Κατηγορίες
ελλάδα θάνατος στο στρατό τύπος

Η αυτοκτονία ενός φαντάρου στη σκοπιά αντιμετωπίστηκε ως κάτι το φυσιολογικό!

Απαντες παρόντες;

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

«Δεν έχετε μυαλό! Πάτε κι αυτοκτονείτε!». Ετσι αντέδρασε αξιωματικός, όταν έφτασε στο φυλάκιο, όπου λίγα λεπτά της ώρας νωρίτερα είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ένας φαντάρος. Και απευθυνόμενος προς τις σειρούλες, που ήταν εκεί, έβαλε «αγγαρεία» να μαζέψουν τις γόπες, γιατί σε λίγο θα ερχόταν η αστυνομία και ο ιατροδικαστής!

Μπορεί, άραγε, ο στρατός να αντιμετωπίζει τους φαντάρους ως «αναλώσιμους»;

*Για τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο, το γεγονός ότι ένας φαντάρος έβαλε τέρμα στη ζωή του στη σκοπιά, αντιμετωπίστηκε ως κάτι… φυσιολογικό! «Το είχε προσχεδιάσει, εάν ήταν πολίτης θα μπορούσε να είχε δέσει σκοινί…», ακούστηκε από κάποιον αξιωματικό. Και ως «αντίδοτο» για τους υπόλοιπους, επελέγη η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης. Το επόμενο πρωί, αρχικά διατάχθηκαν για βγουν σε πορεία.

*«Αν μπορούσαμε θα σας ρίχναμε και σε πόλεμο», τους είπε βαθμοφόρος, δίνοντας το κλίμα των προετοιμασιών. Δόθηκε, πάντως, «άκυρον», στη πορεία, και προτίμησαν να συνεχίσουν με εκπαίδευση και αγγαρείες. Στους ΕΠΟΠ μάλιστα, δόθηκε προφορική εντολή να μην επιδείξουν κανενός είδους συμπάθεια στους φαντάρους και να μην τους αφήνουν μόνους τους.

*Το μεσημέρι, έκαναν ένα διάλειμμα για αναφορά: «Εγινε ένα συμβάν. Εσείς δεν έχετε να πείτε τίποτα πουθενά. Υπεύθυνος για όλα είναι το γραφείο τύπου του ΓΕΣ. Θεός σχωρέστον. Εσείς θα συνεχίσετε την εκπαίδευση», περιορίστηκαν να τους ανακοινώσουν. Και αμέσως μετά μίλησαν για εκρηκτικά και νάρκες.

*Το όλο κλίμα εξόργισε τους φαντάρους. «Το αντιμετώπισαν λες και δεν συνέβη τίποτα. Κανένα πένθος και μόνο τέσσερις ημέρες μετά -με τα χίλια ζόρια- έκαναν ένα τρισάγιο», περιγράφουν. Καμία ψυχολογική υποστήριξη δεν είχαν ούτε οι συγκεκριμένοι φαντάροι, που τον βρήκαν πρώτοι στο φυλάκιο.

Μέχρι, που έβγαλαν και «πόρισμα» ότι είχε αγχωθεί με τα μαθήματα που χρώσταγε στο πανεπιστήμιο και προέτρεψαν τους υπόλοιπους: «Να μη χρωστάτε μαθήματα πριν έρθετε στο στρατό»! Λες και αυτό έφταιγε. «Ηταν πολιτικός μηχανικός στη Πάτρα, 27 χρόνων και δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει προβλήματα», σημειώνουν σειρές του.

*Ανήκε στην 3η μοίρα του λόχου σκαπανέων. Προχθές, θα ολοκλήρωνε την εκπαίδευσή του και θα έφευγε μαζί με τους άλλους με μετάθεση. Οσο κι αν κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι πράγματι συνέβη, πολλοί έχουν να πουν για το κλίμα τρομοκρατίας στο στρατόπεδο.

*«Είστε απείθαρχοι και απαράδεκτοι. Δεν είναι αυτή εικόνα έλληνα στρατιώτη», τους έλεγαν. Κι ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι πολυτεχνείου. Οι ποινές και οι τιμωρίες έπεφταν για ασήμαντες αφορμές, ιδιαίτερα από αξιωματικό, που θεωρείται φόβος και τρόμος. Ιδού μερικά παραδείγματα:

– Στερήσεις εξόδου για «χαμηλό σκορ» στις βολές, επειδή ξέχασαν τις ωτοασπίδες, ή δεν κρατούσαν καλά το όπλο.

– Φυλακή σε φαντάρο πρωτοχρονιάτικα, γιατί δεν έκανε «παρουσιάστε».

– Σε άλλον κόπηκε η άδεια, γιατί δεν απάντησε τι τύπος είναι μια νάρκη.

– Δεν έδωσαν άδεια σε φαντάρο, που ο πατέρας του έχει ανίατη ασθένεια.

– Ακόμη και το παλικάρι που πήρε «μαύρο απολυτήριο» δεν είχε ξεφύγει: Την ώρα που του ανακοινώθηκε ότι πήρε τιμητική στις βολές, τιμωρήθηκε ταυτόχρονα με κράτηση επειδή έκανε το λάθος να απαντήσει ευχαριστώ!