Σταματήστε να διώκετε αντιρρησίες συνείδησης

Ο Ευάγγελος Μιχαλόπουλος είχε αρνηθεί να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του όταν κλήθηκε το 2007, δηλώνοντας την αντίθεσή του «στον ωμότερο εξουσιαστικό μηχανισμό» και την «τιμωρητική εναλλακτική θητεία».

Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο μείωσε την ποινή του για ανυποταξία σε 4 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Φέτος εκκρεμούν τρεις δίκες αντιρρησιών συνείδησης, ενώ από πέρσι δύο θρησκευτικοί αντιρρησίες, στους οποίους απορρίφθηκε η αίτηση για εναλλακτική υπηρεσία, αναμένουν την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο κατέφυγαν ζητώντας να ακυρωθεί η απόρριψη του αιτήματός τους.

Για παραβίαση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας που διασφαλίζεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας -άρθρα 13 και 14-, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο διεθνές δίκαιο, ενώ στηλιτεύει και την τιμωρητική διάρκεια της 15μηνης εναλλακτικής θητείας.

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης καλεί τη στρατιωτική δικαιοσύνη «να παραδεχτεί την αναρμοδιότητά της να δικάζει πολίτες» και ζητά να σταματήσουν οι διώξεις αντιρρησιών.

Το θέμα έφερε και στο Ευρωκοινοβούλιο ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων με ερώτησή του στην Κομισιόν. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τρεμόπουλου, «η άρνηση στράτευσης όχι μόνο είναι ατομικό δικαίωμα, αλλά και θετική συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης», καθώς «οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδείξει ότι οι κύριες απειλές για τη χώρα δεν είναι στρατιωτικές».
ΙΩ.Σ.

Ημερομηνία: 
Δευτέρα, September 26, 2011