Στο στόχαστρο οι αναβολές

Ενώ το υπουργείο Αμυνας ανοίγει μέσω διαρροών το θέμα της θητείας στα 18, τρομάζει η εκτόξευση των ανυπότακτων από τους 14.900 σε 17.500

Στο απυρόβλητο οι φυγόστρατοι, στο στόχαστρο οι αναβολές λόγω σπουδών! Την ίδια περίοδο που το υπουργείο Αμυνας μέσω διαρροών επαναφέρει την πρόταση για στράτευση στα 18 με κατάργηση των αναβολών για λόγους σπουδών και μεταπτυχιακών, τα επίσημα στοιχεία της Στρατολογίας έρχονται να καταδείξουν την ανικανότητα της παρούσας πολιτικής ηγεσίας να ελέγξει το πρόβλημα των ανυπότακτων εσωτερικού!

Το τελευταίο εξάμηνο αφότου απομακρύνθηκε ο Γ. Λαμπρόπουλος από τη θέση του αρμόδιου επί θεμάτων Στρατολογίας υφυπουργού Αμυνας, ο οποίος είχε κηρύξει «ιερό πόλεμο» κατά των φυγόστρατων, ο αντικαταστάτης του Κ. Τασούλας δεν εξέδωσε καμία εντολή για επανεξέταση περαιτέρω περιπτώσεων που είχαν χορηγηθεί αναβολές Ι5. Εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων Λαμπρόπουλου οι ανυπότακτοι εσωτερικού από 14.900 αυξήθηκαν σε 17.500!

Και αντί η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας να αντιμετωπίσει με σθεναρότητα το πρόβλημα των ανυπότακτων, στρέφει τα βέλη της κατά της σπουδάζουσας νεολαίας επιχειρώντας κόψιμο των αναβολών και διαταράσσοντας ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό!

Ο Κ. Τασούλας σε δήλωσή του προς το «Πρώτο Θέμα» τονίζει: «Δεν έχουμε τίποτα με τις αναβολές λόγω σπουδών, αλλά με τις σπουδές λόγω... αναβολής».

Ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας δεν εξηγεί τι έκανε τους τελευταίους επτά μήνες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των φυγόστρατων και γιατί δεν συνέχισε την εκστρατεία του προκατόχου του, η οποία είχε επαινεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Απ. Κακλαμάνης, Μ. Καρχιμάκης - ΠΑΣΟΚ, Λ. Κανέλλη - ΚΚΕ, Ν. Κωνσταντόπουλος - ΣΥΝ).

Προσεκτικοί
Ωστόσο, τόσο ο Κ. Τασούλας όσο και ο έτερος υφυπουργός Αμυνας Γ. Πλακιωτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για τα θέματα της θητείας. Το συνηθισμένο μότο είναι ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε» και πως θα προηγηθεί διάλογος με τα κόμματα και τους φορείς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στο εορταστικό δεκαήμερο του Πάσχα, που και πάλι άνοιξε το θέμα της στράτευσης στα 18, το υπουργείο Αμυνας, πέραν του να το συντηρεί με διαρροές, δεν έχει παρουσιάσει καμία επίσημη μελέτη που θα έπρεπε να έχει γίνει με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.

Επιπλέον ούτε καν το ΓΕΕΘΑ έχει εκπονήσει ανάλογη μελέτη που να είναι σε θέση να την παρουσιάσει. Επομένως το όλο θέμα μάλλον αποτελεί ένα σύνηθες πασχαλινό «πυροτέχνημα», που ενδεχομένως να είχε ως στόχο να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στο ξεχασμένο υπουργείο Αμυνας.

Ελλειψη δικλίδων
Αρμόδια στρατιωτική πηγή παρατηρούσε χθες ότι το υπουργείο Αμυνας όχι μόνο απέσυρε την «τσιμπίδα» Λαμπρόπουλου για τον εντοπισμό των ήδη φυγόστρατων, αλλά ούτε προχώρησε στη δημιουργία επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικλίδων, ώστε πριν από τη λήξη κάθε αναβολής να εντοπίζεται και να ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για τις στρατολογικές υποχρεώσεις του, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχει σε περίπτωση που επιχειρήσει να αποφύγει τη στράτευση.

Η ίδια στρατιωτική πηγή υπογράμμιζε με νόημα ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία προσπάθεια από το υπουργείο Αμυνας για τον εντοπισμό και την προσέλευση για στράτευση των 17.500 ανυπότακτων που ανενόχλητοι αλωνίζουν στο εσωτερικό της χώρας!

Ωστόσο, οι στρατιωτικοί δεν παραλείπουν εδώ και χρόνια να υπογραμμίζουν διαρκώς το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων εξαιτίας της υπογεννητικότητας. Η απόδοση των Κλάσεων διαρκώς μειώνεται.

Το 1954 ήταν 94.000 άνδρες, το 2000 μειώθηκαν σε 83.000 και μετά το 2010 αναμένεται να φθάσουν τους 55.000 άνδρες. Από τους υπόχρεους κατάταξης πάνω από 30.000 άνδρες λαμβάνουν πενταετή αναβολή λόγω σπουδών, με αποτέλεσμα μόνο το 60% των υπόχρεων στράτευσης να κατατάσσεται ετησίως στις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18
Το σχέδιο και οι «νάρκες»

Υπέρ της στράτευσης στα 18 τάσσεται ο αντιστράτηγος ε.α. Η. Καζούκας, καθώς κάνει τον εξής υπολογισμό: «Το 2001 είχαμε 56.000 γεννήσεις αγοριών που θα κληθούν να στρατευθούν το 2020. Εναν χρόνο πριν, το 2019, περί τους 33.000 εξ αυτών θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, κατά συνέπεια θα λάβουν αναβολή λόγω σπουδών. Συνεπώς το 2020 θα καταταγούν στον Στρατό σε ηλικία 19 ετών μόνο 23.000 άνδρες. Ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% της στρατεύσιμης οροφής του Στρατού Ξηράς. Επομένως η διατήρηση της προβλεπόμενης οροφής επιβάλλει την καθολική στράτευση στο 18ο έτος της ηλικίας των ανδρών, πριν από την έναρξη των σπουδών και τη συμπλήρωση διά επαγγελματιών οπλιτών».

Στο σημείο αυτό τόσο ο απόστρατος στρατηγός Καζούκας όσο και η νυν ηγεσία του υπουργείου Αμυνας κάνουν μία σημαντική παράβλεψη. Οτι η οροφή του στρατεύματος θα ήταν πολύ μικρότερη εάν είχαν εφαρμοστεί τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μικρές, ευέλικτες και ταχυκίνητες μονάδες.

Στο σημείο αυτό το υπουργείο Αμυνας διατηρεί ένοχη σιωπή για την αναστολή του σχεδίου αναδιοργάνωσης που είχε εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ το 2002 και το οποίο εάν είχε ξεκινήσει να υλοποιείται το 2004, σήμερα δεν θα υπήρχε ανάγκη συζήτησης για στράτευση στα 18.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ, επιμένουν στην απόρριψη της σχετικής πρότασης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ 
demos@pegasus.gr