Κατηγορίες
ελλάδα νάρκες τύπος

Τα ναρκοπέδια του Εμφυλίου «μπλοκάρουν» τους πυροσβέστες στη Θεσπρωτία

Με τα σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου να δίνουν «εκρηκτικό» «παρών» και τον άνεμο να φτάνει τα 6 και 7 Μποφόρ, η κατάσταση χθες στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων παρέμενε εξαιρετικά δύσκολη. Σε εξέλιξη ήταν ώς αργά χθες τη νύχτα οι φωτιές στην παλαιά Σαγιάδα, τον Τσαμαντά και τον Αμάραντο Κόνιτσας.

Λόγω των απανωτών εκρήξεων, οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να πλησιάσουν τόσο στο βουνό Τσαμαντάς, στη συνοριογραμμή Θεσπρωτίας-Αλβανίας, όσο και στον Αμάραντο Κόνιτσας Ιωαννίνων, αφού οι περιοχές είναι ναρκοθετημένες. Τα Λουτρά Αμαράντου εκκενώθηκαν γύρω στις 11.00 χθες το πρωί και πάνω από 100 άτομα μεταφέρθηκαν από τη Νομαρχία Ιωαννίνων και τις υπόλοιπες αρχές, ενώ προστέθηκαν άλλες δύο νέες εστίες.

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι του Δήμου Σαγιάδας, αφού η φωτιά που καίει εδώ και τρεις μέρες πέρασε κοντά από το χωριό Πλαίσιο, στη συνέχεια στον οικισμό της παλαιάς Σαγιάδας, έπειτα στη θέση Κώτσικα και τη νύχτα κατευθυνόταν προς Ασπροκκλήσι και Σμέρτο. Ενα σπίτι, ένας στάβλος, αποθήκες και καλλιέργειες κάηκαν στον οικισμό Τσατσέικα.

Χθες το πρωί, το ελικόπτερο τύπου Ερικσον, που έφτασε και έκανε ρίψεις νερού στη θέση Κώτσικα, εξομάλυνε την κατάσταση. Μετά τις 3.00 το μεσημέρι, το βάρος έπεσε στην περιοχή της Γκούμανης, κοντά στη γέφυρα του Καλαμά και στον αρχαιολογικό χώρο της Γιτάνης, σχεδόν στα όρια των Δήμων Φιλιατών-Ηγουμενίτσας. Περίπου δύο ώρες αργότερα η πυρκαγιά στην παλαιά Σαγιάδα αναζωπυρωνόταν, ενώ η πυρκαγιά στην Γκούμανη κατευθυνόταν προς Τρικόρυφο Φιλιατών.

Ο δήμαρχος Φιλιατών, Μηνάς Ντουμάζιος, έκανε λόγο για «ολιγωρία»: «Ο διοικητής και ο περιφερειάρχης μάς έστειλαν οχήματα από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Ομως, δεν έδειξε όλο το προσωπικό το απαιτούμενο ενδιαφέρον· η φωτιά δεν έπρεπε να περάσει το δρόμο».

Στο βουνό Τσαμαντάς οι πυροσβέστες αδυνατούσαν ν’ αναρριχηθούν, καθώς έσκαγαν συνέχεια νάρκες. Το πρωί πέταξε το ελικόπτερο πάνω από το βουνό, έσβησε τη φωτιά στο Βαβούρι και την περιόρισε στον Τσαμαντά.

Αλλη μία πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Αετός Θεσπρωτίας γύρω στις 9.15 προχθές τη νύχτα, αλλά το πρωί σβήστηκε.

Ο νομάρχης Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας, ζήτησε να κηρυχθούν πυρόπληκτοι οι Δήμοι Σαγιάδας και Φιλιατών.

Στα Ιωάννινα, άλλες δύο εστίες ξέσπασαν προς την περιοχή Χιονιάδων-Ασημοχωρίου, κοντά στον Αμάραντο, στην περιοχή Κόνιτσας Ιωαννίνων.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Σκάνε βλήματα απ’ όλες τις μεριές. Εχουμε φωτιά στον Αμάραντο, η οποία απειλεί τον οικισμό των ιαματικών πηγών, που μαζί με τα Λουτρά κινδυνεύει. Ο άνεμος είναι 6-7 Μποφόρ και έχουμε πυρκαγιές να έρχονται από άλλα δύο σημεία, Χιονιάδες-Ασημοχώρι, πάει να μας κλείσει μέσα», μας έλεγε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης Ιωαννίνων, Αλέκος Καχριμάνης. Οταν αργότερα ο Αμάραντος σωζόταν, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων, στις 8.30 το βράδυ, ξεσπούσε άλλη εστία πυρκαγιάς πάλι στην ίδια περιοχή.

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/07/2007