Κατηγορίες
ελλάδα νέα φίλοι/ες

Απόπειρα Αυτοκτονίας ΕΠ.ΟΠ στη Χίο

 

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
10:23πμ, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΠΛΙΤΗ

Πρόκειται για το Δεκανέα Π.Ν., Επαγγελματία Οπλίτη Π.Β., που στελέχωνε την 96 ΜΕΘ, στη Χίο. Την Παρασκευή 05/10/2007 έκανε συνδυασμένη χρήση χαπιών, δυο ολόκληρων συσκευασιών. Το Σαββάτο 06/10/2007 θα βρεθεί από συναδέλφους του και αφού δεχθεί τη φροντίδα των γιατρών, θα μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας, δεν έβγαλε ανακοίνωση το ΓΕΣ.

Πρόκειται για το Δεκανέα Π.Ν., Επαγγελματία Οπλίτη Π.Β., που στελέχωνε την 96 ΜΕΘ, στη Χίο. Την Παρασκευή 05/10/2007 έκανε συνδυασμένη χρήση χαπιών, δυο ολόκληρων συσκευασιών. Το Σαββάτο 06/10/2007 θα βρεθεί από συναδέλφους του και αφού δεχθεί τη φροντίδα των γιατρών, θα μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τόσο η διοίκηση της μονάδας, όσο και το ΓΕΣ θα ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία απόκρυψης του γεγονότος. Είναι ενδεικτικό ότι η απόπειρα χαρακτηρίζεται ως «φαρμακευτική δηλητηρίαση».

Είναι σαφές ότι στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν θορυβηθεί από την εκτίναξη των αυτοκτονιών. Επιλέγουν πλέον να αποκρύψουν με διάφορους τρόπους το μέγεθος του προβλήματος. Δεν ανακοινώνουν τις απόπειρες αυτοκτονίας και αποκρύπτουν τις αυτοκτονίες που πραγματοποιούνται εκτός στρατοπέδου. Συχνά ανακοινώνουν μόνο τις απώλειες που προήλθαν από χρήση όπλου και επιχειρούν να συσκοτίσουν την απώλεια ζωών με άλλα μέσα.

Η απώλεια φαντάρου τον Σεπτέμβριο 2007, που υπηρετούσε τη θητεία του στο 616 Μ/K ΤΠ στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Ο φαντάρος, με καταγωγή από την Αχαΐα, ενώ ολοκλήρωσε το εξάμηνο του στην παραμεθόριο και περίμενε μετάθεση κοντά στην οικία του, τελικά μετατέθηκε σε μονάδα του Διδυμότειχου. Τελικά αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας, ενώ βρισκόταν σε άδεια.

Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για φαντάρους του Στρατού Ξηράς και όχι για γαλάζια-πράσινα βύσματα του Π.Ν.-Π.Α. Αυτοκτονίες που σημειώνονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης, στην παραμεθόριο και εκτός ελληνικής επικράτειας (στην Κύπρο).

Το βάρος της πίεσης, της εντατικοποίησης, της διαρκούς πολεμικής ετοιμότητας, σε μονάδες που έχουν ελάχιστη συγκρότηση, με διοικητές που εξυπηρετούν βύσματα και «λιώνουν» τους φαντάρους για το θεαθήναι (επιθεωρήσεις, ασκήσεις, καλλωπισμός μονάδων κλπ), των εξαφανισμένων εξόδων και των κομμένων αδειών, των στερήσεων εξόδου και των κρατήσεων με το παραμικρό, ωθεί στις αυτοκτονίες.

Η βίαιη αποκοπή από την κοινωνία, οι εξόφθαλμες κοινωνικές-ταξικές ανισότητες που «προστατεύουν τους πλούσιους και λιώνουν τους φτωχούς» και η συνεχή επαγρύπνηση φέρνουν πιο κοντά το απονενοημένο διάβημα.

