Κατηγορίες
δελτίο τύπου ελλάδα Σ.Α.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 21 Μάρτη, ημέρα κατά των διακρίσεων , 22 Μάρτη, ημέρα υπέρ των διακρίσεων.

Αθήνα 17/03/2011

Η 21η Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων. Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης στέκεται πάντα αλληλέγγυος με όλα τα θύματα φυλετικών (και όχι μόνο) διακρίσεων και ζητά να σταματήσουν αμέσως οι διακρίσεις εις βάρος τους και να γίνονται πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Το ίδιο ακριβώς ζητά ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης και για όσους και όσες υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας των πεποιθήσεών τους.

Οι αντιρρησίες συνείδησης με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την εκπλήρωση της εναλλακτικής υπηρεσίας αντί της στρατιωτικής θητείας υφίστανται μια σειρά από διακρίσεις που στοιχειοθετούν τον τιμωρητικό και εξοντωτικό χαρακτήρα της εναλλακτικής υπηρεσίας, όπως επισημαίνει κι ο Συνήγορος του Πολίτη και μια σειρά αναγνωρισμένων διεθνών οργανώσεων, σαν τη Διεθνή Αμνηστία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης κ.ά. Οι διακρίσεις αυτές αφορούν καταρχάς τη διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας που υπερβαίνει κατά 3 μήνες τη στρατιωτική θητεία στο ναυτικό και την αεροπορία και κατά 6 μήνες τη στρατιωτική θητεία στον στρατό ξηράς, όπου υπηρετεί η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό προφανώς στοχεύει στο «σωφρονισμό» των αντιρρησιών συνείδησης, παραβιάζοντας κάθε έννοια ελευθερίας της συνείδησης και ισότητας μεταξύ των πολιτών, οι οποίες είναι κατά τα άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένες. Οι υπηρετούντες εναλλακτική υπηρεσία δεν εξισώνονται με τους υπηρετούντες στρατιωτική θητεία ούτε ως προς την έκπτωση που δικαιούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποίο συνδυαζόμενο με τις πενιχρές μηνιαίες απολαβές τους (που δεν ξεπερνούν τα 225 ευρώ) ολοκληρώνει το παζλ της προσπάθειας οικονομικής τους εξόντωσης στα πλαίσια του «σωφρονισμού» που προαναφέραμε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρόκειται να καταστείλει περαιτέρω την ελευθερία της συνείδησης σχεδιάζοντας να εισπράττει πρόστιμο 6.000 ευρώ από κάθε πολίτη που καταδικάζεται για ανυποταξία. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται αν συνυπολογίσουμε το δικαίωμα της στρατολογίας να καλεί επανειλημμένα το ίδιο άτομο να καταταγεί, κατασκευάζοντας ένα «διαρκές αδίκημα» που αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή ότι κανείς δεν επιτρέπεται να καταδικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα. Σημειώνουμε ότι ο στρατός θεωρεί ανυπότακτους και τους ολικούς αρνητές στράτευσης (που δεν δέχονται να εκπληρώσουν ούτε την εναλλακτική υπηρεσία αυτού του χαρακτήρα) και τους αντιρρησίες συνείδησης των οποίων οι αιτήσεις για εναλλακτική υπηρεσία απορρίφθηκαν αφού πέρασαν από την απαράδεκτη επιτροπή ελέγχου φρονημάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όλοι αυτοί υφίστανται επιπλέον περιορισμούς και διακρίσεις που αφορούν την ελευθερία μετακίνησής τους λόγω των περιορισμών στην έκδοση διαβατηρίου.

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που δεν απαριθμούμε εδώ συγκροτούν ένα σύνολο διακρίσεων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης που έχουν ως μόνο στόχο την καταπάτηση της ελευθερίας της συνείδησης και τη βίαιη συμμόρφωσή τους με τα επιβαλλόμενα πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 22 Μάρτη την οποία χρειάζεται πιθανόν να ορίσουμε ως ημέρα υπέρ των διακρίσεων, η στρατιωτική «δικαιοσύνη» δικάζει τον αντιρρησία συνείδησης, ολικό αρνητή στράτευσης και μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης Μπάμπη Ακριβόπουλο με σκοπό να τον καταδικάσει για την άρνησή του να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις ή να εκπληρώσει μια τιμωρητική και εξοντωτική εναλλακτική υπηρεσία (επισυνάπτεται η επιστολή του προς το στρατιωτικό δικαστήριο). Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης ζητά την παύση κάθε δίωξης σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης και το σεβασμό του δικαιώματός τους να σκέπτονται και να ενεργούν σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησής τους.

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης


πηγή: https://www.antirrisies.gr