εξαγγελίες για αλλαγές στην θητεία...

ακόμη μια εξαγγελία για τη θητεία, χωρίς αναφορά σε αντιρρησίες...

Την πλήρη κατάργηση της θητείας σε ναυτικό και αεροπορία από το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλάζοντας ότι ίσχυε μέχρι σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις και εισάγοντας νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, μέχρι την κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία, τα δύο σώματα θα παίρνουν φαντάρους με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε ειδικότητες.

Για παράδειγμα το σώμα της Αεροπορίας έχει ανάγκη από γιατρούς, μετεωρολόγους, χημικούς και τεχνικούς αεροσκαφών. Για το λόγο αυτό θα πάρει μόνο όσους έχουν τέτοιες γνώσεις και όχι απλούς φαντάρους.

Το ίδιο πρόκειται να ισχύσει και για το Ναυτικό, όπου σε αυτό θα στρατεύονται μόνο όσοι έχουν σχέση με ναυτικά επαγγέλματα.

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να επέλθει δραματική μείωση των ανθρώπων που κατατάσσονται σε αυτά τα σώματα, η οποία σε κάποιες σειρές αναμένεται να φτάσει έως και το 70%.

Βιογραφικό και στο στρατό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανήγγειλε τη θέσπιση ενός είδους βιογραφικού για το Στρατό Ξηράς, βάσει του οποίου θα αποφασίζεται που θα κατατάσσεται και θα υπηρετεί ο φαντάρος.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 2,7% των υπηρετούντων έχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 10% πτυχίο. Όπως έγινε γνωστό, οι φαντάροι πλέον θα υπηρετούν σε θέσεις που θα αξιοποιείται το μεταπτυχιακό τους ή το πτυχίο τους.

Στον ΟΑΕΔ οι φαντάροι

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από συνεννόηση μεταξύ του κ.Ευάγγελου Βενιζέλου και της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, όλοι οι στρατεύσιμοι θα ανοίγουν μερίδα στον ΟΑΕΔ.

Επίσης, σε συνεννόηση με την κ.Άννα Διαμαντοπούλου, θα διευκολύνονται όσοι στρατεύσιμοι θέλουν να παρακολουθούν μαθήματα σε ΚΕΚ ή και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Παράλληλα η θητεία των φαντάρων, που είναι γνώστες τεχνικών επαγγελμάτων, θα υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φαντάρος θα είναι Ι1 και θα υπηρετεί σε μάχιμη μονάδα, δηλαδή σε μονάδες πρώτης γραμμής.

Επίσης ο απλός φαντάρος που θα υπηρετεί σε αυτές τις μονάδες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο της θητείας του ως προϋπηρεσία για τυχόν απασχόλησή του σε εταιρείες φύλαξης. Δημιουργείται, άτυπα, με αυτό το τρόπο, μια νέα ειδικότητα 'φύλαξης στρατοπέδου" .

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη στήλη δεξιά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Ημερομηνία: 
Παρασκευή, November 6, 2009