ΗΠΑ: ευνοική δικαστική απόφασηΣε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απαγόρευσε στον αμερικανικό στρατό να στείλει στο Αφγανιστάν τον λοχία Corey Martin. Ο Martin είχε ζητήσει ήδη από το Νοέμβρη του 2005 να χαρακτηριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και να εγκαταλείψει το στρατό, ενώ όμως η αίτησή του ήταν σε αναμονή να εξεταστεί, ο στρατός του επέδωσε φύλλο πορείας για το Αφγανιστάν για τις 14 Μάρτη.

Είναι ακριβώς η ίδια μέθοδος που ακολουθεί και ο ελληνικός στρατός, ο οποίος στέλνει σημείωμα κατάταξης σε αντιρρησίες που έχουν απορριφθεί από την «επιτροπή ελέγχου συνείδησης» και η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένει να συζητηθεί. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο στρατός λειτουργεί δικτατορικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα των νόμων.

Η «Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες» της Νέας Υόρκης, η οποία υπεράσπισε τον Martin, δήλωσε ικανοποιημένη, αφού το δικαστήριο «υποχρέωσε το στρατό να ακολουθήσει το νόμο». Στην Ελλάδα βέβαια ο στρατός σπάνια υποχρεώνεται να ακολουθεί νόμους, όσες φορές δε έχουμε πετύχει παρόμοιες αποφάσεις, έχει γίνει μέσα από πολύ μεγάλο αγώνα και με τεράστιες δυσκολίες.

Για την απόφαση Martin: link