Κατηγορίες
wri εξωτερικό νέα

Ισραήλ: Σεμινάριο “Φύλο και Μιλιταρισμός”

H οργάνωση War Resisters’ International (WRI) οργανώνει σεμινάριο με θέμα «Φύλο και Μιλιταρισμός», από τις 23-26 Αυγούστου του 2007 στο Ισραήλ (Neve Shalom). Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η αγγλική.
Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, για να ερευνήσουν τη σχέση μεταξύ μιλιταρισμού και φύλου. Το σεμινάριο οργανώνεται από την WRI και την ισραηλινή φεμινιστική αντιμιλιταριστική κίνηση New Profile. Το πρόγραμμα βασίζεται στη δουλειά που κάνουν οι δυο οργανώσεις εδώ και χρόνια πάνω στα ζητήματα φύλου και μιλιταρισμού.

Όπως σημειώνουν, «από τη μια η πατριαρχία και η αντρική κυριαρχία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μιλιταρισμό, στον τρόπο που ο μιλιταρισμός και ο πόλεμος διαμορφώνουν το πώς αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια, καθώς και στους μόνιμους κινδύνους που δημιουργούν οι εξοπλισμοί και οι πόλεμοι.
Από την άλλη, η ποδηγέτηση των αντιλήψεων γύρω από τον ανδρισμό και τη θηλυκότητα είναι κομβικό σημείο στην κινητοποίηση ανθρώπων για να υποστηρίξουν τον πόλεμο με λόγια και πράξεις, και να συμμετέχουν σε αυτόν. Η ενημέρωση για το φύλο είναι απαραίτητη για μια αποτελεσματική αντίσταση στον πόλεμο και στην αδικία. Η συνεχιζόμενη περιθωριοποίηση των γυναικείων κινημάτων αντιρρησιών συνείδησης παγκοσμίως δίνει ένα απτό παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι να πιέσουμε για ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα του φύλου στο δικό μας περιβάλλον, ως αντιμιλιταριστές ακτιβιστές».

Από το 1976 η WRI έχει οργανώσει πολλά διεθνή γυναικεία συνέδρια, είτε μόνη, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Από το 1986 στη γυναικεία ομάδα εργασίας της έχουν ανοίξει συζητήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα. Το 1998 υιοθετήθηκε ένα στρατηγικό σχέδιο που έθεσε ως έναν από τους βασικούς στόχους της οργάνωσης την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε όλα τα επίπεδα εργασίας της WRI.

Η ισραηλινή ομάδα New Profile δημιουργήθηκε το 1998. Εδραιώθηκε μέσα από τη δουλειά δυο φεμινιστικών ερευνητικών ομάδων που ασχολήθηκαν με την κατάσταση των γυναικών στην έντονα στρατιωτικοποιημένη ισραηλινή κοινωνία. Η δουλειά της εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ φύλου και μιλιταρισμού την οποία χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο ανάλυσης της ισραηλινής κοινωνίας. Καθώς το Ισραήλ είναι μια από τις δυο χώρες παγκοσμίως που ισχύει η υποχρεωτική στράτευση για τις γυναίκες, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες αντιρρησίες συνείδησης.

Και οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν και προωθούν την αντίρρηση συνείδησης, ενώ στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναμένεται να παρουσιάσουν μια ανθολογία γυναικών αντιρρησιών συνείδησης για την δημιουργία της οποίας συνεργάζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες:
πρόγραμμα και αίτηση συμμετοχής

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου (είναι σε αρχική μορφή και δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή όλων των ομιλητών/τριών, ενώ ενδέχεται να προστεθούν/αφαιρεθούν θέματα συζήτησης).