Στα 680$ δισ ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2010!

Στα 680 δισεκατομμύρια δολάρια θα ανέλθει ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2010. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν ο οποίος θα απαιτήσει 160 δισ. δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
Ο προϋπολογισμός ποσοστιαία δεν μειώνεται, απλά "κόβονται" ποργράμματα όπως αυτά που έχουν ΄δη κοπεί, δηλαδή F-22, το πρεδρικό ελικόπτερο, κάποια F/A-18E/F κλπ
Πάντως, σε μία συμβολική κίνηση ο Μ.Ομπάμα, παρευρισκόμενος στην τελετή υποδοχής των σορών των αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες, Τετάρτη, συνοδευόμενος από δημοσιογράφους, προκειμένου να παραστεί στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση του Ντοβέρ.
Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις πρακτικές του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης του επαναπατρισμού αμερικανών στρατιωτών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο εξωτερικό.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται, τη στιγμή που ο Ομπάμα πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα στείλει ή όχι ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, όπου ήδη βρίσκονται 68.000 αμερικανοί στρατιώτες.
Ο Οκτώβριος είναι ο πλέον αιματηρός μήνας για τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις τους, μετά την έναρξη του πολέμου το 2001.
Τα φέρετρα με τους 15 αμερικανούς στρατιώτες και τα τρία μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών -όλοι τους σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν- έφθασαν σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση Ντόβερ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα συνάντησε τους συγγενείς τους σε παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στη βάση. Οι εικόνες με τα φέρετρα των στρατιωτών να επιστρέφουν στις ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, είχαν συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Ημερομηνία: 
Πέμτη, October 29, 2009