Ντροπή για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Τουλάχιστον 3 συλλήψεις και 3 καταδίκες Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα. Είναι ντροπή το ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι Ελληνικές αρχές συνέχισαν να διώκουν και να καταδικάζουν αντιρρησίες συνείδησης, απορρίπτοντας πολλές αιτήσεις για εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία που υπέβαλαν αντιρρησίες συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους, κι ακόμη παρενόχλησαν και έθεσαν υπό κράτηση ειρηνικούς ακτιβιστές”, δήλωσε σήμερα o Friedhelm Schneider, Πρόεδρος του EBCO.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ, συνέλαβε τουλάχιστον τρεις αντιρρησίες συνείδησης (και επιχείρησε να συλλάβει τουλάχιστον έναν ακόμα), και καταδίκασε τουλάχιστον τρεις αντιρρησίες συνείδησης σε 32 μήνες φυλάκιση συνολικά, με αναστολή για 1, 2 ή 3 χρόνια. Αναλυτικότερα:
    Στις 27 Φεβρουαρίου 2014 ο Χάρης Ρίτσιος συνελήφθη στα Τρίκαλα. Στις 25 Ιουνίου 2014 το Στρατοδικείο Αθηνών τον καταδίκασε για δύο κατηγορίες ανυποταξίας σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με 3ετή αναστολή.
    Στις 14 Μαρτίου 2014 το Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Μιχάλη Τόλη για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή ενός έτους.
    Στις 9 Απριλίου 2014 ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης συνελήφθη στην Αθήνα με την κατηγορία της ανυποταξίας.
    Στις 15 Απριλίου 2014 ο Κώστας Γιάνναρος συνελήφθη στην Αθήνα με την κατηγορία της ανυποταξίας.
    Στις 13 Μαΐου 2014 το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο για ανυποταξία σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με διετή αναστολή.
    Στις 21 Μαΐου 2014 έγινε απόπειρα σύλληψης του Λάζαρου Πετρομελίδη στη Δραπετσώνα για να εκτίσει μια ποινή φυλάκισης πέντε μηνών που του επιβλήθηκε το 2006 για ανυποταξία. Ο Λάζαρος Πετρομελίδης τελικά εξαγόρασε την ποινή.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία αρκετών αντιρρησιών συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους απορρίφθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από αρνητικές εισηγήσεις της σχετικής Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Άμυνας. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική συνεχίζεται και αποτελεί φαύλο κύκλο. Αυτά τα νεαρά άτομα στη συνέχεια καλούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, και αν δεν καταταγούν, διώκονται επανειλημμένα, αφού στην ελληνική νομοθεσία η ανυποταξία θεωρείται σκανδαλωδώς ως διαρκές αδίκημα. Έτσι, ένας ατελείωτος κύκλος συλλήψεων και ποινικών καταδικών αρχίζει, με ποινές φυλάκισης με αναστολή που συνοδεύονται από τα υπέρογκα διοικητικά πρόστιμα των 6.000 € για κάθε ανυποταξία.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, την 1η Μαρτίου 2014, μέλη του EBCO και της Διεθνούς Αμνηστίας παρενοχλήθηκαν και κρατήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά από τη συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία τους μπροστά από την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ενάντια στη φυλάκιση του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης Μουράτ Κανατλί, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 10 ημερών μετά την άρνησή του, για λόγους συνείδησης, να συμμετάσχει στις ετήσιες υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

“Είναι καιρός πια για την Ελλάδα να καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να αναγνωρίσει πλήρως και να σεβαστεί το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια”, πρόσθεσε o Friedhelm Schneider, Πρόεδρος του EBCO.

Διαβάστε επίσης:

EBCO offended at unprecedented harassment and detention of its activists in Athens and demands explanations and apology from the Greek authorities

EBCO press contacts:
Friedhelm Schneider, EBCO’s President, +49 152 044 776 75
Sam Biesemans, EBCO’s Vice-President, +32 477 268 893

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, July 2, 2014