Ο στρατός διώκει ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου εκδικάζεται η μήνυση του διοικητή του 586 ΤΠ/Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών, Δ. Βούτση, για συκοφαντική δυσφήμηση απέναντι στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων (ΕΑΣ) και το Δίκτυο Σπάρτακος. Η μήνυση  αφορά τη δημοσιοποίηση από την ΕΑΣ γράμματος φαντάρων για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν στην μονάδα του.

Είναι σαφές ότι οι μιλιταριστές δεν πολυανέχονται τις αποκλίσεις. Οι αντιρρησίες συνείδησης το γνωρίζουμε καλά, αφού εκατοντάδες φορές έχουμε βρεθεί στα στρατοδικεία να υπερασπιζόμαστε αυτονόητα δικαιώματά μας. Φαίνεται, όμως, πως η κατάταξη δεν αρκεί. Το σημαντικότερο για το στρατιωτικό μηχανισμό και τους πιο πρόθυμους υπαλλήλους του, είναι η υποταγή, η σιωπή, η πειθάρχηση στο άδικο και το παράλογο.

Η ΕΑΣ και το Δίκτυο Σπάρτακος δίνουν χρόνια τώρα έναν αγώνα παράλληλο με αυτό του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ). Με όλες τις διαφορές στις προσεγγίσεις και στα προτάγματα, οι δράσεις μας βρίσκονται απέναντι σε κοινούς αντιπάλους: το μιλιταρισμό, τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο.

Σε μια περίοδο, που παρά τα ευαγγέλια της αλλαγής, η στρατοκρατία βρίσκεται στο θρόνο της, αναλαμβάνει στην ευθύνη της ολοένα και περισσότερες πτυχές του κοινωνικού ζητήματος, όπως για παράδειγμα με τον κεντρικό ρόλο του στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού, όποιος, μέσα ή έξω απ’ το στρατό, χαλά την ωραία ατμόσφαιρα και μιλά για δικαιώματα φαντάρων κι αντιρρησιών, για αυθαιρεσίες και αυταρχισμό καραβανάδων είναι εχθρός της και μπορεί να βρεθεί και στο εδώλιο με αστείες κατηγορίες και με δίωξη τελικά της έκφρασης, του φρονήματος και της δυνατότητας ελεύθερης, δημόσιας κριτικής και καταγγελίας.

Ως ΣΑΣ, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στα μέλη της ΕΑΣ για τη δίωξη αυτή. Κάθε χτύπημα στη δράση της αντανακλά και στους δικούς μας αγώνες, κάθε νίκη απέναντι στο μιλιταρισμό την καρπωνόμαστε από κοινού ως πάτημα για τις επόμενες.

Αθώωση των κατηγορούμενων μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Να παύσουν οι διώξεις αντιρρησιών συνείδησης, αρνητών στράτευσης, συνδικαλιζόμενων φαντάρων και αλληλέγγυων επιτροπών.

 

 

Ούτε μια ώρα στο στρατό!

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης

www.antirrisies.gr

@antirrisies

 

AttachmentΜέγεθος
20160329_EAS.PDF707.71 KB