Στρατό στους δρόμους βγάζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και ξεσηκώνει θύελλα

Σε σκληρή γραμμή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Βαθιά πολιτική κρίση στην Ιταλία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να ανάπτυξει στρατεύματα στους δρόμους μεγάλων πόλεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. «Δεν είμαστε στην Κολομβία» λέει η αντιπολίτευση. Αντιδρά έντονα η Αστυνομία.

Περίπου 2.500 στρατιώτες αναμένεται να βγουν στους δρόμους μεγάλων ιταλικών πόλεων για αρχική περίοδο ενός έτους.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει με σφοδρότητα τις κινήσεις της νεοεκλεγείσας δεξιάς κυβέρνησης. Για «λανθασμένη ενέργεια που ταπεινώνει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης» κάνει λόγο ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι. «Δεν είμαστε στην Κολομβία» δηλώνει ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής και αρχηγός μικρού αριστερού κόμματος Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Έντονα ενοχλημένη η αστυνομία αναφέρει ότι δεν πρόκειται να εκτελέσει τα καθήκοντά της, καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική απόφαση ισοδυναμεί με δήλωση από πλευράς της ότι η αστυνομία δεν είναι ικανή να επιβάλει το νόμο.

Οι ταξιδιώτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου ενδέχεται να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έχουν την «εμπειρία» της νέας στρατηγικής Μπερλουσκόνι. Έως και 300 στρατιώτες αναμένεται να εκτελούν περιπόλους και ελέγχους βάζοντας στο στόχαστρο «πορτοφαλάδες» και κακοποιούς.

Επιχειρώντας -ανεπιτυχώς- να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε δοκιμαστική βάση για μέγιστη περίοδο ενός έτους, αναφέρει το BBC.

«Η ανάπτυξη Ενόπλων Δυνάμεων για τον έλεγχο πόλεων είναι ένα λάθος απολυταρχικού καθεστώτος» απάντησε ο Ντι Πιέτρο. «Δεν είμαστε στην Κολομβία όπου αυτές οι δυνάμεις χρησιμοποιούνται στη μάχη της τρομοκρατίας και της ένοπλης εξέγερσης» αναφέρει, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό στην Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Ινάσιο λα Ρούσα υποστηρίζει από πλευράς του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αντιπαράθεσης μεταξύ στρατού και αστυνομίας, και τονίζει ότι ήταν η κεντροαριστερά που διέταξε την ανάπτυξη του στρατού το 1992 μετά τη δολοφονία των δικαστών κατά της Μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο στη Σικελία.