Κατηγορίες
ελλάδα Λάζαρος Πετρομελίδης νέα τύπος

Φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή για τον αντιρρησία συνείδησης Λ.Πετρομελίδη

Καταδίκη για 16η φορά

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή καταδίκασε την Τρίτη, σε δεύτερο βαθμό, το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο του Ρουφ τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη, μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Αντιρρησιών Συνείδησης, καθώς και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης.

Ο Πετρομελίδης, σύμφωνα με Το Βήμα, κρίθηκε ένοχος και για τις δύο κατηγορίες ανυποταξίας, οι οποίες τον βαρύνουν από το 1993. Συνολικά ήταν η 16η φορά που ο Πετρομελίδης βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ πρωτοδίκως η στρατιωτική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει σε ποινή τριετούς φυλάκισης χωρίς αναστολή και σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ.

Διεθνής Αμνηστία: Παραβίαση των αρχών δικαίου

Η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου προκάλεσε τις αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και των Οικολόγων Πρασίνων.

Η Διεθνής Αμνηστία σε κείμενο διαμαρτυρίας της κάνει λόγο για μια «αναχρονιστική απόφαση, που παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου» και ζητεί την παύση κάθε ποινικής δίωξης εις βάρος του αντιρρησία συνείδησης. Με αφορμή μάλιστα τη νέα καταδίκη του Πετρομελίδη, η οργάνωση ζητεί την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την εναλλακτική κοινωνικού χαρακτήρα θητεία, την οποία χαρακτηρίζει «μεροληπτική και τιμωρητική».

Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν πως «εκθέτει τη χώρα μας η αιτία των διώξεων του Λάζαρου Πετρομελίδη, που αφορά ουσιαστικά τις αντιρρήσεις του για τη διάρκεια και το χαρακτήρα της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας: Διάρκεια ελαφρά μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία μπορεί να αποτελεί εχέγγυο για την ειλικρίνεια των κινήτρων των αντιρρησιών συνείδησης, η απαίτηση όμως για κοινωνική θητεία 2-3 φορές μεγαλύτερη από τη αντίστοιχη στρατιωτική έχει καθαρά χαρακτήρα τιμωρίας των ‘αντιφρονούντων’. Η άρνηση του Λάζαρου Πετρομελίδη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, τον έχει αναδείξει σε μόνιμο στόχο της στρατιωτικής δικαιοσύνης».