Κατηγορίες
ελλάδα θάνατος στο στρατό τύπος

Μαύρα απολυτήρια

Ανησυχητικά ευρήματα έρευνας στρατιωτικού νοσοκομείου για τις αυτοκτονίες στον στρατό

σχόλιο: ανυσηχητική είναι μάλλον η στάση (και η ύπαρξη) του στρατού απέναντι σε όλους αυτούς που δεν θέλουν να “γίνουν” άντρες , που δεν θέλουν να αποβάλουν την ανθρωπιά τους. Οι αυτοκτονίες στο στρατό είναι δολοφονίες…

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Το μεγάλο πρόβλημα των φαντάρων, που παίρνουν «μαύρο απολυτήριο» θέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι στοιχεία από σχετικές έρευνες που έγιναν στις ένοπλες δυνάμεις.

Σε μονάδες με προβλήματα επάνδρωσης και σε ασκήσεις σημειώνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες.
Οι Π. Κοροβέσης και Π. Λαφαζάνης αναφέρονται στα πορίσματα ημερίδας για την ψυχοκοινωνική μέριμνα του προσωπικού, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με θέμα «αυτοκτονίες – μαζική βία».

Οπως επισημαίνουν, ως αίτιο των αυτοκτονιών αναφέρεται κυρίως η ψυχοπαθολογία των στρατευμένων, που εμφανίζεται να επιβαρύνεται σχεδόν αποκλειστικά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ. συναισθηματικά προβλήματα, κοινωνικοοικονομικά, οικογενειακά κ.ά., αποκλείοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, το περιβάλλον της στρατιωτικής θητείας.

Οι βουλευτές διαπιστώνουν προφανή απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη από ειδικευμένο προσωπικό, αλλά και προσπάθεια απενοχοποίησης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

*Ερευνα επιστημόνων της ψυχιατρικής κλινικής του 411 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τρίπολης, σε 1.098 νεοσύλλεκτους, έδειξε ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνιζαν τάσεις αυτοκτονίας και έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών πριν από τον στρατό κυμαίνεται στο 17% – 33%.

Το ποσοστό αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας τους αυξάνεται μέχρι και 44%. Την ίδια ώρα, το 24% των νεοσύλλεκτων αισθάνονταν ότι η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα, ενώ την αίσθηση αυτή είχε μόνο το 11,7% πριν από την κατάταξη.

*Ιστορικό ψυχικής νόσου είχε το 8% των αυτόχειρων, σύμφωνα με τα πορίσματα της ημερίδας του ΓΕΣ, αλλά στο 50% αυτών των περιπτώσεων δεν ανιχνεύθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Επίσης, ποσοστό 95% αυτών που αυτοκτόνησαν, έπασχαν από μία τουλάχιστον ψυχική διαταραχή, εκ των οποίων μόνο το 17% διαπιστώθηκε από τους γενικούς γιατρούς.

*Περισσότεροι από τους μισούς (52%) αυτόχειρες -οπλίτες ή μόνιμα στελέχη- είχαν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους το τελευταίο 24ωρο πριν από την πράξη τους. Το είχαν εκμυστηρευθεί, είτε σε συναδέλφους τους είτε σε δικούς τους ανθρώπους, αλλά δεν τους είχαν πιστέψει.

*Τα περιστατικά σημειώνονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης, στην ΕΛΔΥΚ, στα νησιά και στον Εβρο. Στην ΕΛΔΥΚ ισχύει το «αμετάθετο», ενώ την περίοδο από Μάιο μέχρι τέλος φθινοπώρου σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα. Είναι και η πιο εντατικοποιημένη περίοδος της θητείας με τις περισσότερες ασκήσεις.

Πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον στις χειρότερες μονάδες από άποψη επάνδρωσης, εντατικοποίησης (ατελείωτες υπηρεσίες), όπου η έξοδος είναι άγνωστη λέξη και οι φαντάροι απειλούνται ότι δεν θα τους δοθούν οι άδειες απολύσεως, γιατί «δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες».

*Υπάρχουν, τέλος, πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαλεύκανση των θανάτων οπλιτών στον στρατό. Ο συντριπτικά μεγάλος αριθμός δελτίων τύπου του ΓΕΣ που αφορά «θανάσιμους τραυματισμούς» ή «αιφνίδιους θανάτους» στο στρατό ξηράς, έρχεται να διαψεύσει την καθησυχαστική «μελέτη» του ΓΕΣ για τις αυτοκτονίες τα έτη 2000-2006…