Κατηγορίες
δήλωση Άρνησης Στράτευσης ελλάδα Σ.Α.Σ.

Γιώργος Καρατζάς

Στις 22/5/2003, πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία παρουσίασης στο στρατό, προσήλθα στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο, δήλωσα αντιρρησίας συνείδησης και κατέθεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να εκπληρώσω «εναλλακτική πολιτική-κοινωνική υπηρεσία».
Στην εκτενή και αναλυτική ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ που κατέθεσα, μεταξύ άλλων:

1) Καταδικάζω το στρατό ως μέσο καταστροφής της ανθρώπινης ύπαρξης.

2) Καταρρίπτω το μύθο ότι ο στρατός υφίσταται για να υπερασπίζεται την ελευθερία και το δίκαιο:

«Η κοινωνική αδικία, η καταπίεση και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο εντός των εθνικών συνόρων – των προστατευόμενων από τους στρατούς – στα «κυρίαρχα» έθνη-κράτη αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι στρατοί δεν υφίστανται για να διασφαλίσουν την ελευθερία ή το δίκαιο. Υφίστανται για να διασφαλίσουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία υπηρετούν και όχι από κάποια άλλα.

Ως εργαζόμενος αρνούμαι να σκοτώσω ή να σκοτωθώ ( ή να προετοιμαστώ για κάτι τέτοιο) σε έναν πόλεμο που γίνεται για το ποιός θα με εκμεταλλεύεται.»

3) Καταδικάζω το στρατό ως σύνηθες μέσο κατάλυσης ακόμα και της αστικής «δημοκρατίας» και των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων και ως μέσο καταστολής κοινωνικών κινημάτων.

4) Καταδικάζω το στρατό και ειδικότερα το θεσμό της θητείας ως μέσο καθυπόταξης της νεολαίας.

5) Καταδεικνύω το παράλογο και επικίνδυνο του εθνικισμού και καταδικάζω το στρατό ως μέσο προώθησής του.

6) Καταδικάζω το στρατό ως εργαλείο του ιμπεριαλισμού.

«Ο στρατός είναι το κατεξοχήν εργαλείο του ιμπεριαλισμού. Και ο ελληνικός στρατός στον οποίο καλούμαι να υπηρετήσω δεν αποτελεί εξαίρεση. Συμμετέχει στο κατεξοχήν βάρβαρο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό του πλανήτη, το ΝΑΤΟ, που μάλιστα με το νέο δόγμα του καταλύει ακόμα και αυτές τις υποτιθέμενες «αρχές του διεθνούς δικαίου» όπως τις είχαν καθορίσει οι ισχυροί τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός στρατός συμμετέχει όλο και περισσότερο σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή) με εκστρατευτικά σώματα (στρατούς κατοχής), πλοία, πληρώματα αεροσκαφών και πάσης φύσεως συνεργασία και υποστήριξη άλλων στρατευμάτων. Και πάλι η ιμπεριαλιστική αυτή πολιτική σχετίζεται με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους και εργατικό δυναμικό.

Θεωρώ ότι η άρνηση στράτευσής μου είναι επιπλέον μια έμπρακτη καταγγελία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της «χώρας» μου και μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μου που υφίστανται τις ενέργειες του ελληνικού και των άλλων στρατών.»

7) Καταδεικνύω ότι ο σημαντικότερος, ίσως, ρόλος ύπαρξης του στρατού είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολεμικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Ενώ καταγγέλω ότι αποτελεί και μέσο πλουτισμού κυβερνητικών-κρατικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της αγοράς των οπλικών συστημάτων. Καταγγέλω τον παραλογισμό του να κατασπαταλώνται χρήματα, που αντί να ανακουφίζουν την ανθρώπινη δυστυχία, επενδύονται στο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη.

8) Καταγγέλω ότι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες χρησιμοποιούν το θεσμό της θητείας ως μέσο ενίσχυσης της εξουσίας τους υποσχόμενοι ευνοϊκότερη μεταχείριση και μετάθεση σε στρατεύσιμους.

Τέλος, δηλώνω ότι θεωρώ εξίσου απαράδεκτη την εκπλήρωση άοπλης θητείας εντός του στρατού.

Γιώργος Καρατζάς

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2510/97

Θεωρώντας προσβλητική προς την αξιοπρέπειά μου τη δυνατότητα της επιτροπής σας να αμφισβητήσει το γεγονός πως είμαι αντιρρησίας συνείδησης, αλλά και αντισυνταγματική με βάση την αρχή της ελευθερίας συνείδησης, αρνούμαι να υποβληθώ σε ανάκριση σχετικά με τις ιδέες μου. Οι ιδέες μου είναι γνωστές και σαφέστατα διατυπωμένες στην αναλυτική ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ που έχω καταθέσει, όπως γνωστή είναι και η δράση μου μέσα από το φοιτητικό, το αντιπολεμικό, το διεθνιστικό και το οικολογικό κίνημα όπως και αυτό για την υπεράσπιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Εξάλλου θεωρώ παράλογο το να δύναται η επιτροπή σας να αμφισβητήσει το γεγονός ότι είμαι αντιρρησίας όταν έχω δηλώσει υπεύθυνα ότι ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ να υπηρετήσω την εναλλακτική πολιτική-κοινωνική υπηρεσία παρ’όλο που η διάρκειά της είναι τιμωρητική και εξοντωτική – στη συγκεκριμένη φάση υπερδιπλάσια της κανονικής στρατιωτικής θητείας.

Η προσέλευσή μου ενώπιον της επιτροπής σας και η κατάθεση της παρούσας δήλωσης – παρά το γεγονός ότι δεν είμαι υποχρεωμένος από τον νόμο – γίνεται γιατί ενδεχόμενη απουσία μου θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδιαφορία ή φόβος απέναντι στην επιτροπή. Αντίθετα η στάση μου αποδεικνύει πως πρόκειται για μια πράξη καθαρά ιδεολογική.

Καλώ όλους τους επόμενους αντιρρησίες συνείδησης που θα δεχτούν να υπηρετήσουν την εναλλακτική πολιτική-κοινωνική υπηρεσία να τηρήσουν την ίδια στάση απέναντι στην επιτροπή σας.

Επιτρέψτε μου επίσης να θεωρήσω τη στάση μου ως έμπρακτη διαμαρτυρία για τις μαζικές απορρίψεις των αιτημάτων των ιδεολογικών αντιρρησιών συνείδησης να αναγνωριστούν ως τέτοιοι, από την επιτροπή σας τα τελευταία χρόνια. Οι διακρίσεις ανάμεσα στους θρησκευτικούς και τους ιδεολογικούς αντιρρησίες εκτός από απαράδεκτες είναι και ενδεικτικές για το ποιούς αντιλαμβάνεται ως πιο επικίνδυνους για την ύπαρξή του το στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

8/7/2003
Καρατζάς Γεώργιος
μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης