Ισραήλ: Αντιρρησίες συνείδησης γένους θηλυκού: «Γιατί αρνούμαστε»!

Δύο κοπέλες 19 ετών από το Ισραήλ, οι οποίες αρνούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους, ξεκίνησαν περιοδεία στη Βόρεια Αμερική, προκειμένου να τονίσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της χώρας τους εναντίον των Παλαιστινίων.

Η περιοδεία θα διαρκέσει από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου και θα επισκεφθούν μερικά από τα «μεγαλύτερα» πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Cornell, το Columbia, το New York University, το Brown, το Brandeis και άλλα.

Η Μάγια Γουίντ και η Νέτα Μισλί θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη της οργάνωσης «Σμινιστίμ» που είναι ένας σύλλογος τελειόφοιτων του λυκείου που αρνούνται να στρατευθούν. Μετά τη λήξη της φυλάκισης 40 ημερών που τους επεβλήθη, ξεκίνησαν την περιοδεία τους για «να δώσουν κουράγιο σε άτομα της ηλικίας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όντας πιο ενεργοί στα κινήματα αντίστασης».

Η περιοδεία τους διοργανώνεται με τη βοήθεια των αντιπολεμικών οργανώσεων CODEPINK και την Εβραϊκή Φωνή για Ειρήνη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των εκστρατειών της τελευταίας, υπάρχει μεγάλη διάθεση από τον κόσμο στο εξωτερικό να μάθουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας και πως οι άνθρωποι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτά που συμβαίνουν.

Πέρα, όμως, από την δημοκρατική εικόνα της αντίδρασης εκπέμπονται μηνύματα που δίνουν επιχειρήματα και αιτία ύπαρξης στους αντιπάλους του Ισραήλ, ώστε να συνεχίσουν τη σύγκρουση σύμφωνα με τον Ντάνι Κλάιν, τον επικεφαλής, στα πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής, της οργάνωσης «Σταθείτε Μαζί Μας».

Επίσης, θεωρεί ότι ενώ είναι φυσιολογικό και υγιές για τους πολίτες μιας χώρας να αντιδρούν και να διαφωνούν με την πολιτική της χώρας τους, εν τούτοις, όταν «εξάγουν» αυτή τη διαφωνία και τη διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο, τότε είναι σαν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης, δικαιώνοντας μεταξύ άλλων και τους υποστηρικτές της εξαφάνισης του Ισραήλ, που βλέπουν αυτές τις κινήσεις ως σημάδια διάλυσης της χώρας. Θεωρεί σίγουρο ότι τέτοιοι κύκλοι θα εκμεταλλευτούν τα μηνύματα αυτής της περιοδείας για να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, September 16, 2009