Κατηγορίες
ελλάδα νέα τύπος

Δήμος Κοινωνικής Εργασίας…

δικιά μας σημείωση: πρόκειται για σύγχρονη δουλεία. Ο δήμαρχος εκμεταλεύεται προγράμματα κοινωνικής κατεύθυνσης, για να έχει εύλικτο κακοπληρωμένο προσωπικό, (αντιρρησίες 250ε, φυλακισμένοι 0ε), υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης. Καμιά κοινωνική ευαισθησία, από κάποιον που μιλάει συνέχεια στο πρώτο πρόσωπο για το δήμο…

Στο δήμο Νέου Σιδηροχωρίου εργάζονται φυλακισμένοι και αντιρρησίες συνείδησης…

Την έλλειψη προσωπικού και την ελλιπή παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη καλύπτει ο Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου αξιοποιώντας δυνατότητες και προγράμματα που του εξασφαλίζουν επιπλέον προσωπικό και σύγχρονες ιατρικές φροντίδες. Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, που εφαρμόζει ο δήμος Νέου Σιδηροχωρίου, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Πρόκειται για ένα καινούργιο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που περιλαμβάνει εκατό περίπου δήμους σε όλη την Ελλάδα. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί ο δήμος Αμαρουσίου, που πήρε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση και τη λειτουργία αυτής της Εταιρείας. Για να ενταχθούν στο Δίκτυο προτάθηκαν δεκαεπτά απομακρυσμένοι δήμοι και ο Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου είναι ο μοναδικός της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πρόκειται για δεκαεπτά δήμους, οι οποίοι δεν έχουν ικανοποιητική πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Πρόγραμμα τηλεϊατρικής και εξετάσεις σε πενήντα ηλικιωμένους του Δήμου

Ένας γιατρός που συμμετέχει στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου, παρακολούθησε μαθήματα κατάρτισης σε ιατρικά ζητήματα στην Αθήνα και τώρα έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στους οικισμούς του Δήμου. Πρόκειται για προσφορά εταιρειών που συνεργάζεται με το Δίκτυο Υγείας και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τα μηχανήματα που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο, δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται εξέταση της κατάστασης των πνευμόνων, της καρδιάς, παράλληλα παραχωρήθηκαν τα γνωστά πιεσόμετρα και τα όργανα μέτρησης του ζαχάρου. Έτσι, εξετάζονται περί τα πενήντα άτομα που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου. «Συμμετέχουν όλοι οι οικισμοί και συνήθως οι υπερήλικες που έχουν χρόνια προβλήματα με τους πνεύμονες ή με άλλες ασθένειες.», δηλώνει ο Δήμαρχος κ. Κ. Βαρβάτος και εξηγεί ότι οι εξετάσεις αποστέλλονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθήνας και ένα ιατρικό τιμ στέλνει αμέσως την γνωμάτευση. Έτσι, απαλλάσσονται οι ηλικιωμένοι από τον κόπο να πηγαίνουν στον γιατρό που τους παρακολουθεί στην Κομοτηνή ή σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, άλλης πόλης και έχουν μια φερέγγυα γνωμάτευση. «Είναι ένα πρόγραμμα πάρα πολύ καλό για τους δικούς μας δημότες, που έχουν στην διάθεσή τους μόνο ένα αγροτικό ιατρείο, στο οποίο δεν προλαβαίνει η αγροτική ιατρός, παρά μόνο να συνταγογραφεί». Ο γιατρός πληρώνεται από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και πόροι γι’ αυτό το Πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί μόνον μέχρι τέλους του Αυγούστου. «Υπάρχει μια ανησυχία για την συνέχιση ή μη του προγράμματος», παραδέχεται ο κ. Βαρβάτος και σημειώνει ότι, «αυτό το πρόγραμμα τηλεϊατρικής θα δοκιμαστεί έναν χρόνο και δίδεται η δυνατότητα παράτασης του».

