Κατηγορίες
δελτίο τύπου ελλάδα φίλοι/ες

Το EBCO καταδικάζει έντονα τη δίωξη εναντίον του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Νίκου Κροντηρά

Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την αντίρρηση συνείδησης (EBCO) καλεί την Ελλάδα να αποσύρει αμέσως όλες τις κατηγορίες εναντίον του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Νίκου Κροντηρά και να συμμορφωθεί επειγόντως με τις υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και των εντεινόμενων διώξεων εναντίον των Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης από τις στρατιωτικές αρχές.

Ο 46-χρονος Νίκος Κροντηράς, ένας πολίτης, καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον στρατοδικείου στις 14 Νοεμβρίου 2013 κατηγορούμενος για «ανυποταξία» για την περίοδο 1987-2011, αν και πλέον δεν είναι υπόχρεος στράτευσης. Ο Νίκος Κροντηράς είναι ολικός αρνητής στράτευσης ο οποίος αρνήθηκε να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις για ιδεολογικούς λόγους το 1996, σε μια εποχή που το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης δεν αναγνωρίζονταν ακόμη στην Ελλάδα.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Κροντηρά στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ο Μενέλαος Εξίογλου.

“Παρατηρούμε σοκαρισμένοι ότι οι Έλληνες αντιρρησίες συνείδησης αντιμετωπίζουν εκ νέου ένα κύμα συστηματικών διώξεων από τις στρατιωτικές αρχές. Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, συνεχίζει να παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό ότι αυτό συμβαίνει ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει μέχρι στιγμής παίξει πολύ θετικό ρόλο στη διεθνή εκστρατεία για την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία”, δήλωσε σήμερα ο Friedhelm Schneider, Πρόεδρος του EBCO.

Το EBCO σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας (υπόθεση Bayatyan κατά Αρμενίας, αίτηση 23459/03, απόφαση 01/06/2011).

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, ένας αντιρρησίας συνείδησης, όπως και κάθε άλλος πολίτης, δεν πρέπει να δικάζεται από στρατοδικείο. Αυτό αποκλείεται ρητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) (υπόθεση Erçep κατά Τουρκίας, αίτηση 43965/04, απόφαση 22/11/2011, και υπόθεση Feti Demirtaş κατά Τουρκίας, αίτηση 5260/07, απόφαση 17/01/2012, όπου η αρχή του να μην δικάζεται ένας πολίτης από στρατιωτικό δικαστήριο επεκτάθηκε στην περίπτωση ενός ατόμου που είχε καταταγεί στο στρατό παρά τη θέλησή του).

Λεπτομέρειες για την απαράδεκτη μεταχείριση των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα τεκμηριώνονται στην ετήσια έκθεση του EBCO που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τίτλο «Η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη το 2013». Επί του παρόντος, κανένας Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης δεν είναι φυλακισμένος, αν και η απειλή υπάρχει, αλλά οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις και διώξεις για τη συνεχιζόμενη άρνησή τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης δεν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα, και οι οικονομικές κυρώσεις που υφίστανται είναι ένα σημαντικό βάρος.


2013-11-13-Press-Release_Greek_CO_Krontiras-gr.pdf


πηγή: https://ebco-beoc.org