Ο δρόμος προς τα στρατοδικεία, τα κρατητήρια και τις φυλακές είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της βουλής στις 28/01 ο νόμος που αφορά στις μεταθέσεις οπλιτών και άλλες διατάξεις. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία να σταματήσουν οι κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης. Για άλλη μια φορά το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας και η αντιμιλιταριστική έκφανσή του για άρνηση της στρατιωτικής θητείας και του πολέμου αντιμετωπίστηκε ως μικρής σημασίας ζήτημα ή μάλλον ως έγκλημα ποινικά και διοικητικά κολάσιμο.

Υπενθυμίζουμε στους βουλευτές των κομμάτων πως το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης δεν αποτελεί μια χάρη που (δεν) μας κάνουν. H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχει κρίνει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία είναι σύμφυτο με το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, που κατοχυρώνεται στο Άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επίσης, έχει αποφανθεί ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το αντίστοιχο Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Σε μερίδα βουλευτών των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε καλές προθέσεις, όμως αυτές εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετές. Για το ΠΑΣΟΚ, ωραίες οι αναμνήσεις του κ. Λοβέρδου και το "ενδιαφέρον" σήμερα, άργησε όμως 20 χρόνια – που για μας υπήρξαν χρόνια επανειλημμένων διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων, εξοντωτικών προστίμων και γενικότερων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

Η Νέα Δημοκρατία ανταγωνίζεται τους ΑΝ.ΕΛ. και τους Χρυσαυγίτες σε οπισθοδρόμηση φλερτάροντας με το ακροατήριο τους. Δεν αντιλαμβάνεται ότι οι επιδόσεις της στην προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πλησιάζουν τους ανταγωνιστές της. Ποια είναι άραγε η ευρωπαϊκή προοπτική ενός κόμματος που αγνοεί επιδεικτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Σε κάθε περίπτωση ελάχιστα βήματα έγιναν και αρκετά στοιχειώδη και εύκολα ζητήματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί, αν ο ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α. Δ. Βίτσας δεν είχε απορρίψει ακόμα και τις πιο απλές τροπολογίες. Πρέπει φαίνεται να έρθουν οι πρώτες καταδίκες και επιβολές αποζημιώσεων για συγκεκριμένες ατομικές υποθέσεις αντιρρησιών συνείδησης από τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πότε οι βουλευτές θα καταλάβουν ότι δεσμεύονται να νομοθετήσουν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί);

Οι πρόσφατες αρνητικές παρατηρήσεις και συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 3 Δεκεμβρίου 2015 αποδεικνύουν πως το θέμα της αντίρρησης συνείδησης δεν αποτελεί ζήτημα υπό διαπραγμάτευση. Αποτελεί μαύρη τρύπα στο Δίκαιο της χώρας, το οποίο δεν εναρμονίζεται με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας. Ή για να το πούμε πιο σωστά: αποτελεί μια εσωτερική αντίφαση ανάμεσα στη στρατολογική νομοθεσία της χώρας, και σε εκείνη που έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίφαση που πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Μέχρι τότε το υπόμνημα που καταθέσαμε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί οδηγό για τις αναγκαίες επείγουσες αλλαγές. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν οι χιλιοειπωμένες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης με επόμενο νομοσχέδιο μαζί με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Παραμένουμε στη διάθεση κάθε στοιχειωδώς δημοκρατικού μέλους του Κοινοβουλίου για τον σκοπό αυτό.

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης

Ούτε μια ώρα στο στρατό!

@antirrisies

Ημερομηνία: 
Δευτέρα, February 1, 2016