Στις περισσότερες μονάδες, οι διοικητές εφαρμόζουν το δόγμα «εδώ δεν κάθεστε». Κάνουν οτιδήποτε για να «τρέχουν» τους φαντάρους διαρκώς. Αποτέλεσμα: ένας φαντάρος κατά μέσο όρο θα εκτελέσει καθήκοντα φρούρησης επί ένα 8ωρο ή 11ωρο π.χ. 18:00-21:00 το απόγευμα, 3:00-6:00 το ξημέρωμα και 12:00-15:00 το μεσημέρι. Όλα αυτά αρκεί να μην χρειαστεί να φυλάξει περισσότερο, οπότε το 3ωρο μετατρέπεται σε 5ωρο ή 6ωρο. Μετά από όλα αυτά μένουν (3) ώρες για ύπνο.

Βαρύτατη ευθύνη έχουν για όλα αυτά ο αρχηγός Γράψας, που επέβαλλε διπλοσκοπιές, Αυξάνοντας τις υπηρεσίες, την εντατικοποίηση (περίπολα σε συνεχή κίνηση), άρα και τα αδιέξοδα.

Να θυμίσουμε:

  1. 25/01/2007 αυτοκτονία νεοσύλλεκτου 27 ετών στο Κέντρο Εκπαίδευσης στο Ναύπλιο.

  2. 03/02/2007 αυτοκτονία φαντάρου 21 ετών σε μονάδα της Χίου.

  3. 26/02/2007 αυτοκτονία φαντάρου 23 ετών σε μονάδα της Ρόδου

  4. 18/03/2007 αυτοκτονία φαντάρου 24 ετών σε μονάδα στην Κω

  5. 07/05/2007 αυτοκτονία νεοσύλλεκτου 31 ετών στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Άρτας.

  6. 22/08/2007 αυτοκτονία φαντάρου 21 ετών σε μονάδα της ΕΛΔΥΚ.

  7. 09/09/2007 αυτοκτονία φαντάρου 24 ετών σε μονάδα της ΕΛΔΥΚ

  8. 29/09/2007 αιφνίδιος θάνατος φαντάρου 19 ετών σε μονάδα της Πελοποννήσου.

Αξίζει να προσέξουμε την εξής διαπίστωση. Πληθαίνουν ολοένα οι αυτοκτονίες και μεταξύ των Επαγγελματιών στρατιωτικών, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων. Φαίνεται ότι οι προσδοκίες ιδιαίτερα των νέων από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα για μια διέξοδο από την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση, γρήγορα διαψεύδονται. Η πλειοψηφία των Μισθοφόρων υπόκεινται σε ένα άθλιο εργασιακό καθεστώς, είναι οι αναλώσιμοι των μονάδων εκστρατείας και των αποστολών εκτός συνόρων, αντιμετωπίζουν την απαξιωτική συμπεριφορά των ανωτέρων τους. Η μόνη διαφορά με τους φαντάρους στην παράλογη καθημερινότητα της σκοπιάς-αγγαρείας-εκπαίδευσης-υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι οι φαντάροι σε 12 μήνες θα είναι ελεύθεροι (αν τα σχέδια της Παλλαϊκής Άμυνας δεν προχωρήσουν), ενώ αυτοί θα «υπηρετούν» πού περισσότερο, για ένα κομμάτι ψωμί.

Έχουμε λοιπόν:

  • Στις 24/05/2007 βρίσκεται νεκρός στην οικία του ο Αξιωματικός Υγειονομικού Π.Θ.

  • Στις 24/04/2007 αυτοκτονεί πρωτοετής μαθήτρια 20 ετών, της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι τόσο η υποχρεωτική θητεία όσο και ο επαγγελματικός στρατός βαρύνονται για τις απώλειες τόσων νέων ανθρώπων.

Οι ευθύνες στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας βαρύτατες.

Απαιτούμε: ίση θητεία για όλους. Μείωση της θητείας στους (6) μήνες. Κανένας νέος Μισθοφόρος.

Βελτίωση των συνθηκών στα στρατόπεδα. Μισθός στους φαντάρους στο ύψος του βασικού.

Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή. Σεβασμό των δικαιωμάτων του.

Ποτέ άλλοτε δε φάνταζε τόσο αναγκαίος

ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955 437