Τουρκία: Καταγγελία της δικηγόρου του Halil Savda μετά την κακομεταχείρισή του στην φυλακή

Δημοσιεύουμε σε δική μας μετάφραση την δημόσια ανακοίνωση - καταγγελία της Suna Coskun, δικηγόρου του Τούρκου αντιρρησία συνείδησης Halil Savda, μετά την κακομεταχείρισή του στην φυλακή.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.02.2007

Προς τον τύπο και την κοινή γνώμη,

Ο πελάτης μου Halil Savda συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου 2006 στο δικαστήριο όπου προσήλθε για να παραστεί στην εν εξελίξει δίκη του σχετικά με την άρνησή του να στρατευθεί για λόγους συνείδησης.

Καθώς συνεχίστηκε η δίκη του, ο πελάτης μου αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί χωρίς προφυλάκιση στις 25 Ιανουαρίου 2007.

Μετά από την απελευθέρωσή του ο Halil Savda στάλθηκε στην 8η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Tekirdag Besiktepe. Αν και είναι αντιρρησίας συνείδησης και παρόλο που το δήλωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δίκης του και δικάστηκε για το λόγο αυτό, του ζητήθηκε ξανά να φορέσει στρατιωτική στολή. Ο Halil Savda επανέλαβε τότε ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης και ότι δεν θα υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Μετά τη δήλωσή του αυτή συνετάχθη επίσημη αναφορά και ο Halil οδηγήθηκε ενώπιον του Στρατιωτικού Εισαγγελέα του Çorlu με την κατηγορία της «επίμονης ανυποταξίας».

Αντί να πάρει κατάθεση από τον Halil Savda για την πράξη του, ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας του Çorlu τον φώναξε και τον επέπληξε αναφερόμενος στις προηγούμενες δίκες του και ισχυριζόμενος ότι ο Halil πήγε εκεί για να κάνει προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ αλλά ο ίδιος δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ως αποτέλεσμα ο Halil Savda είπε ότι δεν θα καταθέσει υπό αυτές τις συνθήκες και δεν έδωσε κατάθεση.

Ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας έστειλε τον Halil Savda πίσω στην στρατιωτική μονάδα και πάλι προκειμένου να δικαστεί χωρίς προφυλάκιση. Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2007 ο Halil Savda υπέστη κακομεταχείριση στο Πειθαρχείο της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Ο αρχιλοχίας που ήταν ο υπεύθυνος του Πειθαρχείου μαζί με δυο φρουρούς και άλλον έναν αξιωματικό έσπρωξαν τον Halil με το πρόσωπο στον τοίχο, άνοιξαν με κλοτσιές τα πόδια του και άρχισαν να τον χτυπούν. Συνέχισαν να τον κλωτσούν και όταν έπεσε στο πάτωμα ενώ του φώναζαν ”είσαι προδότης, είσαι τρομοκράτης” και για να μην ακούγονται οι κραυγές του του έχωσαν ένα βρώμικο φίμωτρο στο στόμα του. Εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχτηκε, το πρόσωπο του Halil Savda είναι πρησμένο και τα χείλη του σκισμένα και ματωμένα.

Αργότερα οι ίδιες αρχές θέλησαν να ψάξουν τον Halil και συνέχισαν να τον παρενοχλούν κατά τη διάρκεια της έρευνας και απαίτησαν να βγάλει τα ρούχα του. Για να αποφύγει περεταίρω κακοποίηση ο Halil γδύθηκε μέχρι τα εσώρουχα. Αφού ξαναντύθηκε ο Halil οδηγήθηκε σε ένα δωμάτιο όπου δεν υπήρχε τίποτα για να καθίσει ή να ξαπλώσει. Ο Halil κρατήθηκε εκεί επί 3 ημέρες, αναγκάστηκε να κοιμηθεί πάνω στο τσιμέντο και δεν του δόθηκε καν μια κουβέρτα. Ο Halil Savda έκανε απεργία πείνας για 5 μέρες ως διαμαρτυρία γι’ αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση ώσπου συναντήθηκε με τη δικηγόρο του. Ο διοικητής του Πειθαρχείου ήρθε τη Δευτέρα και παρενέβη στην κατάσταση. Ο Halil δήλωσε ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί. Η πορεία της δίκης του Halil Savda είναι υπό αόριστο καθεστώς τώρα και έχει αφεθεί στις αυθαίρετες και υποκειμενικές πολιτικές του Στρατιωτικού Εισαγγελέα του Çorlu.

Suna Coskun (η δικηγόρος του Halil)