Σκοτάδι στις οθόνες, σκοτάδι στην ελευθερία της συνείδησης

Την Τρίτη 11 Ιουνίου συνελήφθη για δεύτερη φορά, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ο 43χρονος αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας. Δικάζεται αύριο Παρασκευή από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να καταλάβουμε πως οι συνεχείς ενοχλήσεις, κλήσεις για κατάταξη, συλλήψεις και στρατοδικεία είναι κατευθυνόμενες και σκοπεύουν στην εξόντωση του.

Ο Νίκος Καρανίκας είναι αντιρρησίας συνείδησης ο οποίος από το 1995, περίοδος κατά την οποία δεν υφίστατο το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, διώκεται συνεχώς για το ίδιο αδίκημα (ανυποταξία). Εδώ και 20 χρόνια έχει δηλώσει δημόσια την άρνηση του να ενταχθεί στο στρατιωτικό μηχανισμό και να υποταχθεί στον μιλιταριστικό παραλογισμό. Είναι μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ιδρυτικό μέλος της νεολαίας Συνασπισμού και ενεργό μέλος διαφόρων κοινωνικών κινημάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2013 συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για ένα “αδίκημα” που είχε διαπράξει η συνείδηση του 17 χρόνια πριν. Αθωώθηκε πανηγυρικά στις 8 Μαρτίου 2013 και έκτοτε του έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο 6.000 ευρώ ενώ του επιδόθηκε μια κλήση για κατάταξη. Η νέα σύλληψη του, με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύει πως ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό.

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη απέναντι σε όσους εναντιώνονται δημόσια στην υποχρεωτική θητεία.

Διακόπτες πέφτουν με το έτσι θέλω ενώ στρατοδικεία ακόμη δικάζουν πολίτες! Σας θυμίζει κάτι;
Συγκέντρωση συμπαράστασης την Παρασκευή 14 Ιουνίου, 10 π.μ., στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.


Ούτε μια ώρα στο στρατό

Ημερομηνία: 
Πέμτη, June 13, 2013