Κατηγορίες
ελλάδα εξοπλισμοί νέα τύπος

15 δισ. θα εξοικονομήσει ο αμυντικός Καλλικράτης

Στο Στρατό Ξηράς υπάρχουν περιθώρια για περικοπή μεραρχιών, ταξιαρχιών και μονάδων, που διατηρούνται σαν απολιθώματα της εποχής του Εμφυλίου…

Τόσα χρόνια τα λέμε, αλλά ήταν εθνικό ζήτημα και άρα τζιζ οι εξοπλισμοί…

Του Δήμου Βερύκιου

«Καλλικράτη» και στις Ένοπλες Δυνάμεις εξήγγειλε ο Ευάγγ. Βενιζέλος από τη Θεσσαλονίκη, μειώνοντας τα έξοδα του Στρατού Ξηράς από 25 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις στα 10 δισ. ευρώ.

Το κόστος 25 δισ. ευρώ για το Στρατό Ξηράς που είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια φαντάζει εξωπραγματικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Η μείωση κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία μπορεί να επιτευχθεί κάτω από τις εξής προϋποθέσεις:

 • Μείωση κατά 30%, τουλάχιστον, του μεγέθους του Στρατού Ξηράς και σε μικρότερο βαθμό του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
 • Μείωση κατά 12% των λειτουργικών εξόδων, πλην αμοιβών προσωπικού.
 • Ανεύρεση τρόπων ανταποδοτικού οφέλους στις τοπικές κοινωνίες, όπου θα απομακρυνθούν στρατόπεδα.

Στις παραπάνω αλλαγές αντιδρούν επί πολλά χρόνια οι στρατιωτικοί γιατί χάνουν θέσεις ανωτάτων και τη δυνατότητα να υπηρετούν κοντά στο σπίτι τους. Αντιδρούν ορισμένοι τοπικοί παράγοντες γιατί είχαν συνηθίσει να βλέπουν τις στρατιωτικές μονάδες σαν οικονομική πηγή εσόδων, μέχρι βέβαια να διαπιστώσουν ότι στρατόπεδα με μικρή στελέχωση κάθε άλλο παρά συνεισφέρουν. Αντιδρά το εκκλησιαστικό κατεστημένο από λόγους αδράνειας και αντιδρούν κάποιοι πολιτικοί γιατί χάνουν τη δυνατότητα να κάνουν ρουσφέτια.

Οι αδυναμίες αυτές έχουν ένα κοινό σημείο εξάρτησης, τον φόβο στο καινούριο. Αυτό το σημείο έχει μία πολιτική βάση, με καθαρά συντηρητική προέλευση, την απέχθεια για αλλαγές, άσχετα αν αυτές θα δώσουν νέα ώθηση και θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα.

Περικοπές
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο Στρατό Ξηράς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περικοπή αρκετών μεραρχιών, ταξιαρχιών και μονάδων, που διατηρούνται σαν απολιθώματα της εποχής του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, όπως είναι οι παρακάτω:

 • Κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Με τη νέα δομή δυνάμεων το ΓΕΣ αναλαμβάνει επιχειρησιακό ρόλο και αυτό καταργεί αυτόματα το ενδιάμεσο επίπεδο διοίκησης της Στρατιάς. Ο ρόλος ευρωπαϊκού στρατηγείου στη Στρατιά μόνο γέλια προκαλεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι δεν χρειάζονται τόσο μεγάλο επιτελείο και μάλιστα στατικό.
 • Κατάργηση των ταξιαρχιών στα βόρεια σύνορα και αντικατάσταση με μία μεραρχία με 2.000 άτομα, όπως προέβλεπε η δομή και η Αμυντική Στρατιωτική Αναθεώρηση του 2003.
 • Κατάργηση της μεραρχίας της Τρίπολης και της Κρήτης.
 • Κατάργηση μονάδων υποστήριξης από το εσωτερικό της χώρας.
 • Κατάργηση μεραρχιών που δημιουργήθηκαν μόνο για να ικανοποιήσουν το στρατιωτικό κατεστημένο, όπως η τεθωρακισμένη μεραρχία.

Οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να εξοικονομήσουν άμεσα:

 • 4.500 άτομα
 • 123 άρματα μάχης
 • 216 τεθωρακισμένα οχήματα και μεγάλο αριθμό κοινών οχημάτων μεταφοράς
 • 134 πυροβόλα

Το όφελος από τις περικοπές αυτές θα είναι τεράστιο. Με την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων, που αποφασίστηκε πρόσφατα, θα απενεργοποιηθούν 200 άρματα μάχης παλαιότερου τύπου επειδή θα ενεργοποιηθούν τα καινούργια άρματα τύπου Leopard 2.

Ανάλογα, μπορούν να περικοπούν από το Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγάτες, πέντε πυραυλάκατοι και 73 αεροσκάφη παλαιού τύπου (Α-7). Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι με την εγκριθείσα από το ΚΥΣΕΑ δομή του 2005, οι μειώσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και καθυστερούν για ανεξήγητους λόγους.

Ελληνική και ξένη εμπειρία

Το 2008 επιχειρήθηκε μια αναδιοργάνωση που τελικά δεν προχώρησε (παρ’ ότι εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αμυνας) γιατί περιείχε τερατώδη σημεία όπως μεταφορά του Β’ Σώματος Στρατού από τη Βέροια στο Διδυμότειχο! και αύξηση του προσωπικού του Στρατού από 93.500 σε 103.500!.

