ανακοίνωση ενάντια στις παρελάσεις απο Φ.Σ. "Οδυσσέας Ελύτης", Μυτιλήνη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
«ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

Γιατι η πατρίδα μου είναι εκεί που μίσησα και με μίσησαν
περισσότερο από οπουδήποτε αλλου.

Κοντεύει 28η Οκτωμβρίου, εθνική γιορτή, μία ακόμα αφορμή για να εξυψωθεί το εθνικό μας φρόνημα και να αποδείξουμε τον πατριωτισμό μας. Στην σημερινή Ελλάδα, η επίδειξη πατριωτισμού έχει εθνικιστικές, ρατσιστικές και βίαιες προεκτάσεις. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός διέπει την σύγχρονη κοινωνία και ενισχύεται από κάθε μηχανισμό αναπαραγωγής της εθνικής-εθνικιστικής ιδεολογίας. Από το σχολείο, μέχρι το Πανεπιστήμιο και από τον στρατό μέχρι τους χώρους εργασίας προωθούνται οι αξίες και τα ιδεώδη του ελληνικού εθνικισμού.
Τις επόμενες μέρες καλούμαστε να παρακολουθήσουμε την καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιούν ο στρατός και οι μαθητές. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο εν ετει 2007 να υποχρεώνονται παράνομα οι μαθητές να πάρουν μέρος σε μια παρέλαση υποστηρίζοντας ότι ετσι τιμούν την ιστορία τους και τους αγώνες των προγόνων τους. Είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που πραγματοποιούν ακόμα στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητικές παρελάσεις καθιερώθηκαν επι δικτατορίας Μεταξά με την συναίνεση της ΕΟΝ(της νεολαίας του καθεστώτος) και προωθούσαν τη στρατιωτική πειθαρχία της νεολαίας, την ομοιομορφία ενώ διαμόρφωναν μια γενιά νέων που θα γύριζε την πλάτη στην αμφισβήτηση των ανωτέρων.
Εβδομήντα χρόνια μετά το σκηνίκο μάλλον έχει παραμείνει το ίδιο. Οι μαθητές έχουν δικαιώματα. Δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε καμία διαδικάσια απόδειξης τιμής και φρονήματος.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο θεσμός των παρελάσεων υποθάλπτει ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολυπολιτισμική και αυτό πρέπει ορισμένοι να το χωνέψουν. Όταν σημαιοφόρος πρέπει να γίνεται ο αριστούχος μαθητής δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις κρατικής προέλευσης. Ελληνας δεν γενιέσαι, γίνεσαι. Οι πατριδολάγνοι και οι εθνικόφρονες ας παρελαύνουν μόνοι τους.
Με αφορμή τις εθνικές γιορτές κάποιοι προχωρούν σε βίαιες εκφράσεις ρατσισμού και εθνικοφροσύνης. Νεοφασίστες και παρακρατικοί με την σιωπηρή συναίνεση του ΛΑΟΣ και σε κατάσταση εθνικιστικής έξαρσης μοιράζουν κείμενα και προχωρούν σε συγκεντρώσεις και πορείες. Αν κάποιος εναντιωθεί στις δράσεις τους απαντούν με βία, ξυλοδαρμούς ακόμα και μαχαιρώματα. Τις τελευταίες μέρες τέτοιου είδους γεγονότα εξελίχθηκαν σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οπου φοιτητές έφτασαν στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαιριές, με αποκορύφωμα την επίθεση Χρυσαυγητών σε ένα παιδί επειδή είχε περίεργη εμφάνιση.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!
Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ
ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
Εκ του Δ.Σ