Κατηγορίες
ελλάδα εξοπλισμοί τύπος

Ο,τι πάρετε 14,6 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση ανοίγει τα «άδεια ταμεία» και αγοράζει όπλα από Γερμανούς, Γάλλους και Αμερικανούς, χωρίς να ρίχνει τους Ρώσους

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Στις τελευταίες -και τις πιο κρίσιμες- στροφές του μπαίνει ο χορός των πιέσεων από διπλωμάτες, επιχειρηματικούς κολοσσούς και διάφορα λόμπι που θα διαγωνιστούν στην αστραφτερή, αλλά και επικίνδυνη πίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επαθλό τους;

Η συμμετοχή σε αγορές-μαμούθ ύψους 14,6 δισ. ευρώ!

Υστερα από μια περίοδο συνεχών αναβολών, ο Κ. Καραμανλής προχωρεί στην αντιμετώπιση ενός θέματος που ξεκινάει από τις λεγόμενες αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά απλώνεται στην οικονομία και στη διπλωματική τακτική της Αθήνας. Ετσι, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γ. Αλογοσκούφη και τον Β. Μεϊμαράκη, έδωσε το «ΟΚ» να συνταχθεί ο κατάλογος των επικείμενων αγορών.

Αυτές δεν θα γίνουν με διεθνείς διαγωνισμούς (όπως επαναλάμβανε διαρκώς η κυβέρνηση), αλλά με πολιτικές συμφωνίες και οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα, παρότι τα δημοσιονομικά δεν βρίσκονται σε καθόλου καλή κατάσταση, αφού αυτό υποδεικνύουν οι διπλωματικές εξελίξεις: Οι αγορές από τη Ρωσία άνοιξαν την όρεξη στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, ενώ ο Ν. Σαρκοζί περιμένει κι αυτός ανταλλάγματα για την ανοιχτή στήριξη που προσέφερε στο Βουκουρέστι, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

1 Το «φιλέτο» της αγοράς είναι τα πολεμικά αεροσκάφη, αφού σ’ αυτόν τον τομέα θα διατεθούν 8,5 δισ. ευρώ. Η προμήθεια αυτή έδειχνε να έχει βαλτώσει, όμως οι συζητήσεις επιταχύνθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες.

*Στις 11 Μαρτίου συγκροτήθηκε επιτροπή αξιωματικών, για να συντάξει σχετική μελέτη και τη Μεγάλη Παρασκευή (!) συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, το οποίο, επικαιροποιώντας το πρόγραμμα εξοπλισμών, ενέγραψε την άμεση αγορά 40 (κι άλλων 20 ως προαίρεση) νέων αεροσκαφών, ύψους 4 δισ. ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και η προμήθεια άλλων 80 αεροπλάνων μετά το 2015. Μια εξέλιξη που «φωτογραφίζει» τα Eurofighter τώρα και σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στη συμπαραγωγή του αμερικανικού JSF το οποίο θα εμφανιστεί το 2015.

Διπλή αερομαχία

*Με την κίνηση αυτή μένουν ικανοποιημένοι οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν λάβει σε υψηλότατο επίπεδο τη διαβεβαίωση ότι θα προτιμηθούν (επί πρωθυπουργίας Σημίτη, μάλιστα, είχε ληφθεί και σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ). «Εχουμε μια δέσμευση την οποία πρέπει να τηρήσουμε», όπως τονίζει τώρα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

*Η ενέργεια αυτή δεν ικανοποιεί, όμως, απόλυτα τους Αμερικανούς, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν πολύ για να εισπράξουν. Ετσι, εξακολουθούν να πιέζουν αντί για τα ευρωπαϊκά Eurofighter να αγοράσουμε ξανά F-16, επικαλούμενοι και την οικονομική διαφορά που υπάρχει προς όφελος της Αθήνας, στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

2 Με δεδομένο ότι η τελευταία προμήθεια αεροσκαφών έγινε από τις ΗΠΑ -και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές- η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην επιλογή της. Είναι πιθανό, όμως, σε «αντιστάθμισμα», να συζητήσει με τις ΗΠΑ την αντικατάσταση των πυραύλων «Χοκ», και την αγορά ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης made in USA.

*Στο τραπέζι επίσης υπάρχει ο εκσυγχρονισμός των παλιών F-16 (ύψους 1,9 δισ. ευρώ), ενώ οι ΗΠΑ διεκδικούν και την τοποθέτηση στις νέες φρεγάτες της πλατφόρμας «Αιγίς», που υποστηρίζει ένα κινητό αντιπυραυλικό σύστημα.

3 Αυτοί που φαίνεται να μην πρωταγωνιστούν είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι επιμένουν για την αγορά αεροσκαφών «Rafale», κάτι που θα επαναλάβει ασφαλώς και ο Ν. Σαρκοζί στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Ιούνιο.

*Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και ο γάλλος πρόεδρος δεν θα φύγει από τη χώρα μας με «άδεια χέρια»: Η πρόθεση είναι να πάρει την παραγγελία για τις νέες φρεγάτες, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Κι όχι μόνο αυτό. Ο εκσυγχρονισμός των παλαιών «Mirage» θα κοστίσει επίσης άλλα 560 εκατ. ευρώ.

*Ομως τα σχέδια για την παραγωγή γαλλικών φρεγατών είναι στα χαρτιά, γι’ αυτό την προμήθεια διεκδικούν και οι Γερμανοί, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να πάρουν και τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη, ενώ ήδη έχουν παραγγελίες και για υποβρύχια.

4 Η Ρωσία ήδη έχει πάρει το δικό της μερίδιο (ύψους 1,2 δισ. ευρώ) από την ελληνική «πίτα» των εξοπλισμών, με την αγορά 420 τεθωρακισμένων οχημάτων και έχει ανοίξει συζήτηση για εκσυγχρονισμό των πυραύλων S-300. Κυρίως, όμως, με όλα τα παραπάνω έχει πετύχει να ανοίξει εμπορικές επαφές για στρατιωτικό υλικό με μία χώρα του ΝΑΤΟ.

5 Στο χορό βρίσκονται επίσης και οι Βρετανοί, οι Ιταλοί και οι Τσέχοι για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, όπως και οι Σουηδοί για τα πολεμικά αεροπλάνα «Gripen».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θεωρούνται από τους μεγάλους «παίκτες».

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν πρόκειται να κάνει παιχνίδι μόνη της. Η σκιώδης υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ζήτησε διεθνείς διαγωνισμούς κι όχι απευθείας αναθέσεις, ενώ ο Γ. Παπανδρέου προειδοποίησε:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Βουκουρέστι δεν ήταν αποτέλεσμα υποσχέσεων στους αμυντικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν είναι έτσι, τότε το θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης στο ζήτημα των Σκοπίων παίρνει κι άλλες διαστάσεις».

*Οι πρώτες παραγγελίες αναμένονται εντός του 2008. Και για τα αεροπλάνα, επειδή οι πιστώσεις στα προγράμματα Πολεμικής Αεροπορίας δεν υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, πιθανόν να γίνει μεταφορά πιστώσεων από προγράμματα του στρατού και του ναυτικού. Οσο για τις πιστώσεις που θα αφορούν την αγορά των 80 αεροπλάνων μετά το 2015, αναμένεται να προβλεφθούν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2011-2020.