Κατηγορίες
δελτίο τύπου ελλάδα παρελάσεις Σ.Α.Σ.

Φέτος οι καραβανάδες θα τσουγκρίσουν μόνο αυγά

Χάρη στην επιμονή των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρούν ανέπαφο έναν τουλάχιστον αναχρονιστικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιδραστικό θεσμό όπως οι μαθητικές παρελάσεις, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον για την εμφάνιση ενός νέου τύπου αντιρρησία συνείδησης. Πρόκειται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται για λόγους συνείδησης να ντυθούν ομοιόμορφα και να παίξουν τα στρατιωτάκια κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη δικτατορία και να χρεοκοπήσει η χώρα για να αντιληφθούν το πόσο οικονομικά ασύμφορες είναι οι τσάρκες των αρμάτων μάχης στα κέντρα των πόλεων. Είναι πλέον σαφές πως η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί να πληρώνει τόσο ακριβά το «μεγαλείο του έθνους», να επενδύει σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και να συντηρεί έναν παρασιτικό μηχανισμό όπως ο στρατός.

Καλούμε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγνωρίσουν την άρνηση συμμετοχής στις παρελάσεις ως έκφραση της ελευθερίας της συνείδησης και να αναδείξουν τη μακροχρόνια προσήλωση της Ελληνικής «Δημοκρατίας» στις εμπνεύσεις του Μεταξά και του Τρίτου Ράιχ. Εκτός αν η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας αποφασίσουν ότι οι μαθητές σε αυτή τη χώρα θέλουν να γίνουν κάτι διαφορετικό από ομογενοποιημένες μάζες πειθήνιες στα ελληνοχριστιανικά κελεύσματα.

Καλούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνιστά η συμμετοχή σε αυτό το μιλιταριστικό θεσμό και να αρνηθούν δημόσια να συμμετάσχουν στις παρελάσεις. Να μεταβάλλουν ουσιαστικά το χαρακτήρα και τη μορφή των εορτών αυτών από μια εθνικιστικού τύπου προπαγάνδα που αναπαράγει μύθους και καταλήγει με την αναφώνηση του «Ζήτω το έθνος» σε εκδηλώσεις που προάγουν την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών. Να κάνουν το σχολείο ένα παράδειγμα συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα, θρησκεία, καταγωγή, ένα πρότυπο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και όχι του εθνοκαθαρμένου έθνους.


20_03_Deltio_Typou_parelaseis.pdf


πηγή: https://www.antirrisies.gr/node/823