Νικήτας Λιναρδάκης

Κατατέθηκε στο Στρατολογικό Γραφείο Αθήνας στις 4 Μάη, την ώρα της δίκης του Λάζαρου Πετρομελίδη

Δήλωση άρνησης στράτευσης

Η στρατιωτική θητεία βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής που διέπει την κοινωνική μου δράση. Ο θεσμός αυτός εκφράζει, στην πιο καθαρή μορφή του, το είναι της εξουσίας. Ο στρατός, εξαρχής τοποθετημένος στο περιθώριο της κοινωνίας, δομημένος στη βάση μιας άτεγκτης, καθολικής οργάνωσης, καλείται να διαχειριστεί τις ανθρώπινες ανάγκες των μελών του. Το γεγονός αυτό απαιτεί τη ριζική μεταλλαγή της προσωπικότητας, την κατασκευή χειραγωγημένων ολοτήτων. Μεθοδικά επιχειρείται ο υποβιβασμός της ανθρώπινης οντότητας, εφαρμόζοντας ένα σύστημα εξευτελισμών της αξιοπρέπειας, ακολουθώντας απαρέγκλιτα το πρότυπο της επιτήρησης – τιμωρίας. Τα πάντα κατά τη διάρκεια της θητείας αποκτούν διαφορετικό νόημα, αφού στερούνται της όποιας κοινωνικής χρησιμότητας. Ο παραλογισμός των εκτελούμενων ενεργειών, η απαίτηση αυτές να τηρούνται με τη μεγαλύτερη ευλάβεια, αποκαλύπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι αυτό που πραγματοποιείται είναι η ολοκληρωτική κάμψη των αντιστάσεων, η απόλυτη δεκτικότητα μέχρι την χωρίς όρια υπακοή.

Ο στρατός εξασφαλίζει τη δική του αναπαραγωγή, του κράτους, των κυρίαρχων τάξεων. Ούτε μια ώρα δεν θα φέρω το ρόλο του πειθήνιου ανδρείκελου, ούτε θα γίνω μέρος της παράφορης διαστροφής της εξουσίας. Δεν αναγνωρίζω σε κανένα φορέα το δικαίωμα να εξετάσει τις ιδέες μου, δεν απολογούμαι απέναντι στα εντεταλμένα όργανα του στρατιωτικού μηχανισμού ή της γραφειοκρατίας. Εναλλακτικά, ζητώ να εκτελέσω κοινωνική υπηρεσία. Είμαι πεπεισμένος ότι με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να προσφέρω ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη βοήθεια στην ενδυνάμωση της κοινότητας.

Καταδικάζω την επίμονη προσπάθεια καταστολής του αντιμιλιταριστικού κινήματος και εν γένει κάθε φωνής αντίστασης, το εκδικητικό μένος που εκδηλώνεται ενάντια στους αρνητές στράτευσης. Δηλώνω την αμέριστη αλληλεγγύη μου στον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη, που δικάζεται σήμερα, για πολλοστή φορά, λόγω ανυποταξίας, από στρατιωτικό δικαστήριο. Απαιτώ να σταματήσουν όλες οι διώξεις σε βάρος του.

Νικήτας Λιναρδάκης