Κατηγορίες
δήλωση Άρνησης Στράτευσης ελλάδα φίλοι/ες

Βαλλής Γεώργιος

Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, δεν θα καταδεχόσουν να το κάνεις; Ποιος είσαι;

Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.

Μπ. Μπρεχτ άλλαξε τον κόσμο: το ‘χει ανάγκη

Στις 16/11/2010 καλούμαι να εκπληρώσω εννιάμηνη στρατιωτική θητεία στο κέντρο πυροβολικού της Θήβας. Αυτή η υποχρέωση που απευθύνεται μόνο στους άρρενες πολίτες της χώρας μου βρίσκεται στον αντίποδα κάθε λογικής. Αντιβαίνει στην παιδεία και τη συνείδηση μου. Αρνούμαι να εκπληρώσω οποιαδήποτε ένοπλη στρατιωτική θητεία υποστηρίζοντας πως ο ξεπερασμένος αυτός θεσμός πρέπει να αντικατασταθεί με μια χρήσιμη κοινωνική εργασία. Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. που διατηρεί την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι κυβερνώντες αρνούνται να αντιληφθούν πως στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από έμπρακτη κοινωνική προσφορά και όχι από μια βίαιη εννιάμηνη απομάκρυνση των νέων από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η προσφορά μου προς το κοινωνικό σύνολο κατά το παρελθόν επιθυμώ να συνεχιστεί. Αρνούμαι την κατάταξη μου για ένοπλη θητεία για τους κάτωθι αναφερόμενους λόγους:

Πρώτον η παιδεία μου, η προσωπικότητά μου και οι εμπειρίες μου από τη μέχρι τώρα ζωή μου με δίδαξαν και με υποχρεώνουν να μην έχω καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε μη απολύτως ειρηνική ενέργεια. Η βία φέρνει βία και οποιαδήποτε συμμετοχή μου σε κάτι αντίστοιχο όπως στρατός , πόλεμος, βίαιες συμπλοκές κλπ θα προσέβαλαν τόσο εμένα όσο και τους ανθρώπους (δασκάλους, γονείς κτλ) που με έκαναν αυτό που είμαι. Θα ήθελα να δείξω τον ειρηνικό τρόπο διαβίωσης,την αλληλεγγύη, την αγάπη στα παιδιά που ίσως κάποτε αποκτήσω ,πράγμα το οποίο δε θα μπορούσα να στηρίξω με μια πιθανή μου συμμετοχή στο στρατό.

Δεύτερον δε θέλω να έχω καμία ανάμειξη σε συμπλοκή με άλλα κράτη διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε μόνο πολιτική αστοχία και κακή διπλωματία, στο οποίο πριν τη γέννηση μου δε συντέλεσα και μετά τη γέννησή μου δε συναίνεσα.

Τρίτον σε ένα  καθεστώς, όπως το ελληνικό, των 2500 χρόνων δημοκρατίας είμαι σίγουρος πως ο νομοθέτης έχει μια καταλληλότερη θέση για εμάς απο αυτήν που -υπό τον όρο “υποχρεωτική (θητεία)”- δε θα μπορούσαμε ούτε και θα θέλαμε να πληρώσουμε.

Για τους λόγους αυτούς καθώς και άλλους πιο προσωπικούς δηλώνω πως αρνούμαι να υπηρετήσω οποιαδήποτε στρατιωτική θητεία. Δέχομαι να εκπληρώσω δίκαιη κοινωνική εργασία σε δημόσιους φορείς προσφέροντας τη βοήθειά μου στους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μου.


πηγή: https://www.antirrisies.gr