Αναταραχή στην Τουρκία από τις συλλήψεις στρατιωτικών

ο στρατός σαν πηγή πραξικοπημάτων...

Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «σοβαρή κατάσταση» τη σύλληψη πολλών ανωτάτων στρατιωτικών, μετά από εντολή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συλλήψεις αυτές διατάχθηκαν από την κυβέρνηση, επειδή αιωρείται μία πληθώρα υποψιών ότι, οι εν λόγω «ανώτατοι αξιωματικοί ενέχονται σε μία συνωμοσία, που έχει ως κεντρικό στόχο την ανατροπή, πραξικοπηματικά, της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας».

«Σήμερα, στο Αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι, για να εκτιμηθεί η παρούσα «σοβαρή κατάσταση», στο πλαίσιο των ανακρίσεων στις οποίες προχωρεί ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, χωρίς απολύτως καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.

Σημειώνεται ότι έχουν προ ημερών συλληφθεί 17 στρατηγοί αλλά και τέσσερις ναύαρχοι «εν αποστρατεία», οι οποίοι όμως κατά το παρελθόν κατείχαν καίριες θέσεις στην ανώτατη ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων. Οι συλλήψεις ανωτάτων αξιωματικών τις τελευταίες ημέρες έφθασαν, συνολικά, τις 49.

Από τους πολιτικούς αναλυτές, η προσοχή εστιάζεται στο ότι κατά το παρελθόν ποτέ δεν έχουν γίνει τόσες συλλήψεις ανωτάτων αξιωματικών. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κατά τις πρόσφατες 10ετίες, δύο φορές έχουν ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή ανησυχία

Με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε τις βραδινές ώρες σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασε την «πολύ μεγάλη ανησυχία» της, αναφορικά μαυτές τις πληροφορίες περί στρατιωτικών προπαρασκευών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Τουρκίας. Παράλληλα, ζητείται από την ΕΕ να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, κατά τις ανακρίσεις των συλληφθέντων ανώτατων αξιωματικών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερομηνία: 
Τρίτη, February 23, 2010