Κατηγορίες
ελλάδα νέα Σ.Α.Σ.

ΠΑΝΩ από 30.000 αλλοδαποί-εθελοντές στρατιώτες στο Ιράκ, με «έπαθλο» την υπηκοότητα

Με δόλωμα τις ΗΠΑ!
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ koliatsu@enet.gr

Οι Αν. Μαρ. Κλαρκ (Γερμανία), Τζ. Ορτίς (Μεξικό) και Χ. Φιγκέιρα (Πορτογαλία) συγκαταλέγονται στους 30.000 στρατιώτες που μάχονται για τις ΗΠΑ, παρ’ όλο που είναι αλλοδαποί. Το κίνητρο, κοινό – το «έπαθλο»: η αμερικανική υπηκοότητα.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ ενέγραψαν στους καταλόγους νέων πολιτών 32.500 αλλοδαπούς στρατιώτες, ενώ τον Ιούλιο του 2002 ο Τζ. Μπους με ειδικό διάταγμα «διευκόλυνε» νομικά την ταχύτερη χορήγηση αμερικανικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς στρατευμένους. Από τότε κάθε χρόνο 8.000 μη Αμερικανοί δηλώνουν εθελοντές στον αμερικανικό στρατό -οι «ξένοι λεγεωνάριοι» αποτελούν ποσοστό 5% όλων των στρατευμένων, σε ορισμένες συνοικίες της Ν. Υόρκης και του Λ. Αντζελες μάλιστα, είναι η πλειονότητα. Επειτα από τέσσερα χρόνια και 3.800 Αμερικανούς νεκρούς από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ολοένα λιγότεροι εκ γενετής Αμερικανοί προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν σ’ έναν πόλεμο τον οποίο οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν άσκοπο.

Από την πλευρά τους οι στρατηγοί ζητούν κάθε χρόνο 180.000 νέους εθελοντές για τα στρατιωτικά σώματα. Η διαδικασία στράτευσης απορροφά από το Πεντάγωνο 3,2 δισ. δολάρια, τα «γεράκια» του τριγυρνούν με πειθώ σε γυμνάσια, όπου εξασφαλίζουν κατάταξη μαθητών αμέσως μετά την αποφοίτησή τους.

Από καιρό έχει αποκρυσταλλωθεί η άποψη πως οι αλλοδαποί εθελοντές είναι συνήθως πιο ένθερμοι Αμερικανοί απ’ ό,τι οι εκ γενετής. Σήμερα στις αμερικανικές δυνάμεις υπηρετούν 130 Γερμανοί – ομάδα πολυπληθέστερη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές, πλην της βρετανικής. Γενικώς, οι περισσότεροι αλλοδαποί εθελοντές προέρχονται από τη Λατ. Αμερική και την Καραϊβική. Ισπανόφωνες ομάδες των ΗΠΑ διαμαρτύρονται για το αμφιλεγόμενο εμπόριο παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών έναντι χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας. «Ετσι λειτουργεί ο κόσμος. Μετανάστες αναλαμβάνουν πάντοτε τις δυσκολότερες εργασίες», αντιτάσσει ο ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Μάικλ Ο’Χάνλον, από το αμερικανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Brookings, εκφράζοντας ανησυχία, επειδή πολλοί εκ γενετής Αμερικανοί αποστέλλονται ήδη για τρίτη φορά στο μέτωπο. Ο Ο’Χάνλον έχει προτείνει τη στρατολόγηση υποψήφιων νέων Αμερικανών πολιτών σε επιλεγμένες χώρες, κάτι που ήδη μελετάται.

Υποσχέσεις και «μπόνους»

Κατά τον Μπ. Γκάλβιν από το Κέντρο για τη Συνείδηση και τον Πόλεμο, «κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μετανάστες προσπαθούν να αποδείξουν στην αμερικανική κοινωνία τον πατριωτισμό τους -κίνηση που τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους αξιωματούχους της στρατολογίας». «Οι ένθερμοι μετανάστες γίνονται “αναντικατάστατοι για τον στρατό», υποστηρίζει η Μάργκαρετ Στοκ, υφηγήτρια Νομικής στο θρυλικό Γουέστ Πόιντ. Γι’ αυτό και τα «γεράκια» απευθύνονται εσκεμμένα σε αλλοδαπούς -με ιδιαίτερη προτίμηση σε όσους κατέχουν την αραβική και τα φαρσί. «Οι στερημένοι ευκαιριών βλέπουν τον στρατό ως διέξοδο από την ένδεια», λέει ο Χόρχε Μαρισκάλ, καθηγητής Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Σαν Ντιέγκο). Η στολή σημαίνει εισοδήματα, οικονομική ενίσχυση για σπουδές -αλλά και για τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.
Στον Χουάν Αλκαντέρα ο στρατός υποσχέθηκε 50.000$ για σπουδές, επιπλέον 20.000$ ως «μπόνους» και δυνατότητα επιλογής από 200 θέσεις πλήρους απασχόλησης για την αποστολή του στο Ιράκ. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές ο γιος μεταναστών από τον Αγ. Δομίνικο ήταν ο 103ος αλλοδαπός στρατιώτης που απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα μετά θάνατον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