Σήμερα τα σχέδια των Γενικών Επιτελείων επιδιώκουν κάτι αντίστοιχο για να αποφύγουν τη μείωση της πίτας τους, όμως οι καιροί και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Υπάρχει ανάγκη για ένα «Καλλικράτη» του στρατεύματος, που θα μειώνει το κόστος και θα αυξάνει την αποτελεσματικότητα για αντιμετώπιση της μοναδικής απειλής, όπως εξάλλου περιέγραφε το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος το 2009. Σε όλους τους στρατούς του κόσμου συντελούνται αλλαγές με μειώσεις προσωπικού, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τον Γερμανό ΥΠΑΜ η μείωση του προσωπικού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από 250.000 στις 163.000. Παρόμοια αναδιοργάνωση έγινε το 1998 στην Μ. Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες. Το2ο

Το 2ο Γραφείο

Ανενόχλητοι
Τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύφθηκε ότι το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ήταν μεταξύ των νοσοκομείων στα οποία το ΣΔΟΕ ανακάλυψε παρατυπίες στην χρήση υλικών από τους ορθοπεδικούς ιατρούς. Εχουν περάσει τόσοι μήνες και στο 251 ΓΝΑ «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά και να μας? δουλεύουν.-

Διακρίσεις
Ακατανόητο και ίσως αντισυνταγματικό είναι αυτό που συμβαίνει με τους απόφοιτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) τάξεων 1991 και 1992. Δεν ακολουθούν τις προαγωγές όχι μόνο των υπολοίπων συναδέλφων των άλλων ΑΣΕΙ αλλά και αυτών ακόμη των αποφοίτων της ΣΑΝ από το 1993 και μετά! Φυσικά και δεν είναι δίκαιο και ηθικό οι απόφοιτοι των ετών 1991 και 1992 να προάγονται με καθυστέρηση ενός και δύο ετών.

Ατιμώρητοι
Τελικά κανένα αυτί δεν ίδρωσε με τις πρόσφατες καταγγελίες του «2ου Γραφείου» για τον γναθοχειρουργό του Στρατού Ξηράς που τελείωσε την Ιατρική Σχολή χωρίς να πάρει επίσημη άδεια άνευ αποδοχών από την υπηρεσία του, αλλά έλειπε για χρόνια αδικαιολόγητα από τη θέση του και πληρώνονταν κανονικά, όπως επίσης και του οδοντίατρου που κάνει «λευκάνσεις» στο νοσοκομείο με το αζημίωτο βέβαια! Αραγε είναι δύσκολο πολύ να? ξεδοντιάσει κανείς το σάπιο σύστημα.-

Ταξιδάκια αναψυχής
Ο κοινωνικός τουρισμός και οι εκδρομές των ηλικιωμένων με τα ΚΑΠΗ κινδυνεύουν να κοπούν από την τρόικα, όχι όμως και τα ταξίδια αναψυχής των ένστολων. Στο Πεντάγωνο μπορεί από τη μια πλευρά να κόβουν μισθούς και επιδόματα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από την άλλη όμως δεν φείδονται χρημάτων όταν πρόκειται για πληρωμένα υπηρεσιακά ταξιδάκια! Οι περικοπές που εξαγγέλθηκαν δεν άγγιξαν την ουσία του προβλήματος που έγκειται στην τουριστική επιδρομή αρκετών βολεμένων στελεχών σε λαμπερές πρωτεύουσες του εξωτερικού, σε αποστολές που συνήθως μπορούν να αποφευχθούν, αφού μπορεί να συμμετάσχουν είτε οι Ακόλουθοι Άμυνας που βρίσκονται εκεί, είτε να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (π.χ. τηλεδιάσκεψη).

Είναι κοινό μυστικό ότι η πλειονότητα των αποστολών αυτών δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό στόχο και η συμβολή τους είναι σημαντική μόνο για την αναβάθμιση των τουριστικών οριζόντων των συμμετεχόντων. Παραδείγματα πολλά. Πρωταθλητής σε άσκοπες κινήσεις το ΓΕΕΘΑ που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει «επιθεωρήσεις» από πολυμελείς αποστολές του σε πρεσβείες του εξωτερικού για να «ελέγξει» αν ο εκλεκτός επιθεωρούμενος αξιωματικός κατάφερε να μάθει την αγγλική γλώσσα και τις τοπικές αγορές (αναλογία επιθεωρούντων προς επιθεωρούμενο 3 προς 1).

Φετινοί hot προορισμοί το Βερολίνο, το Λονδίνο και (βεβαίως – βεβαίως) η Νέα Υόρκη…

Ανασφάλεια
Σαν τα πουκάμισα αλλάζουν τα συνεργεία καθαριότητας στο 401 ΓΣΝΑ. Εναλλάσσονται ανά δεκαπενθήμερο με αποτέλεσμα να μπερδεύεται το προσωπικό του νοσοκομείου με τη συνεχή εναλλαγή προσώπων και στολών. Προφανώς το θέμα ασφαλείας δεν τους ενδιαφέρει.

 • Πισώπλατα μαχαιρώματα δέχεται ο αρχηγός ΓΕΣ όχι μόνο για την ανοδική πορεία της δικής του καριέρας αλλά και της θυγατέρας του, που μεταπήδησε από την ΕΤ-3 στη ΝΕΤ.

πηγή: https://www.imerisia.gr/article.asp?catid…