Κατηγορίες
wri Αντιρρησίες Συνείδησης σε κίνδυνο εξωτερικό

Νότια Κορέα: Αναρχικός καταδικάζεται σε 18 μήνες φυλάκισης για αντίρρηση συνείδησης

Ο νεαρός αναρχικός Jihwan Ahn καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης για αντίρρηση συνείδησης στις 17 Φλεβάρη, στη Σεούλ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή του Youngdengpo και προβλέπεται να αποφυλακιστεί στις 16 Αυγούστου του 2012. Ο Jihwan εκτίει ποινή φυλάκισης 18 μηνών για τα πιστεύω του και για την άρνησή του να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία.

Στην επιστολή του επιβεβαιώνει: «Δεν βρίσκω λόγους, είτε νομικούς είτε ακόμα ηθικούς, για να σας εξηγήσω το κριτήριο της συνείδησής μου και την ιστορία του πώς κατακτήθηκε, ούτε το αληθές αυτής της συνείδησης, ενόσω διακηρύττω πως αρνούμαι τη στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο με παιδιάστικο τρόπο αλλά είναι πράγματι η πεποίθησή μου. Έτσι προτιμώ να ανεβαίνω ένα βουνό το πρωί, ή να πηγαίνω στην παραλία όταν βρέχει, να παίρνω έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό και να μαζεύω λουλούδια από τον κάμπο για να τα βάλω σε ένα βάζο στο δωμάτιό μου. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα κάνει ελεύθερα, χωρίς να ζητήσει την άδεια κανενός. Για μένα, το να μην υπηρετήσεις τη στρατιωτική θητεία είναι αντίστοιχο, μια περίπτωση ατομικής ελευθερίας. Αν κάποιος λοιπόν επιχειρεί να μου στερήσει αυτή την ελευθερία είναι αυτός ο κάποιος που πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί το κάνει. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αισθάνομαι χαρούμενος όταν μαζεύω ένα λουλούδι ή ένοχος όταν κάνω κάτι τέτοιο καθώς και όλες τις υπόλοιπες συναισθηματικές αλλαγές και λόγους που με κάνουν να ευχαριστιέμαι να τοποθετώ λουλούδια σε ένα βάζο αφού τα μαζέψω… Σήμερα, το βασικό πρόβλημα είναι πως μετά τη δήλωσή μου θα ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία. Πρώτα απ’ όλα είναι προβληματικό να ζητάς από κάποιον που δηλώνει κάτι ενσυνείδητα να αποδείξει τη συνείδησή του, και δεύτερον, είναι προβληματικό πως δεν υπήρξαν αρκετές συζητήσεις για να γίνει κατανοητό το γιατί το έθνος-κράτος (ή για να το πούμε με το γάντι, η κοινότητα) στερεί από κάποιον την ελευθερία του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ζήτημα βίας από μέρους του έθνους κράτους».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει υπενθυμίσει επανειλημμένα στη Νότια Κορέα ότι οφείλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης –τόσο με «Συμπερασματικές Παρατηρήσεις» σε αναφορές του συμβαλλόμενου κράτους, όσο και με τη νομολογία της αναφορικά με περιπτώσεις αντιρρησιών συνείδησης από τη Νότια Κορέα–, ένα δικαίωμα που το νοτιοκορεάτικο κράτος δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής. Σχετικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που εισήγαγε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, απορρίφθηκε από την παρούσα κυβέρνηση. Το Νοέμβρη του 2010, 965 αντιρρησίες συνείδησης εξέτιαν ποινές στις φυλακές, συνήθως 18 μηνών.

Επί της παρούσης, μία από τις υποθέσεις των “Συμπερασματικών Παρατηρήσεων” εκκρεμεί. Παρ’ όλα αυτά, τα δικαστήρια συνεχίζουν να στέλνουν αντιρρησίες συνείδησης στη φυλακή. Γράμματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον φυλακισμένο αναρχικό αντιρρησία συνείδησης Jihwan Ahn μπορούν να σταλούν στην παρακάτω διεύθυνση:

Jihwan Ahn 2568,

P. O. Box 164 Geumcheon-gu Seul,

República da Coréia / Κορέα, 153-600

 

Περισσότερες πληροφορίες, στα αγγλικά, εδώ.

Μετάφραση: contrainfo


πηγή: https://gr.contrainfo.espiv.net/2011/05/1…