Καταδίκη Γιώργου Μοναστηριώτη

Στο Στρατιωτικό Εφετείο

Στο Στρατιωτικό Εφετείο δικάζεται σήμερα ο Γιώργος Μοναστηριώτης, ο πρώην οπλίτης πενταετούς στράτευσης ο οποίος τον Μάιο του 2003 αρνήθηκε με προφορική δήλωση ν' ακολουθήσει τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» σε πολεμική αποστολή στο Ιράκ και αποχώρησε από το στράτευμα, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να καταφέρει να «πείσει» εγγράφως τους αρμοδίους του Ναυτικού για την άρση του καθεστώτος συμμετοχής του στο στράτευμα.

40 μήνες για «λιποταξία»

Ο Γ. Μοναστηριώτης καταδικάστηκε το 2004 για «λιποταξία» σε ποινή 40 μηνών χωρίς μετατροπή και αναστολή από το Ναυτοδικείο Πειραιώς, αφού στις επανειλημμένες επισκέψεις του στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης προκειμένου να δηλώσει τυπικά την παραίτησή του συνάντησε άλλοτε την άρνηση ή την ευθυνοφοβία και άλλοτε την επίκληση αγνοίας του νόμου των διαφόρων υπευθύνων. Ως αποτέλεσμα αυτών ο οπλίτης πενταετούς στράτευσης καταδικάστηκε «επ' αυτοφώρω» από το Ναυτοδικείο Πειραιά ενώπιον του οποίου προσήλθε αυθόρμητα στη χωρίς διεξόδους ποινή.

Συμπαράσταση

Η Επιτροπή Συμπαράστασης δηλώνει ότι η δίωξή του αποτελεί πρόκληση για τα εκφρασμένα (τότε και με πολυπληθείς διαδηλώσεις) αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ενώ εκκρεμεί το ερώτημα αν η στράτευση αποτελεί και μια μορφή δουλείας που ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να διακόψει.

Συμπαράσταση στον Γ. Μοναστηριώτη δηλώνει και ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης που σημειώνει τη συνέχιση της δίωξής του, ενώ έχει αποταχθεί από το στρατό καθώς και ότι έχει υιοθετηθεί για τον αγώνα του από τη Διεθνή Αμνηστία.