Εργαζόμενοι από τις Φυλακές…

Το πρόγραμμα της Κοινωνικής εργασίας είναι ένα άλλο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου, πάλι ο μοναδικός δήμος της Ροδόπης. «Από το Νομό Ξάνθης συμμετέχουν ο δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Σταυρούπολης, από το Νομό Έβρου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης», δηλώνει ο κ. Βαρβάτος και εξηγεί ότι πρόκειται για δήμους, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με Προεδρικό Διάταγμα. «Παλιότερα, είχα κάνει μια αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία αναφερόταν ότι μπορώ να απασχολήσω ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί. Εντάχθηκε ο Δήμος σ’ αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και αυτή τη στιγμή απασχολεί δύο άτομα που έχουν πολυετή καταδίκη φυλάκισης, συνήθως, πρόκειται για οικονομικές οφειλές». Έτσι, μπορεί ο υπόδικος να αντικαταστήσει την φυλάκιση με πολυετή εργασία, αφού πρώτα δώσει την έγκριση το δικαστήριο. «Σε πρώτη φάση ο δικηγόρος ζητάει μια βεβαίωση από τον δήμαρχο ότι δέχεται να τους απασχολήσει στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου, μετά από την εξέταση του αιτήματος, εγκρίνει ή απορρίπτει την απασχόλησή του εκεί. Αυτή την στιγμή στο Δήμο Νέου Σιδηροχωρίου απασχολούνται δύο άτομα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία εργάζεται τρεις ώρες, ο άλλος εργάζεται τέσσερις ώρες για κάθε μέρα φυλάκισης. Με σκούπα, φαράσι, δενδρο-κοπτικό και άλλα εργαλεία αντικαθιστούν τις μέρες φυλάκισης με ώρες εργασίας. «Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα και το κάνουμε μόνον για τις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν φυλακισμένους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για οικονομικές οφειλές», δηλώνει ο δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου και προσθέτει, «Εμείς δεν θέλουμε λουφαδόρους, θα έρθουν στο Δήμο και θα πρέπει να εργαστούν, το σέβονται και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοσή τους και την συμπεριφορά τους». Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται από μια καινούργια υπηρεσία που στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, συγκεκριμένα την Υπηρεσία «Επιμελητών Κοινωνικής Εργασίας». Υπάλληλοι της Υπηρεσίας έρχονται και ελέγχουν αν παρουσιάστηκαν προβλήματα; «Μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακοπεί η συνεργασία, προς το παρόν δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι κι άλλοι δήμοι θα ενδιαφερθούν. Για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία βασικό κριτήριο είναι να γνωρίζω την ποιότητα του ατόμου. Είναι μια καλή περίπτωση να απασχολούνται τέτοια άτομα που χρεοκόπησαν και βρέθηκαν να εκτίουν ποινή εντός της φυλακής» δηλώνει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι την φυλάκιση αυτή εξαργυρώνουν με εργασία στο δήμο, δουλεύοντας τρεις ώρες, ενώ έχουν τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας ελεύθερο. Εργάζονται κάπου αλλού για να ξεπληρώσουν τα χρέη που έχουν δημιουργήσει.

Εργάζονται και οι αντιρρησίες συνείδησης…

Στον ίδιο δήμο, το παζλ των «αλεξιπτωτιστών υπαλλήλων» συμπληρώνουν οι αντιρρησίες συνείδησης, τρεις προς το παρόν, πέντε πολύ σύντομα. Εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας. «Εξεδήλωσε ο δήμος ενδιαφέρον και αποτάθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πληρώνονται 250 ευρώ το μήνα, το μισθό του φαντάρου, και καταφέρνουμε να κάνουμε μια σειρά από εργασίες στο Δήμο, αφού δεν έχουμε δυνατότητα για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», δηλώνει ο δήμαρχος, ανοίγοντας έτσι έναν διαφορετικό δρόμο «προσλήψεων».

Μαρία Νικολάου