Κατηγορίες
δελτίο τύπου εξωτερικό φίλοι/ες

Η Ευρώπη προχωρά μπροστά, η Ελλάδα μένει πίσω

Εν όψει των δικών τριών Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης το Φεβρουάριο, το ΕΒCO (Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης) καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις συνεχείς διώξεις εναντίον των Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης και να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, σεβόμενες πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη.

«Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική πρακτική της ποινικοποίησης της αντίρρησης συνείδησης και αναμένουμε από την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά με σκοπό να εναρμονιστεί με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, όχι να μένει πίσω. Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι Έλληνες πολίτες πρέπει να παραστούν σε στρατιωτικά δικαστήρια και να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης, μόνο και μόνο εξαιτίας της συνείδησής τους», δήλωσε σήμερα ο κ. Γκερντ Γκρεν (Gerd Greune), Πρόεδρος του EBCO.

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, ο Ευάγγελος Μιχαλόπουλος αντιμετωπίζει δίκη στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ανυποταξίας. Ο Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, αντιρρησίας συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους, αρνήθηκε να υπηρετήσει την τιμωρητική πολιτική υπηρεσία το 2007 και καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Αθηνών με 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή, στις 19 Φεβρουαρίου 2010.

Στις 16 Φεβρουαρίου, το Δικαστικό Συμβούλιο του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών θα αποφασίσει για την έφεση του Νικόλαου Ξιάρχου κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά για δεύτερη κατηγορία λιποταξίας. Ο Νικόλαος Ξιάρχος ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός. Το 1989 πήρε άδεια και πήγε στη Σουηδία, όπου και βαφτίστηκε Χριστιανός Μάρτυρας του Ιεχωβά. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2006 και καταδικάστηκε πρωτόδικα για το κακούργημα της λιποταξίας σε ποινή φυλάκισης 6 ετών. Κατά της καταδίκης αυτής άσκησε έφεση και καταδικάστηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο τον Σεπτέμβριο του 2008 σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με πενταετή αναστολή. Στις 8 Αυγούστου 2010, του κοινοποιήθηκε παραπεμπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ναυτοδικείου Πειραιά για δεύτερη λιποταξία, για την περίοδο που ξεκινούσε από την ημέρα της δίκης του στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο έως τον Ιούνιο του 2007, όταν έγινε δεκτή η παραίτησή του.

Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Αβραάμ Πουλιάσης θα δικαστεί από το Στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ανυποταξίας. Ο Αβραάμ Πουλιάσης, αντιρρησίας συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους, κλήθηκε να παρουσιαστεί προς εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας πριν το 1998, όταν δεν υπήρχε καν πολιτική υπηρεσία, και αρνήθηκε να υπηρετήσει. Τώρα είναι 48 ετών και δεν είναι πλέον υπόχρεος στράτευσης.

Το 1997, η Ελλάδα ήταν κατά 19 έτη η τελευταία χώρα από τα τότε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και πρόσφερε υποκατάστατη υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης, βάσει του νόμου 2510/1997. Ο νόμος 3421/2005 και ο πιο πρόσφατος 3883/2010 έχουν τροποποιήσει κάποιες από τις διατάξεις του νόμου 2510/1997, αλλά από πολλές απόψεις ο νόμος απέχει ακόμα μακράν από τα διεθνή πρότυπα.

Λεπτομερώς οι ανησυχίες του ΕΒCO αναλύονται στην Αναφορά του προς την Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση (ΟΠΑ) των Ηνωμένων Εθνών, 11η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ΟΠΑ, Μάιος 2011, για Ελλάδα.


πηγή: https://www.ebco-beoc.org/