Περιμένοντας τους Ιεροεξεταστές

Η  πάνσοφη επιτροπή ελέγχου συνείδησης, της οποίας δουλειά είναι να βαθμολογεί και να κρίνει με βάση ένα αποκλειστικά δικό της σύστημα αξιολόγησης, τη συνείδηση όσων εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν τιμωρητικής διάρκειας κοινωνική υπηρεσία, παίζει κρυφτούλι εδώ και 6 μήνες. 

Από τις αρχές του Οκτώβρη του 2012 και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, η επιτροπή διαλύθηκε και ως επόμενο σταμάτησε να συνεδριάζει. Η θητεία της επιτροπής έπρεπε να λήξει τον Δεκέμβριο του 2012 και η νέα σύνθεση να έχει ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2013.  Οι αιτήσεις των αντιρρησιών συνείδησης από τον Αύγουστο έως και τώρα έχουν ξεπεράσει τις 30 και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντιρρησίες περιμένουν περισσότερο από 7 μήνες την ανάκριση τους για να μάθουν εάν θα τους κάνει το υπουργείο τη χάρη να ασκήσουν ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους, σε φορείς που το ίδιο το κράτος επιλέγει. Συνέπεια αυτής της χρονοβόρας καθυστέρησης της συγκρότησης της επιτροπής είναι οι  αιτούντες αντιρρησίες να μην μπορούν να προγραμματίσουν προσωπικά θέματα,  θέματα σπουδών αλλά και θέματα εργασίας ,περιμένοντας άνεργοι και ανίκανοι να εργαστούν.

Έως πότε η επιτροπή θα παίζει με το μέλλον μας;  Έως πότε θα πρέπει εμείς να επωμιζόμαστε την αδυναμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υλοποιήσει μια υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της;  Εφόσον είναι ανίκανοι να οργανώσουν και να υλοποιήσουν τον θεσμό της κοινωνικής υπηρεσίας ας αφήσουν κάποιο άλλο υπουργείο να αναλάβει αυτό το έργο, όπως εδώ και χρόνια ζητάμε. Γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ να παραδειγματιστούν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης ζητά την κατάργηση της ιεροεξεταστικής επιτροπής  και την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, στρατιωτικής και κοινωνικής, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.  Δεν θέλουμε να παίζει κανείς με το μέλλον και τη συνείδηση μας.
Ζητάμε από την ΠΟΣΔΕΠ να πάρει άμεσα θέση για τη συμμετοχή μελών της στην μεσαιωνική αυτή επιτροπή.
                                                                                           
Ούτε μια ώρα στο στρατό!

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, April 10, 2013