Η.Π.Α. Suzanne Nicole Swift και Katherine JashinskiΗ Suzanne Nicole Swift, 21 χρόνων, συνελήφθη στις 10 Ιούνη για την άρνησή της να πάει στο Ιράκ. Η Swift, που ανήκει στη μονάδα της στρατονομίας, είχε ήδη βρεθεί στην Καρμπάλα, 60 χλμ. από τη Βαγδάτη, τον Φλεβάρη του 2004, και η εμπειρία της αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή της να εκφράσει την αντίθεση και τις αμφιβολίες της, τόσο για τη δική της παρουσία εκεί όσο και για αυτή των Η.Π.Α.
Για ενημέρωση και συμπαράσταση: link

Η Katherine Jashinski, 22 χρόνων, η πρώτη γυναίκα στρατιώτης που αρνήθηκε δημόσια να συμμετάσχει σε πολεμικές διαδικασίες, καταδικάστηκε στα τέλη Μάη σε φυλάκιση 4 μηνών, την οποία εκτίει.
Στη επιστολή της αναφέρει ότι ήδη πριν τα 19 – ηλικία στην οποία κατατάχθηκε – θεωρούσε πως το να σκοτώνεις είναι μη ηθικό, πίστευε όμως ότι ο πόλεμος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Οι πεποιθήσεις της και συνακόλουθα η στάση της απέναντι στον πόλεμο άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου,. οδηγώντας την να αρνηθεί οποιουδήποτε είδους συμμετοχή σε στρατιωτική διαδικασία.

Θεωρώντας τον προσωπικό της «ηθικό νόμο» ανώτερο από τo συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό, η Jashinski δημοσιοποίησε την άρνηση της στις 17/11/2005, αφού λίγο πριν εξεταστεί η αίτησή της για να χαρακτηριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης την οποία είχε υποβάλει στις αρχές του 2004, κλήθηκε σε εκπαίδευση στα όπλα με προοπτική να αποσταλεί σε πολεμική ζώνη, κάτι το οποίο αρνήθηκε να πράξει.
Για ενημέρωση και συμπαράσταση: link