Ακόμα δικάζουν αντιρρησίες...

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Με την επικείμενη για τις 20 του μηνός δίκη -η 15η στη σειρά!- για ανυποταξία του 45χρονου πλέον αρνητή στράτευσης Λάζαρου Πετρομελίδη... μνημονεύεται στη χώρα μας η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης.

Το γεγονός αυτό επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που κυκλοφόρησε διεθνώς χθες τιτλοφορούμενη: «Ελλάδα: 10 χρόνια τιμωρητικής εναλλακτικής υπηρεσίας - οι διώξεις συνεχίζονται». Η οργάνωση αναφέρει πως «η Ελλάδα δεν επιδεικνύει πρόθεση να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Αντίθετα, διατηρεί την εναλλακτική υπηρεσία τιμωρητική και μεροληπτική και εξακολουθεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης».

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη λύπη της επειδή επί ένα χρόνο αντιπροσωπεία της ματαίως ζητεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ούτε η διεθνής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) που εδρεύει στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είχε γίνει δεκτή από τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί άμεσες τροποποιήσεις του ισχύοντος ελληνικού νομικού πλαισίου πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι:

-Η εναλλακτική υπηρεσία δεν θα έχει διάρκεια με χαρακτήρα διάκρισης και τιμωρίας. Η πλήρης στρατιωτική θητεία είναι 12 μήνες, ενώ η πλήρης εναλλακτική υπηρεσία είναι 30 μήνες. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, η εναλλακτική υπηρεσία μπορεί να μειωθεί, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον 23 μήνες, διάρκεια που συνεχίζει να είναι μεροληπτική και τιμωρητική.

-Η διαχείριση της εναλλακτικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης των αιτήσεων και κάθε πιθανής επακόλουθης δικαστικής εξέλιξης, θα υπάγεται εξ ολοκλήρου σε μη στρατιωτικές αρχές. Αυτή τη στιγμή η διαχείριση υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός αποφασίζει για τις αιτήσεις, έπειτα από γνωμοδότηση ειδικής πενταμελούς επιτροπής με δύο στρατιωτικά μέλη. Επίσης, οι αντιρρησίες συνείδησης, αν και δεν είναι στρατιωτικοί, δικάζονται από στρατοδικεία.

-Οι αρνητές στράτευσης θα δικαιούνται να αξιώσουν την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την κατάταξή τους στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τώρα μπορούν να το κάνουν μόνο πριν καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

-Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης θα ισχύει πάντοτε και σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου. Τώρα προβλέπεται ότι σε καιρό πολέμου οι διατάξεις για την εναλλακτική υπηρεσία μπορούν να αναστέλλονται με απόφαση του υπουργού Αμυνας.

-Η ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης, και συνεπώς το δικαίωμα στην εναλλακτική υπηρεσία, δεν θα ανακαλείται ποτέ είτε για λόγους άσκησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας είτε συμμετοχής σε απεργία είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ο ισχύων νόμος προβλέπει έκπτωση για τέτοιους λόγους. *