Γεώργιος Νάτσης

Στις 14 Ιανουαρίου 2013 καλούμαι σε υποχρεωτική κατάταξη στο ΚΕΕΜ της Σπάρτης.

Με την παρούσα επιστολή δηλώνω την άρνηση μου να υπηρετήσω την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για λόγους που αναφέρονται στη συνέχεια.

Έχω ήδη παραιτηθεί απο τη σχολή δόκιμων αστυφυλάκων γιατί η συνείδηση μου δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω να υπηρετώ αυτό τον στρατιωτικού τύπου μηχανισμό επιβολής βίας πόσο μάλλον να εργάζομαι για όλη μου τη ζωή για αυτόν.
Καλούμαι λοιπόν τώρα να υπηρετήσω πάλι εκεί όπου επιβάλλεται η πειθαρχία, η ομοιογένεια, η συμμόρφωση, οι ανούσιες ιεραρχίες, η υποταγή και η υπακοή χωρίς αντιρρήσεις στις διαταγές των ανωτέρων. Ο στρατός ονομάζει ανυπότακτους όσους δεν κατατάσσονται. Άρα παραδέχεται οτι όποιος δεχτεί την κατάταξη είναι υποταγμένος σε αυτόν.
Εκεί εκπαιδεύεσαι στο πως να δολοφονείς, εκεί καλλιεργείται το μίσος απέναντι σε κάποιον αόρατο εχθρό, που έτυχε να γεννηθεί σε διαφορετική χώρα από τη δική μας.
Είναι ένα περιβάλλον που καλλιεργεί το μίσος και τη βία, τη λούφα και το βόλεμα σε βάρος των άλλων, στοιχεία που ο στρατιώτης υιοθετεί και μετά το τέλος της θητείας του.
Εννιά μήνες φυλακισμένος σε ένα στρατόπεδο, αποκομμένος από την κοινωνία, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με χαμηλής ποιότητας φαγητό, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου, συνθήκες που προσβάλλουν την προσωπικότητα του ατόμου.
Εκεί όπου επικρατεί ο ρατσισμός για τους ξένους και οι διακρίσεις προς στο γυναικείο φύλο, η εκτελεση ανούσιων υπηρεσιών και η συμμετοχή σε διαδικασίες χωρίς λογική.
Σε ένα περιβάλλον που δεν σου επιτρέπει να γίνεις δημιουργικός και παραγωγικός και να εκφράσεις τις απόψεις σου ελεύθερα.
Αρνούμαι λοιπόν να εκπαιδευτώ για έναν υποτιθέμενο μελλοντικό πόλεμο, να είμαι φύλακας συνόρων και να εμποδίζω την είσοδο σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους λογώ των πολέμων που προκάλεσε ο ίδιος ο στρατός.
Δεν θέλω να υπηρετήσω σε στρατόπεδα που υπάρχουν μόνο για να συντηρούνται οι μαγαζάτορες των εκάστοτε τοπικών κοινωνιών και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα διαφόρων πολιτικών που υπόσχονται προνομιακές μεταθέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους.
Αρνούμαι να υπηρετήσω ένα θεσμό που συνεχίζει και δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, συντηρήσεις στρατοπέδων και στρατιωτικές ασκήσεις τη στιγμή που γίνονται περικοπές δαπανών σε θεσμούς όπως η παιδεία και ο τομέας της υγείας.
Αρνούμαι να χάσω 9 μήνες από τη ζωή μου δουλεύοντας με μισθό 8 ευρώ το μήνα και να προκαλέσω επιπλέον οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια μου που ήδη έχει εξαθλιωθεί οικονομικά απο τις περικοπές μισθών του κράτους.
Αρνούμαι να υπηρετήσω έναν απαρχαιωμένο θεσμό που έχει ήδη καταργηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήδη δρομολογείται η κατάργηση του και στις υπόλοιπες.
Δεν αισθάνομαι καμία εθνική υπερηφάνεια ούτε νιώθω την ανάγκη να υπηρετήσω αυτή την πατρίδα και αυτό το κράτος που έχει εξαθλιώσει την κοινωνία οικονομικά και ηθικά και έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό των νέων στην ανεργία, στην μετανάστευση, στην απόγνωση και την κατάθλιψη.
Δεν θέλω να υπηρετήσω ένα διεφθαρμένο κράτος που έχει στερήσει από τους νέους τα όνειρα και το μέλλον τους και ζητάει και από πάνω την αναγκαστική και εκβιαστική στράτευση.

Δέχομαι να υπηρετήσω εναλλακτική κοινωνική θητεία, αν και τιμωριτική, αφού θα εργαστώ για μεγαλύτερο διάστημα (15 μήνες) με μηδενικό μισθό και χωρίς δικαίωμα συνδικαλισμού και απεργίας. Τουλάχιστον θα είμαι παραγωγικός και θα προσφέρω χρήσιμες υπηρεσίες εκεί που πραγματικά χρειάζονται και θα έχω και τον ελεύθερο χρόνο να κάνω πράγματα που εγώ θέλω και δεν μου επιβάλλουν κάποιοι άλλοι. Δεν θα είμαι εγκλωβισμένος σε στρατόπεδα.

ΠΡΕΒΕΖΑ  7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
 

Ημερομηνία: 
Δευτέρα, March 4, 2013