Κατηγορίες
εξωτερικό νέα φίλοι/ες

Ισραήλ: «Δεν υπάρχουν αθώοι»

Έξι μήνες μετά το άγριο σφυροκόπημα της Γάζας και με το Ισραήλ να επιμένει ότι δεν έκανε αδιάκριτη και δυσανάλογη χρήση βίας, στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πόλεμο των 22 ημερών δηλώνουν ότι διατάχθηκαν πρώτα να πυροβολούν και μετά να ανησυχούν για απώλειες αμάχων, μιλούν για ανθρώπινες ασπίδες και αλόγιστη χρήση λευκού φωσφόρου…

Το φρικτό «πρόσωπο» του πολέμου στη Γάζα ομολογούν Ισραηλινοί στρατιώτες

Έξι μήνες μετά το άγριο σφυροκόπημα της Γάζας και με το Ισραήλ να επιμένει ότι δεν έκανε αδιάκριτη και δυσανάλογη χρήση βίας, στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πόλεμο των 22 ημερών δηλώνουν ότι διατάχθηκαν πρώτα να πυροβολούν και μετά να ανησυχούν για απώλειες αμάχων, μιλούν για ανθρώπινες ασπίδες και αλόγιστη χρήση λευκού φωσφόρου…

Τριάντα Ισραηλινοί στρατιώτες αποκαλύπτουν ανωνύμως ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας διαπράχθηκαν μαζικές παραβιάσεις στη βάση «ελαστικών» κανόνων εμπλοκής. Τις μαρτυρίες τους συγκέντρωσε και φέρνει στο φως σε έντυπη και βιντεοσκοπημένη μορφή η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Breaking the Silence.

Οι στρατιώτες αναφέρουν ότι ο απόλυτος στόχος του στρατού ήταν να ελαχιστοποιήσει τις δικές του απώλειες για να διασφαλίσει τη στήριξη της ισραηλινής κοινής γνώμης στην επιχείρηση που εξαπολύθηκε κόντρα στη Χαμάς. Η διαταγή προς τους στρατιώτες ήταν να πυροβολούν όποιον και ό,τι φαινόταν ύποπτο και παραδέχονται ότι πολίτες χρησιμοποιήθηκαν συχνά ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Καλύτερα να χτυπήσεις έναν αθώο στόχο παρά να διστάσεις να στοχεύσεις τον εχθρό» είναι μία τυπική περιγραφή που δίνει ένας στρατιώτης, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τις εντολές που δόθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις πριν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 18 Ιανουαρίου του 2009.

«Εάν δεν είσα σίγουρος, σκότωσε»

«Εάν δεν είσαι σίγουρος, σκότωσε. Υπήρχε αλλοφροσύνη. Σε αστικό πεδίο μάχης, καθένας είναι εχθρός σου. Δεν υπάρχουν αθώοι»…

«Δεν είχαμε εντολή να πυροβολούμε όποιον βλέπουμε, όμως μας είπαν ότι από μία συγκεκριμένη απόσταση όταν προσεγγίζουμε ένα σπίτι, ανεξαρτήτως ποιος είναι -ακόμη και μία μεγάλη γυναίκα- να τους ρίξουμε» δήλωσε άλλος στρατιώτες.

Πολλές από τις μαρτυρίες ευθυγραμμίζονται με τις καταγγελίες των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι ο ισραηλινός στρατός προέβη σε αδιάκριτη και δυσανάλογη χρήση βίας. Η Διεθνής Αμνηστία έχει κατηγορεί τόσο το Ισραήλ, όσο και τη Χαμάς για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα κόστισε τη ζωή σε 1.417 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 926 άμαχοι. Ο ισραηλινός στρατός δίνει απολογισμό για 1.166 Παλαιστίνιους νεκρούς, οι 295 άμαχοι. Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν την περίοδο της εισβολής.

Ολόκληροι δρόμοι στη Γάζα κατεδαφίστηκαν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απωλειών για τον ισραηλινό στρατό από επιθέσεις με ελαφρά όπλα και βόμβες-παγίδα. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι έξι μήνες μετά η Γάζα μόλις αρχίζει να καθαρίζει 600.000 τόνους συντριμμιών.

Ο πόλεμος των 22 ημερών

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν σειρά «πρακτικών που είναι αποδεκτές» στους κόλπους του ισραηλινού στρατού, όπως «η καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών και τζαμιών χωρίς να αποτελούν στρατιωτικούς στόχους, η χρήση λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές, ο θάνατος αθώων αμάχων από πυροβόλα όπλα, η καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών και μια ατμόσφαιρα ανοχής που επέτρεψε στους στρατιώτες να ενεργούν χωρίς ηθικές αναστολές».

«Οι μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι ο ανήθικος τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο πόλεμος οφείλεται στο σύστημα που εφαρμόσθηκε και όχι στην μεμονωμένη συμπεριφορά στρατιωτικών» δήλωσε ο Μάικλ Μανέκιν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Breaking the Silence.

Το Ισραήλ αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες πόλεμου και απορρίπτει ως «βασισμένο σε διαδόσεις» το περιεχόμενο της έκθεσης που αριθμεί 112 σελίδες.

Σε σχετική ανακοίνωση ο στρατός αναφέρει ότι σύμφωνα με εσωτερικές έρευνες, «είναι σαφές ότι οι στρατιώτες των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων λειτούργησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διαταγές που έλαβαν, παρά τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων».

Συνοπτικά, βάσει των μαρτυριών των στρατιωτών οι κανόνες εμπλοκής ήταν είτε ασαφείς ή ενθάρρυναν τους στρατιώτες να μην υπολογίσουν τις απώλειες αμάχων. Πολίτες χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινες ασπίδες, μπαίνοντας στα κτίρια πριν από τους στρατιώτες.

Υπήρξαν επεισόδια βανδαλισμού περιουσιών Παλαιστινίων. Στρατιώτες πυροβολούσαν από ανία σε δεξαμενές νερού τη στιγμή που η Γάζα αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα έλλειψης νερού. Λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε σε κατοικημένες περιοχές με τρόπο τον οποίο ορισμένοι στρατιώτες χαρακτηρίζουν υπερβολικό και ριψοκίνδυνο.

Πολλοί στρατιώτες είπαν επίσης ότι υπήρξε πολύ λίγη άμεση εμπλοκή με Παλαιστίνιους μαχητές.