απατηλές υποσχέσεις. Με περισσότερους από 3.800 Αμερικανούς να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην κόλαση του Ιράκ και την κοινή γνώμη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να στρέφεται όλο και περισσότερο κατά του πολέμου, είναι πράγματι δύσκολο να πειστεί κανείς σήμερα να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό.

Γνωρίζοντας καλά τα εμπόδια που οφείλουν να ξεπεράσουν, οι Αμερικανοί στρατολόγοι τάζουν στον κάθε υποψήφιο οπλίτη «λαγούς με πετραχήλια». Του υπόσχονται μια ασφαλή, συναρπαστική και καλά αμειβόμενη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, αφού «πέσουν» οι υπογραφές και ο μέχρι πρότινος πολίτης γίνει οπλίτης, πέφτουν και οι μάσκες.

«Ο στρατός σε φροντίζει με ποικίλους τρόπους. Οχι μόνο πληρώνεσαι καλά, αλλά λαμβάνεις και γενναία οικονομική ενίσχυση για τις μετέπειτα σπουδές σου καθώς και επιδόματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οταν η καριέρα σου στις Ενοπλες Δυνάμεις λάβει τέλος, θα έχεις επιλογές ευνοϊκής συνταξιοδότησης και περαιτέρω εκπαίδευσης». Αυτά αναγράφονται στον επίσημο οδηγό του αμερικανικού στρατού. Στην πράξη, όμως…

Το 33% των αστέγων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σχεδόν 200.000 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ υπολογίζεται πως «δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη».

Πέραν τούτου, το 48% των Αμερικανών στρατιωτών δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Ο αμερικανικός στρατός μπορεί να σε εφοδιάσει με τις δεξιότητες που θα σου εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη καριέρα και τα εργαλεία προκειμένου να τις εφαρμόζεις στη ζωή σου», διακηρύσσουν απερίφραστα οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ παρουσιάζουν και λίστες με επιχειρήσεις οι οποίες προτιμούν να προσλαμβάνουν απόστρατους και εφέδρους.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα. «Ο στρατός δεν είναι υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας, ούτε πρόγραμμα εύρεσης εργασίας», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. Η πικρή αλήθεια είναι πως οι οπλίτες σπάνια τοποθετούνται σε θέσεις της αρεσκείας τους και πως τις περισσότερες φορές λαμβάνουν γνώσεις που τους είναι άχρηστες στον «έξω κόσμο».

Στην προσπάθεια να προσελκύσουν νέους οπλίτες, οι στρατολόγοι ψεύδονται ασυστόλως. Σχεδόν το 20% αυτών κατηγορούνταν το 2004 για «απειλές, εξαναγκασμούς και κάλπικες υποσχέσεις» σε βάρος υποψήφιων στρατιωτών, όπως αποκαλύπτουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

6.600 παραβάσεις
Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό ανεξάρτητο Γραφείο Κυβερνητικής Ευθύνης (GAO) κατέγραψε την περίοδο 2004-2005, 6.600 παραβάσεις του νόμου εκ μέρους στρατολόγων οι οποίοι «παραμύθιαζαν» τους υποψηφίους, απέκρυπταν στοιχεία ικανά να αποκλείσουν κάποιον από το στράτευμα και πάσαραν «κάτω από το τραπέζι» τις λύσεις στα τεστ κατάταξης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC πραγματοποίησε τον Νοέμβριο του 2006 μυστική έρευνα σε δέκα στρατολογικά γραφεία της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι. Σε ποσοστό 50%, οι στρατολόγοι εξαπατούσαν τους επίδοξους οπλίτες. Εφταναν, μάλιστα, στο σημείο να συγκρίνουν «τους καθημερινούς κινδύνους στις ΗΠΑ με αυτούς στο Ιράκ».

Ενας είπε χαρακτηριστικά στον υποψήφιο πως «έχει δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει στους δρόμους των ΗΠΑ από ό,τι στο Ιράκ», ενώ ένας άλλος τον διαβεβαίωσε πως οι πιθανότητες να τον στείλουν στην κόλαση της Μέσης Ανατολής είναι «από λιγοστές έως μηδαμινές».

Εύκολη λεία στα χέρια των στρατολόγων γίνονται συχνά και γονείς οι οποίοι δεν ομιλούν Αγγλικά και καταλήγουν να υπογράφουν χαρτιά κατάταξης για τα ανήλικα τέκνα τους, νομίζοντας πως η θητεία είναι υποχρεωτική ή πως εγκρίνουν έγγραφα άλλου τύπου, όπως εξετάσεις αίματος.

  • 33% των αστέγων στις ΗΠΑ είναι βετεράνοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

     

    • 13.600 με «λερωμένο» ποινικό μητρώο έχουν παρανόμως ενταχθεί στο στράτευμα.

     

    • Ασφάλιση και επιδοματα που ποτέ δεν δίδονται, χρησιμοποιούν ως δέλεαρ οι στρατολόγοι.

     

  • 35% των απόστρατων λαμβάνει τελικά κάποιου είδους βοήθημα από τον Στρατό.

 

Τους κρατούν με απειλές – 9.000 θέλουν να φύγουν από το Ιράκ

Οποιος κατατάσσεται στον στρατό για πρώτη φορά, υπογράφει μια συμφωνία διάρκειας οκτώ ετών, διανθισμένη με ποικίλες «διαβεβαιώσεις». Στην πράξη, ωστόσο, πολλά μπορούν να ανατραπούν. Το συμβόλαιο αναφέρει πως «οι νόμοι και οι κανονισμοί μπορούν να αλλάζουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση».

Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, σήμερα, περίπου 9.000 ενεργοί οπλίτες υπολογίζεται πως παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» παρά τη θέλησή τους, ενώ άλλοι 2.000 έχουν ανακληθεί σε μάχιμες υπηρεσίες χωρίς να το επιθυμούν.

Σε βοήθεια των στρατολόγων σπεύδει αποφασιστικά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διευκολύνοντας «δραματικά» την είσοδο σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτής της νέας, πιο χαλαρής νομοθεσίας, 13.600 άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο έχουν ήδη γίνει δεκτά στις τάξεις του στρατού.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
gskafidas@pegasus.gr