Το EBCO ζητά την απελευθέρωση του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης Haluk Selam Tufanli

Διεθνής ημέρα δράσης: Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) καταδικάζει την απαράδεκτη και αναχρονιστική πρακτική των Τουρκοκυπριακών αρχών να διώκουν και να φυλακίζουν αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία.

Το EBCO ζητά την άμεση απελευθέρωση του 31-χρονου αντιρρησία συνείδησης HalukSelamTufanliκαι την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία για τους κληρωτούς, τους εφέδρους και τα επαγγελματικά μέλη των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

"Το EBCO, μαζί με τη Διεθνή Αντιπολεμική (WarResistersInternational), καλεί σε διεθνή ημέρα δράσης για αλληλεγγύη προς τον HalukSelamTufanliτην Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014. Ενθαρρύνουμε όχι μόνο τις οργανώσεις μέλη μας, αλλά και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις νεολαίας να αναλάβουν δράση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην παράνομη φυλάκιση αυτού του θαρραλέου νεαρού άνδρα", δήλωσε σήμερα ο FriedhelmSchneider, Πρόεδρος του EBCO.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2014, ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης HalukSelamTufanlı καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ετήσια μονοήμερη υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στη βάση της αντίρρησης συνείδησής του. Ο HalukSelamTufanliαρνήθηκε να συμμετάσχει στη κλήση σε εφεδρεία το 2011 και είναι σε συνεχή δίκη από τις 5 Νοεμβρίου 2013. Το στρατιωτικό δικαστήριο στην Lefkoşa/Λευκωσία (έδαφος της Βόρειας Κύπρου) τον έκρινε ένοχο για «μη συμμόρφωση με την κλήση επιστράτευσης».

Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η στρατιωτική θητεία και η ετήσια εφεδρική υπηρεσία είναι υποχρεωτικές για τους άρρενες πολίτες άνω των 18 ετών. Η στρατιωτικοποίηση του νησιού δεν περιορίζεται στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και την εφεδρική υπηρεσία – οι πολίτες δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια, η αστυνομία είναι υπό τον έλεγχο του Τουρκικού στρατού, υπάρχουν μαθήματα που διδάσκονται από στρατιώτες στα σχολεία, οι πόλεις και οι αγροτικές περιοχές είναι υπό την άμεση εισβολή του Τουρκικού στρατού για τα τελευταία 40 χρόνια.

Το δικαίωμα στην άρνηση της στρατιωτικής θητείας για λόγους συνείδησης είναι συνυφασμένο με την έννοια της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, όπως προβλέπεται σε μια σειρά διεθνών οργάνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στα οποία η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί εκτός της επικράτειάς της στο έδαφος της βόρειας Κύπρου.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στην εκδήλωσή μας στο facebook: https://www.facebook.com/events/377502932425859.

Παρακαλούμε στείλτε ένα e-mailδιαμαρτυρίας στις Τουρκοκυπριακές αρχές εδώ: http://www.wri-irg.org/node/24202. Παρακαλούμε επίσης στείλτε επιστολές διαμαρτυρίας προς την Τουρκική πρεσβεία στη χώρα σας (η Τουρκία είναι η χώρα άμεσα υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την Τουρκική εισβολή το 1974).

 

Για επικοινωνία με τον τύπο εκ μέρους του EBCO:

FriedhelmSCHNEIDER, Πρόεδρος του EBCO, +49 152 044 776 75, schneider@frieden-umwelt-pfalz.de

MuratKANATLI, Μέλος ΔΣ του EBCO, Εκπρόσωπος στην Κύπρο, +35 799 896 675, muratkanatli@yahoo.com

Ημερομηνία: 
Δευτέρα, December 8, 2014