Γιώργος Ζεγκλίνας

Με την παρούσα επιστολή γνωστοποιώ δημοσίως την άρνηση μου να υπηρετήσω οποιαδήποτε στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο κράτος και σε κανέναν άλλον, παραμένει απλώς άλλο ένα απομεινάρι του παρελθόντος δίχως νόημα. Θεωρώ τον εαυτό μου ελεύθερο άνθρωπο και πασιφιστή και αρνούμαι ότι η φιλοπατρία πρέπει να εξισώνεται με τον μιλιταρισμό ειδικά στη σύγχρονη εποχή.

Είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας, είτε πρόκειται για σωματική, είτε για ψυχολογική και πιστεύω πως οι συνέπειες της όποιας μορφής βίας είναι καταστροφικές για μια κοινωνία. Η καταπίεση την οποία υφίσταται κάποιος στον στρατό είναι ''τιμωρία δίχως έγκλημα'' ειδικά για έναν νέο άνθρωπο. Η υπακοή σε τυχόν ''παράλλογες διαταγές'' δεν με εκφράζουν και δεν πρόκειται να συναινέσω στην εθελούσια υποταγή του εαυτού μου σε αυτόν τον μηχανισμό εξουσίας.

Η στέρηση της ελευθερίας κάποιου που υπηρετεί τη θητεία του, είναι άλλο ένα δείγμα της ασυμβατότητας μου με τον στρατό. Η ζωή του νέου ανθρώπου που πηγαίνει στον στρατό μπαίνει ''στο ψυγείο'' και τυχόν προετοιμασίες ή υποχρεώσεις που έχει σταματάνε αυτομάτως.Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένα πολίτης ή μια οικογένεια στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω έξοδα δίχως ουσιαστική αξία ή αντίκρισμα.

Σαν ειρηνιστής είμαι ιδεολογικά τελείως αντίθετος με τη χρήση όπλων. Σε μια χώρα όπου πολλά χρήματα θα μπορούσαν να δίνονται για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, ξοδεύονται για να ικανοποιήσουν την βιομηχανία των οπλικών συστημάτων-μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως-και τα διεθνή συμφέροντα που κρύβονται από πίσω. Αρνούμαι την οποιαδήποτε εμπλοκή μου με αυτό το σύστημα. Αρνούμαι να κρατήσω όπλο στα χέρια μου όπως και να ''μάθω'' να αφαιρώ ζωές. Αρνούμαι κάτι που ποτέ δεν ζήτησα.

Πιστεύω πως οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και ότι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελούν την μοναδική ειρηνική λύση για την οποιαδήποτε διαφωνία τους. Είναι αποδεδειγμένο από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας ότι η βία φέρνει μόνο βία και περισσότερο πόνο, για αυτό και προτιμώ να συμβάλλω μέσα από την κοινωνική μου δράση σε έναν κόσμο με περισσότερη ειρήνη!

Ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός έχει προκαλέσει εκτοπίσεις πολιτών από τις πατρογονικές τους εστίες και καταστροφή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της εκάστοτε περιοχής, έχει ''ανάψει'' μίση και έχει φέρει πόνο σε ανθρώπους που υπό φυσιολογικές συνθηκες δεν γνωρίζουν αυτά τα συναισθήματα και όλα αυτά για την κυριαρχία των ''λίγων'' επί των ''πολλών'' και των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων επί του κοινού λαικού συμφέροντος.

Αν και για όλους τους λόγους που περιέγραψα, αρνούμαι την στρατιωτική θητεία, αποδέχομαι την εναλλακτική/πολιτική θητεία ως κάτι πραγματικά χρήσιμο για την κοινωνία το οποίο και εκφράζει τον εαυτό μου, ο οποίος ανέκαθεν είχε ως πρότυπο την εθελοντική προσφορά.
 

Ημερομηνία: 
Τρίτη, March 26, 2013