Εξάμηνο και εξαγορά στα 25

Νέα σχέδια απ' το υπουργείο Αμυνας για τη θητεία, με στόχο μείωση των ανυπότακτων και αύξηση των εσόδων

Εξάμηνη θητεία με εξαγορά του υπόλοιπου χρόνου για όσους είναι άνω των 25 ετών σχεδιάζουν στο Πεντάγωνο. Το μέτρο συνδυάζεται με την υποχρεωτική στράτευση μετά το σχολείο, αλλά και τις σκέψεις για καθιέρωση 4ης χρονιάς στο λύκειο, ως προπαρασκευαστικής για την είσοδο σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

**Το νέο σκηνικό, όπως σχεδιάζεται από τα υπουργεία Αμυνας και Παιδείας, περιλαμβάνει την κατάργηση των αναβολών για σπουδές όπως ισχύει σήμερα.

Ο μαθητής κατά την 4η χρονιά του λυκείου θα προετοιμάζεται για να δώσει εξετάσεις για την είσοδό του σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Στη συνέχεια, θα έχει άλλες δύο ή τρεις φορές περιθώριο να ξαναπροσπαθήσει. Αν αποτύχει, θα καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο σύνολό της. Εάν δεν παρουσιαστεί και γίνει ανυπότακτος, θα έχει τη δυνατότητα μετά τα 25 του χρόνια να υπηρετήσει ένα εξάμηνο και να εξαγοράσει το υπόλοιπο (το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 1.800 ευρώ για κάθε μήνα).

**«Δεν θα είναι μόνο εισπρακτικό μέτρο», υποστηρίζουν οι εισηγητές του σχεδίου, αλλά πρόκειται για ρύθμιση που θα περιορίσει τους ανυπότακτους.

Οπως ισχυρίζονται, στην ηλικία των 19 ή 20 ετών θα είναι δύσκολο για κάποιον να επιλέξει την ανυποταξία: «Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τις σπουδές στο εξωτερικό και αφού οι νέοι βρουν δουλειά με καλό μισθό», προσθέτουν.

**Σήμερα, κάποιος που είναι άνω των 35 ετών μπορεί να υπηρετήσει μόλις 45 ημέρες και να εξαγοράσει το υπόλοιπο της θητείας έναντι ποσού που αντιστοιχεί στο μισθό του επαγγελματία οπλίτη για κάθε μήνα (γύρω στα 810 ευρώ).

Παράλληλα, οι ανυπότακτοι πληρώνουν ένα πρόστιμο 90 ευρώ για κάθε μήνα υποχρέωσης στράτευσης, που σκέφτονται να το αυξήσουν θεαματικά (κοντά στο μισθό του επαγγελματία οπλίτη).

**Τώρα η πολιτεία εξετάζει τρόπους ώστε η ανυποταξία να χαρακτηριστεί και πάλι κακούργημα, από πλημμέλημα που έγινε επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου.

Το σημερινό καθεστώς χαρακτηρίζεται από τον υφυπουργό Αμυνας, Κ. Τασούλα, ως «έπαθλο ανυποταξίας» και γι' αυτό αναζητούν τρόπους κατάργησής του. Είναι, βέβαια, η ίδια η Νέα Δημοκρατία που το καθιέρωσε επί των ημερών του Σπ. Σπηλιωτόπουλου.

**Αλλά και αυτά που σχεδιάζουν σήμερα μήπως δεν αποτελούν προσβολή προς τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις; Οποιος έχει τη δυνατότητα θα πηγαίνει στο εξωτερικό για σπουδές και αργότερα θα μπορεί να κάνει μόνον έξι μήνες θητείας, εξαγοράζοντας το υπόλοιπο...

**Ο Β. Μεϊμαράκης μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής σημείωσε ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα, η θητεία είναι υποχρεωτική και κατά το νόμο πρέπει να γίνεται στα 19 χρόνια: «Το όλο θέμα, όμως, χρήζει λύσεως τουλάχιστον εντός του επόμενου έτους», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, έρευνα που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία οι νέοι εμφανίζουν μια κόπωση και αδυναμία να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους για τα πρώτα δύο χρόνια. Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι θεωρεί αυτή την ηλικία κατάλληλη για στράτευση. Αλλά υπογράμμισε ότι για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται κοινωνική συναίνεση.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