Κατηγορίες
Αντιρρησίες Συνείδησης σε κίνδυνο δήλωση Άρνησης Στράτευσης ελλάδα Σ.Α.Σ.

Συμπληρωματική του Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Συμπληρωματική δήλωση Άρνησης Στράτευσης, με αφορμή την συνεχιζόμενη επίδοση χαρτιών κατάταξης.

Προς: Υπουργείο Εθνικής Αμύνης,
Γραφείο Υπουργού

Κοινοποίηση: Στρατολογικό Γραφείο Σερρών
Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αθηνών (κ. Ν. Κολλιό)

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2007

ΔΗΛΩΣΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
έχω ενημερωθεί από τους οικείους μου ότι το αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων θέλει να μου επιδόσει Δελτίο Κατάταξης στον Ελληνικό Στρατό. Σας ενημερώνω ότι αρνούμαι να το παραλάβω διότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου στρατεύσιμο. Είμαι αντιρρησίας συνείδησης.
Κλήθηκα, πρώτη φορά, σε στράτευση το 1992. Τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκα να στρατευθώ είχα εκθέσει έγκαιρα με συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο του 1990 ενώ την ίδια εποχή ενημέρωσα και το Στρατολογικό Γραφείο Σερρών στο οποίο υπάγομαι με συστημένη επιστολή.

Από την δήλωσή μου αυτή αντιγράφω:
«Επειδή δεν δέχομαι να συνεργήσω σε μελλοντικά εγκλήματα του στρατού ενάντια στους συνανθρώπους μου, επειδή δεν δέχομαι να υπερασπίζω τα ταξικά συμφέροντα των τυράννων της ανθρωπότητας, επειδή στο όραμά μου για την επίτευξη της παγκόσμιας αταξικής κοινωνίας ο στρατός είναι εμπόδιο, αρνούμαι να τον υπηρετήσω.
Ζητώ να εκτελέσω εναλλακτική υπηρεσία κοινωνική υπηρεσία, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και έξω από τον στρατιωτικό σχεδιασμό, με περιεχόμενο την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών, τη θεραπεία του οικοσυστήματος, τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποστήριξη των σωματικά αναπήρων και των ηλικιωμένων συνανθρώπων μου»

Αντί της κοινωνικής υπηρεσίας, οι ιδεολογικοί αντιρρησίες δεχτήκαμε πολύμηνες φυλακίσεις, αλλεπάλληλες καταδίκες για το ίδιο αδίκημα, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα, αλλά και περιορισμούς στην άσκηση επαγγέλματος, την απόκτηση ατομικής ιδιοκτησίας, την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων κ.λπ. Ο νόμος 2510/97 επιχείρησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη θεσπίζοντας Πολιτική Υπηρεσία για τους αντιρρησίες η οποία όμως αποδείχτηκε «επιταγή χωρίς αντίκρυσμα» λόγω των υπέρμετρα αυστηρών διατάξεών της»: Επιτροπές ελέγχου της συνείδησης των υποψήφιων αντιρρησιών, καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα της «εναλλακτικής υπηρεσίας» μέσω της στρατιωτικής εποπτείας, τιμωρητική διάρκεια της υπηρεσίας (σε χρόνο υπερδιπλάσιο της στρατιωτικής), αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων των υπηρετούντων αντιρρησιών και, ως κατακλείδα, ένταση των διώξεων σε βάρος των παλαιών αντιρρησιών με προφυλακίσεις και νέα στρατοδικεία. Το πλαίσιο αυτό το απορρίψαμε.

Κύριε Υπουργέ,
έπειτα από 20 χρόνια διώξεων (το 1987 εμφανίστηκε ο πρώτος μη θρησκευτικός αντιρρησίας), είμαι βέβαιος ότι πλέον μας γνωρίζετε καλά. Αυτή είναι η συνείδησή μας. Αυτή είναι και η ιδεολογία μας. Δεν πρόκειται να την αλλάξουμε όσο κι αν διωχθούμε. Είναι η παρακαταθήκη που κληροδοτούμε στα παιδιά μας: την αξιοπρέπεια, την ηθική συνέπεια, την πολιτική ενεργοποίηση, την κοινωνική αλληλεγγύη.
Την κληρονομιά αυτή δεν εξαγοράσαμε με καμιά συμφωνία των παρασκηνίων, με καμιά νομιμοφανή απαλλαγή. Την κληρονομιά αυτή υπερασπιζόμαστε μαζί με τους συνοδοιπόρους μας αντιρρησίες των άλλων χωρών ώστε να γίνει ένα γενναίο βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης αποποινικοποιώντας την αντίρρηση συνείδησης, αμνηστεύοντας τους παλιούς αρνητές που φορτώνονται αλλεπάλληλες καταδίκες, επιβραβεύοντας τον κοινωνικό ρόλο της «εναλλακτικής υπηρεσίας», αναθέτοντας σε κοινωνικό οργανισμό την εποπτεία της, επιτρέποντας τη δυνατότητα ένταξης στον θεσμό ακόμη και των υπηρετούντων φαντάρων, διευρύνοντας τους ορίζοντες άσκησης της «εναλλακτικής υπηρεσίας» έξω από τα όρια της χώρας, με έμφαση στα Βαλκάνια.

Αυτή την κοινωνική εναλλακτική υπηρεσία είμαι πάντοτε πρόθυμος να υπηρετήσω.

Με τιμή

Δημήτριος Κ. Σωτηρόπουλος
Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης
τηλ. 6944 542228