Κατηγορίες
εξωτερικό μες στο στρατό νέα φίλοι/ες

Για την υπόθεση του Bradley Manning, κατηγορούμενου ως διαρροή προς το Wikileaks…

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει τις αρχές των ΗΠΑ να αμβλύνουν τη σκληρότητα των όρων προφυλάκισης του Bradley Manning, του στρατιώτη που κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών στο Wikileaks.

Ο 23χρονος στρατιώτης του αμερικάνικου στρατού, κρατείται επί 23 ώρες ημερησίως σε ένα ελάχιστα επιπλωμένο κελί απομόνωσης και του στερούνται μαξιλάρι, σεντόνια και ατομικά είδη από τον Ιούλιο του 2010.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή προς το Γραμματέα Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates, καλώντας τον να επανεξετάσει τους περιορισμούς του Manning. Την ίδια εβδομάδα στο στρατιώτη επιβλήθηκαν αρκετές ημέρες αυξημένου περιορισμού, λόγω του προσωρινού χαρακτηρισμού του ως “αυτοκτονική περίπτωση”.

“Ανησυχούμε πως οι συνθήκες που επιβλήθηκαν στον Bradley Manning είναι αχρείαστα βάναυσες και εμπίπτουν στην απάνθρωπη μεταχείριση από τις αρχές των ΗΠΑ”, δήλωσε η Susan Lee, Διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική.

“Ο Manning δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα, αλλά οι στρατιωτικές αρχές φαίνεται πως χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τον τιμωρήσουν όσο βρίσκεται υπό κράτηση. Αυτό υποσκάπτει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την τήρηση της αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας.”

Την περασμένη Τρίτη, ο Manning εντάχθηκε στην κατηγορία των “επικίνδυνων για αυτοκτονία”, το οποίο οδήγησε στο γδύσιμό του από όλα του τα ρούχα εκτός των εσώρουχων, και την κατάσχεση των γυαλιών όρασής του για το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, για το οποίο ο Manning αναφέρει ότι τον άφησε πρακτικά τυφλό.
Μετά από διαμαρτυρίες του Manning και των δικηγόρων του, ο “κίνδυνος αυτοκτονίας” άρθηκε την Πέμπτη.

Ο Manning κατατάσσεται στο καθεστώς της “αυξημένης επιτήρησης”, παρότι δεν έχει ιστορικό βίας ή πειθαρχικών παραπτωμάτων κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Αυτό σημαίνει ότι του αλυσοδένουν χέρια και πόδια κατά τη διάρκεια των επισκέψεων και του αρνούνται τη δυνατότητα εργασίας που θα του επέτρεπε να αφήνει το κελί του.

Ο Manning κρατείται επίσης υπό την εντολή Αποτροπής Τραυματισμού (Prevention of Injury – POI), παρά τη σύσταση του επίσημου στρατιωτικού ψυχιάτρου που τον παρακολουθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Οι κρατούμενοι με καθεστώς POI υποβάλλονται σε επιπλέον περιορισμούς όπως έλεγχους από τους φύλακες ανά 5 λεπτά και κάγκελα στον ύπνο.

Δεν υπάρχουν επίσημοι λόγοι για την ένταξη του Manning στα καθεστώτα της “αυξημένης επιτήρησης” και της “αποτροπής τραυματισμού”. Παρ΄όλα αυτά οι προσπάθειες των δικηγόρων να προσβάλλουν αυτές τις αποφάσεις περιορισμών έχουν αγνοηθεί από τις αρχές.

“Οι κατασταλτικές συνθήκες που επιβάλλονται στον Manning παραβαίνουν τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ για ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση κρατουμένων”, αναφέρει η Susan Lee.

“Ανησυχούμε ότι η απομόνωση και ο παρατεταμένος περιορισμός στο κελί, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικές βλέβες, μπορούν να υπονομεύσουν τη δυνατότητα του Bradley Manning να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, λέει η Susan Lee.

Τον Απρίλιο του 2010, ο οργανισμός Wikileaks, δημοσίευσε βίντεο που είχε διαρρεύσει για επιθέσεις από ελικόπτερα Apache του αμερικάνικου στρατού, που σκότωσαν 2 μέλη του πρακτορείου Reuters στο Ιράκ το 2007.

Ο Manning συνελήφθη τον επόμενο μήνα και κατηγορήθηκε στη συνέχεια για “μεταφορά απόρρητων πληροφοριών” και “αποκάλυψη δεδομένων για την εθνική άμυνα σε μη εξουσιοδοτημένη πηγή”.
Τα Wikileaks έχουν επίσης δημοσιεύσει έκτοτε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τις επικοινωνίες των αμερικάνων διπλωματών.

Ο Manning αντιμετωπίζει κίνδυνο καταδίκης ακόμα και για 52 χρόνια φυλάκισης.